riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Inmiddels is alweer een nieuwe versie van riscynieuws.net op het scherm verschenen, we zijn nu aangekomen bij de 97e editie, de elfde jaargang en in dit jaar is dit de zesde uitgave van deze actualiteitenrubriek. In deze editie aandacht voor RISC OS 5 op non-Castle hardware, nieuws over een bugfix-release van NetSurf en diverse andere beurs- en software-gerelateerde berichten.


In de voorgaande edities van riscynieuws.net was er al aandacht voor de opvolger van het BeagleBoard, één van de op de ARM-processor gebaseerde moederbordjes waar men bezig is om RISC OS 5 op actief te krijgen. Voor het BeagleBoard geldt dat RISC OS 5 hier al gedeeltelijk op draait (en ook bruikbaar is), maar voor de opvolger het 'BeagleBoard-xM' is dat nog niet het geval.

Op riscos.info is een bericht geplaatst waarin melding gemaakt wordt van de eerste succesvolle stappen om tot een werkende RISC OS 5 te komen op deze hardware. Het bericht refereert daarbij naar een discussie op de forums van RISC OS Open Ltd (ROOL), waarin de voortgang van de poort besproken wordt. Op dit moment is er nog geen sprake van daadwerkelijke uitvoer op de VGA-uitgang, maar is er alleen uitvoer op de seriële poort. Op deze manier kan men in elk geval de standaard RISC OS Supervisor bereiken.

In dezelfde berichten-thread wordt ook nog aangegeven dat op de pagina van Steffen Huber meer informatie over het BeagleBoard te vinden is - deze informatie is echter alleen in het Duits beschikbaar.

Voor de (weinige) mensen die zelf een BeagleBoard-xM hebben en met deze versie van RISC OS willen werken is in dezelfde discussie op de ROOL-forums een link naar ROM-images te vinden: https://www.riscosopen.org/forum/forums/5/topics/404?page=6 - toekomstige ROM-images zullen zeer waarschijnlijk via dezelfde discussie aangekondigd worden, geïnteresseerden kunnen dus het best deze discussie blijven volgen.

Last-minute update: Inmiddels lijkt (deze) RISC OS 5 op de BeagleBoard-xM van Chris Hall te werken inclusief VGA-uitvoer:

(klik op het plaatje voor een grotere versie - online!)


Naast RISC OS 5 op een BeagleBoard, zou het ook wel aardig zijn om een meer portable device te kunnen gebruiken voor het besturingssysteem. Één van de kanshebbers is het 'Touchbook', op de ROOL-forums is een discussie die ingaat op de uitdagingen die dit met zich mee brengt.

In een notendop kan gesteld worden dat RISC OS 5 nu wel werkt op de Touchbook, maar dat er nog veel werk verzet moet worden voordat iedereen RISC OS op de Touchbook kan gaan gebruiken. Hierbij gaat het zowel over de leverbaarheid van de Touchbook, uit de discussie is af te leiden dat op dit moment de Touchbook niet of slecht verkrijgbaar is en natuurlijk ook de aanpassingen die nodig zijn om RISC OS volledig compatible te maken met de hardware van de Touchbook (denk hierbij bijvoorbeeld aan het capacitieve aanraakscherm ).

Mochten dit soort problemen echter allemaal opgelost worden, dan komt een portable RISC OS device eindelijk weer in zicht. Deze is dan niet per definitie te vergelijken met een standaard laptop, maar is toch beduidend beter werkbaar als portable apparaat dan een A9Home of BeagleBoard, die altijd nog een scherm en toetsenbord als extra hardware nodig hebben.


Hoewel sinds versie 2.5 van NetSurf de toekomst van de 'RISC OS'-editie van deze browser onzeker is, kwam afgelopen maand toch weer een nieuwe versie uit, waarbij RISC OS niet vergeten werd. De reden

hiervoor is het feit dat NetSurf 2.6 voornamelijk een bugfix-release is en dus weinig nieuwe mogelijkheden heeft ten opzichte van de vorige versie.

De belangrijkste wijzigingen in versie 2.6 zijn:

Een complete lijst is terug te vinden in een aankondiging op riscos.info.

Helaas betekent de uitgifte van deze nieuwe versie niet dat de toekomst van NetSurf voor RISC OS nu veilig gesteld is. Men is nog steeds op zoek naar een vrijwilliger die voldoende kennis heeft van RISC OS en C om het frontend van de browser te onderhouden. Zonder een programmeur die de RISC-OS-specifieke zaken onderhoud zal in de toekomst de ondersteuning van ons platform gestaakt moeten worden...


Op riscos.info is te lezen dat voor 23 oktober 2010 de RISC OS London Show gepland staat, de beurs wordt gehouden in het St. Giles Hotel in Feltham en is geopend van 11 uur tot 17.00 uur. De toegangsprijs, voor diegene die de reis naar Engeland willen ondernemen - of er toevallig zijn - is 5 Britse pond.

Er zijn, volgens het bericht al 20 standhouders en er zouden nog meer te verwachten zijn. Voor niet-commerciele doeleinden zijn de stands gratis, enthousiaste hobbyisten kunnen zo de zelfgeschreven software (of ontwikkelde hardware) aanbieden.

Voor de gebruikers van RISC OS is er aandacht voor de RiscPC, Iyonix pc, A9Home en natuurlijk ook de BeagleBoard. Volgens het bericht is er ook aandacht voor de Risc PC emulator 'RPCEmu', zodat gebruikers van andere besturingssystemen (denk hierbij aan MS-Windows, Apple Mac OS X en de diverse op de Linux-kernel gebaseerde distributies). Verder is er ook aandacht door de BBC Micro en andere klassiekers uit de Acorn-geschiedenis.

Eigenlijk is er dus aandacht voor alle mogelijke Acorn/RISC OS liefhebbers, mocht je toevallig in Groot-Brittanië zijn dan zou de 23e oktober gereserveerd moeten worden voor deze beurs.


De afgelopen tijd is er van diverse (commerciële) toepassingen weer een nieuwe versie uitgebracht en zelfs nieuwe software wordt zo nu en dan gefabriceerd, hieronder een korte opsomming van een aantal software-updates:

URLtoIE - dit is een programma waarmee RISC OS URL/URI-bestanden omgezet worden naar een simpele MS-Windows .url-bestand, deze kan dan bijvoorbeeld via LanMan op een MS-Windows machine gezet worden, waarna door het openen van deze .url-snelkoppeling de IE(?)-browser geopen wordt. (Hoewel voor emulator-gebruikers mogelijk ook andere vormen van communicatie tussen het ge-emuleerde RISC OS en de host mogelijk zijn).

iyoPhone - met deze toepassing is het mogelijk om vanaf een Iyonix pc via VoIP te bellen, hierbij wordt er gebruik gemaakt van de open SIP-standaard. In de aankondiging wordt overigens nog eens expliciet vermeld dat de software niet Skype-compatible is, dit komt omdat Skype geen gebruik maakt van de open SIP-standaard, maar van een fabriekseigen protocol.

Op dit moment is de applicatie nog alpha-kwaliteit, maar werkt wel gewoon naar behoren.

Zoals al aangegeven is voor de software een Iyonix pc nodig en natuurlijk een headset, zodat er bi-directioneel gecommuniceerd kan worden.

PhotoFiler en PrivateEye (van David Thomas) - van deze software is niet direct een nieuwe versie uitgebracht, maar is de source nu wel beschikbaar. Voor PhotoFiler was dit al langer het geval, maar de broncode van PrivateEye is nu voor het eerst beschikbaar.

In beide gevallen is de broncode nu beschikbaar via de Subversion-repository van riscos.info of via de webinterface van deze Subversion op respectievelijk http://www.riscos.info/websvn/listing.php?repname=photofiler en http://www.riscos.info/websvn/listing.php?repname=privateeye

 OHP - van de presentatie-software OHP komt op termijn een nieuwe versie (2.62) uit, zo is te lezen op riscos.info, deze kan dan bediend worden met bepaalde draadloze presentatiehardware (bijvoorbeeld de Kensington Si600). Op dit moment wordt de software t.o.v. de installatie-procedure nog bijgewerkt, dus is het nog niet bekend wanneer de software daadwerkelijk te koop is. Zodra dit werk echter achter de rug is zal deze nieuwe versie via CJE Micro's beschikbaar komen


In deze editie was er aandacht voor RISC OS 5 op de BeagleBoard-xM en de Touchbook, een nieuwe versie van de NetSurf browser, diverse nieuwe/vernieuwde software en de RISC OS London Show die a.s. 23 oktober 2010 gehouden zal gaan worden.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis