RISC OS Tips

    Tips:
  1. Opfrissertje voor *Opt 4,2
  2. Verbeterde pdf-reader !PDF

Opfrissertje voor *Opt 4,2

Soms heb je iets nodig wat je al lang niet meer gebruikt heb. Zo ook Ralph Valmai die wilde weten wat de syntax is van '*Opt 4'. Zoals meestal geeft *Help Opt het volledige antwoord, maar Ralph had het ergens voor nodig nl. het booten van de juiste harddisk. Zowel Steve Fryatt als Alan Adams gaven een uitgebreid antwoord. Hier het antwoord van Alan:

Je gebruikt *opt 4,2 om drives bootable te maken. Met *configure drive kies je welke automatisch geboot moet worden. Als je dus drive 4 en 5 hebt, dan:

maak drive 4 bootable:
*mount 4
*opt 4,2
maak drive 5 bootable:
*mount 5
*opt 4,2
de volgende keer wordt drive 5 geboot:
*configure drive 5

(tip gelezen in mailinglist Archive-online)

(Ga naar tip 1 - 2 - top)


Verbeterde pdf-reader !PDF

Het programma waarmee pdf-files gelezen kan worden onder RISC OS is !PDF en is al een tijd niet verbeterd. Chris Gransden heeft dit nu opgepakt en heeft nu een nieuwe versie uitgebracht. Deze versie is nu verbeterd en past beter de RISC OS fonts toe waardoor meer pdf's goed gepresenteerd worden. PDF-files geproduceerd met de nieuwe PS3 postscript printerdriver worden nu ook getoond.

De laatste versie (3.00.1.21-1) is te downloaden van http://www.riscos.info/packages/DocumentDetails.html#PDF

Meer informatie over !PDF is te vinden op http://www.riscos.info/index.php/PDF

Een groot probleem met dit programma is dat het niet de fonts gebruikt welke in het document verpakt zitten, maar probeert een zo goed mogelijke RISC OS vervanger te gebruiken. Martin Wuerthner merkt op dat de combinatie GView/Ghostscript dit wel doet en daarom met vreemde characters kan omgaan. Dit kost uiteraard meer tijd. Ghostscript is bij Martin op zijn website te vinden.

(tip gezien in csa.announce en csa.apps)

(Ga naar tip 1 - 2 - top)


Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Vaak wordt het geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is het niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Soms krijg ik informatie per email van een clublid/lezer. Ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks