riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Alweer een nieuwe aflevering van riscynieuws.net, de nieuwsrubriek van de *Asterisk, met deze uitgave zijn we aangekomen bij nummer 8 van de 11e jaargang en deze aflevering is de negenennegentigste. In deze editie aandacht voor zowel 32-bit RISC-nieuws, maar ook aandacht voor nieuws gerelateerd aan de legacy 8-bit systemen. De aftrap is voor de Wakefield RISC OS Computer Show 2011, via het BeagleBoard en software-nieuws komen we dan uiteindelijk aan bij nieuws over/voor 8-bitters.


Was eerder al bekend geworden op welke datum de Wakefield RISC OS Computer Show (2011) gehouden zal gaan worden, namelijk 16 april 2011, nu zijn meer details bekend geworden. Op onder andere RISCOS.info (en in een bericht op comp.sys.acorn.announce) is meer informatie te vinden over één van de belangrijkste computershows van de RISC OS-gemeenschap. Natuurlijk ook dit jaar weer georganiseerd door de Wakefield RISC OS Computer Club (WROCC).

Dit jaar zal de beurs opnieuw gehouden worden in het 'Cedar Court Hotel', dat natuurlijk bij Wakefield ligt. Dit hotel is in de zestien jaar dat de show gehouden wordt, met enige onderbrekingen, het onderdak geweest van de Wakefield Show. Aan de verdere invulling van de beurs wordt nog gewerkt, maar volgens het bericht op o.a. RISCOS.info zal de indeling vergelijkbaar zijn met de afgelopen jaren - inclusief het populair 'Show Theatre'. Meer informatie zal de komende tijd bekend gemaakt worden op de website van de Wakefield Show.

Als er onder de Nederlandse RISC OS-gebruikers nog interesse is om een stand te bemannen, dan kan men hiervoor contact opnemen met de organisatoren van de beurs - het e-mail-adres hiervoor is: show2011@wakefieldshow.org (eventueel alternatieve contactmogelijkheden zijn te vinden op de website).

Natuurlijk zijn er, evenals voorgaande jaren, ook diverse banners te downloaden vanaf de site en wordt er gewerkt aan advertentie-posters op A4-formaat, deze zullen beschikbaar gemaakt worden in PDF- en in bitmap-formaat.


Op RISCOS.info is ook te lezen dat de prijs van het BeagleBoard verlaagd is, voor de printjes waarop de shared source versie van RISC OS 5 geïnstalleerd kan worden wordt nu ongeveer 25 dollar minder gerekend. Mocht er dus nog getwijfeld worden over de aanschaf van deze hardware, dan is de prijs weer een beetje minder het bezwaar geworden.

De prijzen zijn nu:

Natuurlijk blijven de prijzen in dollars, dagprijzen in euro zijn afhankelijk van de koers dollar/euro - en die kan nogal fluctueren, afhankelijk van welke muntzone in negatief nieuws komt. Toch is dit wel goed nieuws voor RISC OS-gebruikers, want betaalbare nieuwe hardware is iets waar we al tijden op wachten.

Geinteresseerden moeten overigens wel opletten op de specificaties van deze hardware, zo is het niet direct mogelijk om een standaard (IDE) harde schijf aan te sluiten en is de beelduitvoer alleen compatible met DVI-D (digitale beelduitvoer. Men moet dus een scherm bezitten of aanschaffen die met DVI-D overweg kan en hoewel er converters zijn van DVI-D naar VGA lijkt mij de aanschaf van een LCD-scherm met DVI-D een betere keuze.

Van een bekend Oosters lid uit de regio die haar bijeenkomsten in Elst houdt kreeg ik verder nog een aantal tips over extra hardware die nodig is voor het BeagleBoard. Zo had hij als voeding de Velleman PSSE6 (60 watt regulated supply, bij 5.2V/5A) op het oog, zodat je dus ruim voldoende voor het leveren van de stroom voor 4 USB-poorten. Verder is er voor de nieuwe xM-versie ook nog een micro-SD-kaartje nodig, voor het installeren van de software op dit kaartje zal men dus een SD-cardreader en ook een converter van SD naar micro-SD aan moeten schaffen.

Als HardDisc, of vergelijkbare opslag kan men het best een nieuwe aanschaffen en deze daarna van het RISC OS FileCore-formaat voorzien. Hierbij moet men wel opletten dat USB de enige manier is om deze te benaderen. Een harde schijf zal dus van een USB-aansluiting moeten voorzien!

Voor het originele BeagleBoard geldt verder dat er geen netwerkaansluiting op het printje zelf aanwezig is, volgens Henri Derksen zou de "Eminent EM1010 Ethernet 10/100 naar USB adapter" een goede optie zijn. Deze is onder andere verkrijgbaar bij Okaphone (http://www.okaphone.com/artikel.asp?id=127). Voor het gebruik onder RISC OS moet men daarbij verder de EtherUSB-module installeren.

Men moet verder in het bezit zijn van een toetsenbord en muis met een USB-interface, veel bezitters van een RiscPC (en geen andere hardware) hebben die nu niet, als alternatief zou men ook kunnen kijken naar een PS/2 naar USB converter - qua prijs zal deze echter weinig goedkoper zijn dan een toetsenbord, hoewel sommige van deze converters weer wel extra's als bijvoorbeeld een parallelle poort en/of USB-hub hebben.


Verder nog wat softwarenieuws, waarbij ik begin met aandacht voor een databestand dat aangeboden wordt door Tim Hill.

Tim heeft namelijk een mimemap-bestand, onder meer gebruikt door de internetbrowsers, e-mail-clients en DOSFS, op zijn site staan. Tim probeert deze zo up-to-date mogelijk te houden, met de nieuwe versie van de ***Writer-familie zijn er nu weer diverse bestandsformaten die nieuw zijn voor RISC OS-gebruikers.

Hij heeft nu de details voor OpenDocument tekst (*.odt) en Microsoft Open XML tekstbestanden (*.docx) formaten toegevoegd, zodat de vertaling van bestandsextensie en RISC OS-bestandstypen correct verloopt.

Het bestand, dat getest is onder RISC OS 5.16 (maar waarschijnlijk ook werkt onder andere versies van RISC OS), is te downloaden van: http://www.timil.com/riscos/mimemap

Van het programma SuperDoku is inmiddels versie 1.25 uitgebracht, in deze versie zijn ten opzichte van de vorige versie vooral bugs opgelost - bestaande gebruikers zullen dus niet direct nieuwe features zien.

Voor nieuwe gebruikers is vooral belangrijk om te weten wat SuperDoku voor programma is, gezien de naam zal het bijna niemand verbazen dat SuperDoku onder andere gerelateerd is aan de bekende sudoku puzzels, het programma kan echter nog veel meer.

Naast een uitgebreid sudoko-generator en -oplosprogramma, waarbij er een optie is om de puzzels te exporteren naar het Draw-formaat, is er ondersteuning voor diverse andere puzzels.

SuperDoku ondersteund o.a.: Tweelingpuzzels, Samuraipuzzels, kleurgecodeerde sudoku's, futoshukipuzzels en nog veel meer (sudoku gerelateerde) puzzels.

SuperDoku is een SHAREWARE-programma dat te download is vanaf de website van Sine Nomine Software.

Sine Nomine Software heeft naast een nieuwe versie van SuperDoku ook een nieuwe versie van DrawPrint uitgebracht, hiermee is dit programma op versie 1.24 uitgekomen.

Met DrawPrint is het mogelijk om een Draw-bestand (of een Sprite/JPEG-bestand) uit te printen over verschillende pagina's. Volgens de auteurs worden de pagina-scheidingen hierbij op een intelligente manier aangebracht.

Het programma is van origine ontwikkeld als een soort print-optie voor NetSurf op de Iyonix, maar is ook te gebruiken voor het afdrukken van stambomen, (Excel) spreadsheets ingelezen via ViewXLS, posters. Deze lijst zal ongetwijfeld door gebruikers van dit programma nog uitgebreid kunnen worden.


Als laatste nog wat berichten voor gebruikers van 8-bit legacy systemen, hoewel er mogelijk ook voor gebruikers van 32-bit systemen nog interessant nieuws tussen kan zitten.

Door Henri Derksen werd ik verder ook nog gewezen op het bestaan van de site Visual6502.org. Op deze site zijn diverse details van de 6502-processor, die in alle 8-bit Acorn computers gebruikt is (van de BBC Micro, de Acorn Electron tot de BBC Master aan toe - mogelijk in diverse variaties maar toch compatible qua instructieset).

Deze site heeft tot doel om een visuele simulatie van de 6502-processor aan te bieden, waarbij er gebruik gemaakt wordt van de moderne HTML5-mogelijkheden en JavaScript - een recente browser (zoals de nieuwste versie van Mozilla Firefox) en een snelle computer is wel een noodzaak voor een goede simulatie. Een RiscPC is dus helaas onvoldoende voor deze simulatie.

Op de site zijn ook foto's van de originele 6502 te vinden, deze zijn op iedere browser te bekijken die in staat is om PNG-afbeeldingen weer te geven. Voldoende geheugen zal overigens nog steeds geen overbodige luxe zijn, deze afbeeldingen zijn namelijk 4677 bij 5097 pixel en het gecomprimeerde(!) PNG-bestand is maar liefst 58MiB groot!


Het andere 8-bit gerelateerde bericht kan mogelijk ook voor 32-bitters nog interessant zijn, en dan met name voor de mensen die nog een oudere 32-bit Archimedes in leven houden (deze computers zijn namelijk nog zonder een SCSI- of IDE-interface uitgeleverd).

Op de site van de MSX Resource Center Foundation is namelijk aandacht voor een floppy-emulator die gebruik maakt van een SD-kaartje als opslagmedium. Omdat deze hardware echt bedoelt is als een vervanger voor een diskettestation wordt deze dan ook aangesloten op de 34-pins disketteaansluiting en is deze qua hardware dus direct geschikt voor zowel de BBC-series en de modernere Archimedes en andere 32-bit computers.

Qua ondersteuning is er echter (nog) geen Acorn-forma(a)t aanwezig, hoewel de emulator volgens de beschrijving ook de RAW diskinformatie zou moeten kunnen lezen en schrijven. Qua disk-images is er onder meer ondersteuning voor de standaard PC, Atari-ST, MSX, en ZX Spectrum formaten. Voor de opslag is er ondersteuning voor SD-kaartjes tot 2GB en SDHC-kaartjes tot 32GB.

De hardware is verder voorzien van een display en vorige/volgende, select/eject-knoppen, zodat men gemakkelijk kan kiezen voor een bepaalde disk-image.


En zo zijn we weer aangekomen bij het einde van een wel heel erg gevarieerde editie van riscynieuws.net, met in deze editie aandacht voor hardware, software en zelfs nieuws voor 8-bit gebruikers. Verder ook al aandacht voor één van belangrijkste RISC OS-shows, namelijk de Wakefield Show die ook in 2011 weer gehouden zal gaan worden.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis