riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij de 100e editie van riscynieuws.net - ofwel de uitgave &64 in het hexadecimale talstelsel. U bent net begonnen met het lezen van de het eerste nummer van de 12e jaargang. In deze editie aandacht voor diverse nieuwtjes van RISC OS Open Ltd en gerelateerde projecten, ook is er aandacht voor nieuwe versies van diverse programma's.


Door RISC OS Open is een nieuwe versie van de officiele C/C++ Tools uitgebracht. Hierdoor is men aangekomen bij versie 20 van deze software - zoals uitgebracht door ROOL. Deze nieuwe versie bevat een aantal nieuwe componenten en natuurlijk ook een aantal updates en bugfixes.

De nieuwe componenten in deze versie zijn:

Naast nieuwe toepassingen, zijn er natuurlijk ook updates en bugfixes uitgevoerd aan bestaande software, hieronder een opsomming:

cc, dacaof, squeeze, RISC_OSLib, Debugger, HdrSrc, CallASWI, FPASC

Met name voor de compiler (cc) zijn er interessante aanpassingen gemaakt, uit de ChangeLog blijkt dat er een optie bijgekomen is die het mogelijk maakt om specifiek voor een Cortex-A8-processor te compileren.

Voor ontwikkelaars die reeds een C/C++ Tools CD bij RISC OS Open aangeschaft hebben is er een mogelijkheid om gratis een ISO-image te downloaden. Hiervoor moet men een e-mail sturen waarin men aangeeft de image te willen downloaden en moet men de developer key & bijbehorende naam opgeven. Als men echter liever een echte CD heeft, dan behoort dit ook tot de mogelijkheden, in dat geval moet men een e-mail sturen met daarin opnieuw de naam waaronder de CD aangeschaft is en de bijbehorende developer key. Voor het toesturen van de CD moet men de helft van de prijs voor een volledig nieuwe CD-licentie betalen.

Mocht men nog niet in het bezit zijn van een 'ROOL Tools CD', dan kan men deze kopen in de online 'ROOL Store'. De prijs is 50UKP + verzendkosten. Men zal dan niet alleen de CD thuisgestuurd krijgen, maar ook opgenomen worden in de database als geregistreerde gebruiker zodat men een volgende keer gebruik kan maken van de voordelen die voor geregisteerde gebruikers gelden.


Op RISCOS.info is te lezen dat men bezig is met een implementatie van de 'CMOS settings' op een BeagleBoard. (Voor de non-techies: Het gaat hierbij om de 240 bytes die onthouden worden als de computer uitgezet wordt, meestal in CMOS-RAM en vandaar de naam 'CMOS settings').

In het bericht wordt gemeld dat Dave Higton op dit moment druk bezig is met het werk dat nodig is om het "CMOS-RAM" op het BeagleBoard werkend te krijgen. Op dit moment is er alleen nog maar ondersteuning voor het lezen van de CMOS-instellingen, maar het is de bedoeling dat de instellingen uiteindelijk vanuit RISC OS van/naar een bestand op het SD-kaartje gelezen kan worden.

Hoewel de ontwikkeling nog niet compleet is, zijn bepaalde technische zaken al wel vastgelegd. Zo zal de CMOS als een bestand op de FAT-geformatteerde disk/kaart geplaatst worden. Hierdoor is het in principe voor de gebruiker mogelijk om via een andere machine (die deze kaartjes natuurlijk wel moet kunnen lezen) de CMOS-bestanden te vervangen en zo meerdere CMOS-instellingen te gebruiken.

Vooralsnog is het echter nog niet compleet en iedere hulp bij het testen en (verder) ontwikkelen is dan ook altijd welkom.


Op de Duitse website ArcSite is, bij het naderen van een nieuw decennium,  een overzicht van het afgelopen jaar geplaatst, hierin worden diverse onderwerpen uit het afgelopen jaar voor het voetlicht geplaatst. Het zal de lezer van riscynieuws.net niet verbazen dat het BeagleBoard hierin een prominente plaats inneemt.

Allereerst is er echter aandacht voor de reeds gevestigde technieken, zoals het probleem dat de Iyonix had met de overgang van 2009 naar 2010 - met de uitgifte van, de door Castle ondersteunde, RISC OS-versie 5.16 is dit probleem echter voor de gebruikers van de Iyonix pc naar alle tevredenheid opgelost. Naast deze nieuwe versie van RISC OS 5 is er ook aandacht voor RISC OS Select, maar dan meer over het feit dat er sinds december 2009 geen nieuwe versie van Select uitgebracht is - eigenlijk zou er dus begin 2011 een snel een nieuwe versie van Select uitgebracht moeten worden...

Verder is er in het bericht eigenlijk alleen maar aandacht voor de RISC OS-versie die door RISC OS Open Ltd beheerd wordt en die door vrijwilligers geporteerd wordt naar diverse andere non-Acorn hardware, waarbij het BeagleBoard de meest prominente plaats inneemt. Als nieuw doelplatform is er verder aandacht voor het BeagleBoard-xM, die voorzien is van 512MByte opslag, USB 2.0 en DVI-D - als nadeel wordt overigen wel genoemd dat er geen ondersteuning is voor Serial ATA en verder is er vanuit RISC OS nog geen ondersteuning voor de ingebouwde netwerkaansluiting. Verder worden de diverse technieken genoemd die door de OMAP3-processor van het BeagleBoard ondersteund worden, waarbij de ondersteuning voor VFP (floating point) voor RISC OS waarschijnlijk het meest relevant is. Sinds de FPA-co-processor voor de A5000, de ARM7 met floating point en de A7500+ is dit nu het eerste platform met hardwarematige ondersteuning voor drijvendekommagetallen (floats).

Verder is er aandacht voor een min-of-meer compleet systeem gebaseerd op het BeagleBoard-XM, dat uitgebracht wordt door het Duitse a4com. Dit systeem dat door het leven gaat als BIK, een afkorting voor "BeagleBoars-xM in Kiste", is het eerste RISC OS-gerelateerde systeem dat door een niet-Brits bedrijf op de markt gezet wordt. De basisversie van de BIK kost 390 euro, maar er is een mogelijkheid om er ook nog een slimline-DVD in te laten bouwen.

Helaas betekend een nieuwe computer, met een -voor RISC OS- nieuwe processor ook problemen met software. Er zijn namelijk diverse pakketten die niet of niet goed met de Cortex-A8-processor om kunnen gaan. Gelukkig is het ook zo dat afgelopen jaar diverse programma's geschikt gemaakt zijn voor deze op de ARMv7-instructieset gebaseerde processor, hieronder een korte opsomming:

Natuurlijk zitten ook andere ontwikkelaars niet stil en op de Wiki van RISC OS Open is dan ook een volledige lijst met compatibel software te raadplegen.

Een uitgebreider verslag is te vinden op ArcSite en voor de lezers die problemen hebben met de Duitse tekst is er altijd de mogelijkheid om de site door Google te laten vertalen.


In de vorige riscynieuws.net was informatie te vinden over de Wakefield Show van 2011. Inmiddels is ook van 'The RISC OS London Show' de datum bekend gemaakt. Deze computerbeurs staat gepland voor zaterdag 29 oktober 2011 en zal plaatsvinden in het St. Giles Hotel in Feltham.

Verder zijn op de site van de London Show ook foto's en video's van de beurs van 2010 terug te vinden, hierbij zijn de video's ge-encodeerd in MPEG-formaat en zijn deze ook af te spelen op een RiscPC met KinoAMP.

Op dit moment is van de beurs van 2011 nog niet meer bekend dan alleen de datum, maar gedurende de tussenliggende maanden zal er ongetwijfeld meer bekend gemaakt worden. Voor lezers die komend najaar naar een RISC OS-beurs willen gaan, is 29 oktober in elk geval een datum om in de agenda te zetten...


Verder is er ook van diverse programma's een nieuwe versie uitgekomen, hieronder een korte opsomming van een paar programma's waarvan de afgelopen tijd een update uitgebracht is.

Als eerste is er aandacht voor NewsHound, een programma dat berichten van de usenet-nieuwsgroepen download via het nntp-protocol. Van deze applicatie is nu versie 1.52 uitgebracht, hiermee wordt een probleem dat gebruikers kunnen hebben bij het ophalen van nieuwsgroepinformatie bij bepaalde news-servers opgelost. In deze nieuwe versie is er nu de optie om het NEWSGROUPS-commando uit te zetten, waardoor er geen fouten meer getoond worden bij het ophalen van nieuwe berichten - dit heeft dan natuurlijk wel tot gevolg dat men geen informatie meer krijgt over nieuw beschikbare nieuwsgroepen.

Op dit moment is bekend dat de problemen in elk geval voorkomen bij de Britste providers Demon en Virgin Media, maar het is goed mogelijk dat dit probleem ook voorkomt bij Nederlandse aanbieders van de usenet-nieuwsgroepen.

Van het programma Cogs is nu versie 2.00 uitgebracht, met Cogs is het mogelijk om Spirograaf-achige patronen te tekenen. Naast de mogelijkheid om realistische tekeningen te maken, is er ook een optie om andere soorten te produceren die alleen met de computer gemaakt worden - omdat deze zonder computer niet mogelijk zouden zijn. In deze versie is ook een optie aanwezig om een preview te bekijken van de functie die men aan het invoeren is.

Van Murnong, de applicatie om video's vanaf YouTube op te halen is inmiddels versie 2.10 uitgebracht, deze nieuwe versie is onder meer uitgebracht naar aanleiding van technische wijzigingen bij YouTube.

Was de upgrade van versie 1.50 naar 2.00 echt noodzakelijk, de upgrade naar 2.10 is dat niet. Toch brengt de nieuwste editie wel voordelen, zo was het met versie 2.00 niet meer mogelijk om direct vanuit Murnong gebruik te maken van wget en moest men de video's via de browser downloaden. Met versie 2.10 is de wget-optie weer aanwezig.

Voor Murnong 2 moet men overigens wel beschikken over RISC OS 3.5 of hoger, maar dat zal voor de meeste lezers niet direct een probleem zijn.


En zo zijn we aangekomen bij het einde van het eerste nummer van riscynieuws.net van 2011. Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis