riscynieuws.net

door Kees Grinwis


En dit is alweer een nieuwe editie van riscynieuws.net - de 98e om precies te zijn en het is nummer 7 van de 11e jaargang. In dit nummer is er vooral aandacht voor de nieuwe versie van EasiWriter, waarin een belangrijke nieuwe mogelijkheid toegevoegd is. Verder is er kort aandacht voor diverse berichten van RISCOS.info.


Nadat meer dan een jaar er geen nieuwe versie van Easi/TechWriter uitgebracht is, heeft Martin Wuerthner (MW-Software) dit jaar wel een nieuwe versie van deze applicaties uitgebracht. Met deze nieuwe uitgave zijn we aangekomen bij versie 8.9 van deze tekstverwerkende software.

In deze nieuwe versie is een van de belangrijkste mogelijkheden van de EasiWriter-familie verder verbeterd en uitgebreid, het gaat hierbij om de ondersteuning van het kunnen lezen en schrijven van vreemde bestandsformaten en dan met name de compatibiliteit met MS-Word. Deze software is één van de weinige onder RISC OS die in staat is om het ".doc"-formaat van MS-Word uit te lezen en dit is een van de mogelijkheden die door veel gebruikers erg op prijs gesteld wordt.

Inmiddels is er al weer een aantal jaren verstreken sinds dat de eerste versie van EasiWriter uitgebracht is die MS-Word-bestanden kan lezen (en schrijven) en is er een nieuw formaat ontstaan dat de standaard aan het worden is voor het opslaan van documenten vanuit MS-Word. Vanaf MS-Word 2007 wordt standaard een nieuw (min of meer open formaat) gebruikt dat door het leven gaat onder de naam "Office Open XML", deze worden opgeslagen met de bestandsextensie ".docx".

Nog voor dat er een meer open MS-Office-formaat ontworpen werd, is er onder de vlag van OASIS een standardisatie-ronde geweest die tot doel had om tot een open bestandsformaat te komen voor office-bestanden (o.a. voor documenten, spreadsheets en presentaties), deze formaten gaan door het leven onder de noemer "OpenDocument" - vaak afgekort tot ODF. Dit formaat, dat ontworpen is in samenwerking met de OpenOffice.org-gemeenschap, heeft inmiddels ook een bredere acceptatie gekregen en is zelfs zonder enige problemen verheven tot een ISO-standaard.

Tot op heden konden de OOXML en OpenDocument tekstdocumenten (".docx" en ".odt") door geen enkele tekstverwerken onder RISC OS uitgelezen worden. Vanaf versie 8.9 van de EasiWriter-familie komt daar echter verandering in. Deze versie in namelijk in staat om MS-Word ".docx"-bestanden te lezen, hoewel de huidige implementatie nog niet af is en dus slechts een gedeeltelijke import van deze bestandstypen kan doen. Ondanks deze beperking kunnen zaken als paragraaf- en letter-stijlen geïmporteerd worden en is er ondersteuning voor simpele tabellen en afbeeldingen.

Naast de ondersteuning voor de OOXML formaten is Martin ook bezig met het schrijven van de code om OpenDocument Text-bestanden (ODT) te kunnen importeren. Deze code is echter nog in een vroeg stadium en Easi/TechWriter 8.9 kan eigenlijk alleen nog maar de tekstuele inhoud van deze documenten importeren.

Hoewel de import van deze formaten de belangrijkste nieuwe optie is van de EasiWriter 8.9-familie, is er ook een nieuwe optie toegevoegd die de bestanden onthoud die recent geopend zijn, deze zijn toegankelijk vanuit een "Open recent"-menu. Op deze manier heeft men snel toegang tot de bestanden die net ingelezen zijn.


Op RISCOS.info is aandacht voor de toekomst van open source (ontwikkeling) op en voor de ARM-processorreeks. In dit artikel geeft Peter Nauls aan dat hij de Ubuntu Developer Conference in Orlando, Florida gaat bezoeken (als deze riscynieuws.net uitkomt zijn we al weer een week verder en zal hij de conferentie ook daadwerkelijk bezocht hebben). Nu is dit evenement natuurlijk helemaal gewijd aan de distributies die op de Linux-kernel gebaseerd zijn en dan in het bijzonder natuurlijk de Canonical/(*)Ubuntu-edities.

Toch zijn er ook hier wel degelijk ontwikkelingen die van belang zijn voor RISC OS, hierbij gaat het met name om compiler-gerelateerde zaken:

Al met al een heel lijstje, niet alle ontwikkelingen zullen direct beschikbaar komen voor de bestaande, verouderde, hardware, maar mogelijk dat sommige ontwikkelingen zelfs terug kunne vloeien naar een RiscPC...


Verder nog aandacht voor een paar korte berichtjes die geplaatst zijn op RISCOS.info:

Zo is van de Wakefield Show 2011 de datum en locatie bekend gemaakt via Archive, deze beurs - die wel als de belangrijkstes RISC OS show gezien mag worden, zal gehouden worden op 16 april 2011 in het Cedar Court Hotel (uiteraard in Wakefield).

Voor spelfanaten zijn er nieuwe videogame-controllers beschikbaar, als ze tenminste gebruik make van de klassieke Archimedes- tot RiscPC-series. Het zijn namelijk aangepaste SNES-controllers die via de parallelle poort aangesloten moeten worden. De prijs van deze controllers is 8UKP.

Verder is er een kort berichtje gewijd aan de OMAP3 ROM-image writer, waarmee een ROM-image op een SD-kaart gezet kan worden. Jeffrey Lee, één van de bekendere ontwikkelaars aan de shared source versie van RISC OS 5, heeft namelijk een bijgewerkte versie van het SDCreate-programma uitgebracht.

Met deze applicatie wordt het een stuk gemakkelijker om RISC OS 5 uit te proberen op de OMAP3-hardware, denk hierbij aan o.a. BeagleBoards, IGEPs, DevKit8000, Pandora's en de Touch Book.


Een wat bijzondere riscynieuws.net, met slechts aandacht voor twee hoofdonderwerpen en een paar korte berichten, ik hoop in de volgende uitgave weer een meer gevarieerd pallet aan nieuws te kunnen brengen.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis