RISC OS Tips

    Tips:
  1. Lezen winmail/dat attachment
  2. Lezen van .docx bestanden

Lezen winmail/dat attachment

Soms ontvang je een email met een bijlage genaamd winmail/dat. Wat moet je hiermee? Frits Polak tipt twee programma's die hij gebruikt om die bijlage te decoderen. Het zijn TNEF bestanden, bedacht door Microsoft en betekent 'Transport Neutral Encapsulation Format'.

De programma's zijn:

(tip gelezen in mailinglist Archive-online)

(Ga naar tip 1 - 2 - top)


Lezen van .docx bestanden

Sinds MS Office 2007 bestaan er ook bestanden met de extentie .docx. Met RISC OS kunnen we die niet aan. Of toch wel?

Het bestand blijkt een archive bestand te zijn en uit te pakken met Spark/SparkFS. Zoek dan een bestand document.xml. Dit is platte tekst, maar wel met toevoegingen zoals bij html-bestanden. In teksteditor kun je deze 'tags' verwijderen en je houdt leesbare tekst over. Geen eenvoudige klus.

Gebruik je StrongEd en heb je ook Lua geinstalleerd, dan kan het volgende script dit voor je doen door een Shift-drag op het 'apply' ikoon (Gavin Wraith):

   #! lua
   file = io.open(arg[1],"r")
   text = file:read "*all"
   file:close()
   io.write(text:gsub("%b<>",""))

Ewen Pring heeft voor StrongEd een XML mode gemaakt waarmee je aan het document op een een primitieve manier HTML-tags kan toevoegen. Hiermee wordt de tekst wat leesbaarder. XML mode is te vinden op www.timebus.co.uk/riscos/semodes/index.htm

(tip gezien in mailinglist Archive-online)

(Ga naar tip 1 - 2 - top)


Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Vaak wordt het geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is het niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Soms krijg ik informatie per email van een clublid/lezer. Ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks