OPTOKWAKWAKWADRATUURMUIS

door Paul Porcelijn

Vorige maand bleek al uit mijn verhaal dat het geen zware klus is om een klassieke pc-muis om te bouwen tot Acorn-muis. Het enig nodige speciale onderdeel is het originele snoertje van je toch al zieltogende kwadratuurmuis. Binnen in de RPC-muis eindigt dat snoertje in een plat tienpens contrastekertje dat vrij makkelijk is los te wippen. Hier zijn de aansluitingen:

10pin.gif - 14Kb

Maar het blijft een balletjesmuis. Kan ook een optische muis worden omgebouwd tot Acorn-muis? Dat hangt er van af. Bij de nieuwste modellen gaat het niet, want daar zit alle electronica in één chip - een microprocessor, misschien wel een ARM, maar je komt er niet binnen en wat er uit komt is een USB-signaal. Veel te modern voor ons.

Meer kans heb je bij de wat oudere types optomuis. Een paar jaar geleden werd de markt overspoeld met draadloze vijfknops lasermuizen. Hun voeding kwam uit twee oplaadbare AAA-tjes en dat bleek geen succes: veel te snel leeg. Dus die muizen werden gedumpt. Als je daar toen net als ik bent ingetuind, dan ligt die miskoop misschien ook bij jou nog ergens in een rommelhoek. Schroef 'm eens open! (Zie je geen schroefjes, pulk dan onder de muis de voetkussentjes weg: daaronder zitten ze).

opto1.jpg - 94Kb

Het muistype dat ik bedoel heeft onder de motorkap 2 printplaatjes. De bovenste print heeft een processor en een FM-zendertje (het is een radiomuis). Die print is met een 12-pins steker op de onderprint geprikt. Loswriemelen die print! Wat er onder zit, daar gaat het om. Zit daar half verscholen onder het optomechaniek een groot 16-pins IC waar H2000 op staat? Dan heb je geluk!

opto2.jpg - 97Kb

De H2000 is destijds op de markt gebracht als optische vervanger van het mechanische muis-gedeelte. Extra kan de H2000 ook alle muissignalen omzetten naar een serieel PS2-signaal (voor een gewone PC), maar het bijzondere is dat die omzetter ook kan worden uitgeschakeld. De H2000 gedraagt zich dan precies als een balletje-met-2-gleufwieltjes: er komen twee paar keurige kwadratuursignalen uit. De omzetting van opto naar kwadratuur is ingewikkeld, maar gelukkig hoeven wij ons daar geen zorg om te maken.

H2000.gif - 8Kb onder.gif - 18Kb

Dit zijn de aansluitingen van de H2000. In de kwadratuur-mode worden CLK en DATA niet gebruikt en let op: XA mag bij het opstarten niet "hoog" worden getrokken. De RiscPC is wat dat betreft ok.

De kwadratuursignalen XA/XB (op/neer) en YA/YB (links/rechts) zijn op het onderste printplaatje doorverbonden met het 12-pins voetje waar de zenderprint in stak. Bij de 5 muisknoppen lopen de verbindingen wat ingewikkelder, omdat ze oorspronkelijk werden "gemultiplexed". Bij de RiscPC hoeft dat niet, drie knoppen is genoeg, de zijknoppen RR en LL (en ook RST) blijven ongebruikt, evenals de draaiwielfunctie (niet getekend).

Aan de onderzijde van het printplaatje worden daarom enige doorverbindingen aangebracht. Ze zijn in rood aangegeven.

opto3.jpg - 106Kb 12pin.gif - 9Kb

Het zenderprintje wordt niet teruggeprikt. In plaats daarvan wordt via het 12-pins voetje het snoer van de Acornmuis aangesloten. Dat gaat het makkelijkst door van een standaardstrip 2x6 pennetjes af te knippen en die als nieuwe steker in het voetje te prikken. Daar dan korte draadjes aan solderen die je vervolgens in de contrasteker prikt van het originele Acorn muissnoertje. Let op de volgorde! Zie de foto.

De radiomuis was snoerloos, de "staart" van de muis loopt nu via de (lege) batterijhouder naar een nieuwe opening. Die zit (vanwege de ruimte) niet achter maar vooraan de muis, dus aan de verkeerde kant, maar dat hindert niet. Hij werkt prima, en daar gaat het om.

opto4.jpg - 60Kb