Avontuur in Twente

door Henri Derksen


Heren collega computeraars,

Op dinsdagmiddag 1 februari 2011 reed ik om 16:00 uur weg uit Arnhem om enkele boodschappen op te gaan halen, en aansluitend Big Ben Club regio Almelo te gaan bezoeken. Vooraf had ik even de bui(t)enradar geraadpleegd i.v.m. verwachtte ijzel. Volgens hen zou het hoogstens van 19:00 - 21:00 gaan regenen, dus dat leek me wel aanvaardbaar. Immers aankomst voor die tijd, en vertrek na die tijd.

Allereerst naar Apeldoorn naar distributeur UPS welke een pakje uit Amerika twee maal had proberen af te leveren aan mijn voordeur. De eerste keer was op donderdagmorgen toen ik nog op bed onder de wol lag en de tweede keer was op vrijdagmorgen toen ik kennelijk in de badkamer stond, want de flitsinstallatie van de voordeurbel zie ik alleen in de keuken, woonkamer, studeerkamer en slaapkamer, maar niet in de douche en toilet. Lastig als je doof bent en de voordeurbel niet hoort. Veel erger was dat men het op maandag een derde keer wilde proberen, maar volgens het bezorgbriefje wordt bij mislukken het pakje direct retourgezonden naar de afzender ;-( En een derde keer mislukken wilde ik niet riskeren. Ik bestel niet voor niets een BeagleBoard xM in Amerika, tenminste niet om het terug te laten sturen!

Stom dat er geen afhaaladres vermeld was, en dat 0800 nummer kan ik als dove natuurlijk ook niet bellen ;-(. Na een derde mislukte poging zou men het toch minstens 5 werkdagen moeten vasthouden, i.p.v. direct terugsturen vind ik. Voor hetzelfde geld was ik een week weg, en zag het zaterdag pas, en zou maandag weer moeten gaan werken. Nu moest ik kosten maken om het te gaan halen. Dus mijn schoonzus (echtgenote van mijn broer) laten bellen, en gevraagd of ik het zelf kon komen ophalen, om terugzenden te voorkomen. Gelukkig dat kon.

Een windows PC is verplicht om RISC OS spullen te bestellen, want de site van UPS is natuurlijk niet met een RISC OS browser benaderbaar. Als dove is internet al helemaal bijna onontkoombaar. Anders ben je een kluizenaar.

Toevallig reed ik vanaf Arnhem achter een bestelwagen van UPS, en die ging linea recta naar het distributiecentrum in Apeldoorn. Een betere routeplanner om achter aan te rijden kun je bijna niet hebben ;-). Bleek ook nog dat men de achteringang in een andere straat nam. Afijn pakje met BeagleBoard xM in ontvangst genomen na Euro 32,16 aan BTW en douanerechten betaald te hebben aan een alleraardigste chauffeur. Uiteraard wel een gespecificeerde bon gevraagd en gekregen.

Op naar de volgende boodschap, webwinkel Salland automatisering BV in Raalte. Hier had ik een Eminent EM1010 USB van/naar ethernet dongle voor m'n hondje Beagle en een NetGear GS108 switch voor een computervriend in west Nederland besteld. Gelukkig kwam ik om 17:48 uur in Raalte aan, nog net op tijd dus.

Ze hadden er ook een prachtige Lexmark kleurenlaserprinter met scanner en faxmogelijkheid staan voor de superscherpe prijs van Euro 289,--, terwijl die overal ruim Euro 1.000,00 kost. Hadden ze scherp ingekocht rechtstreeks bij Lexmark. Nu bevalt mij Lexmark wel, want ik heb een OC45 A3 inktjet met PS2. Helaas doen de kleuren het daar niet goed, maar A3 ook in z/w is wel prettig! Een fax en een scanner heb ik niet nodig, en de duplexeenheid moest apart besteld worden voor die grote A4 kleuren laser. Ik heb liever een A3. Wel zaten er parallel-, USB-, en Ethernet-aansluitingen op. Ook aparte toners voor zwart, en de drie losse kleuren, zuinig dus. Maar wat moet ik prive met een kantoorprinter die 30.000 afdrukken per maand aan kan? Beetje overkill dus, kortom hier ben ik nog niet uit.

Vervolgens op weg naar Almelo. Als eerste moest ik flink puzzelen om om te rijden, vanwege een gekantelde vrachtwagen in Raalte, precies op het kruispunt richting Almelo. Stom dat ze de binnenvaart in het Overijssels kanaal onmogelijk hebben gemaakt. Ik heb nog meegemaakt dat er in de jaren zeventig schepen via Deventer naar Raalte voeren. Vracht moet je per vrachtschip vervoeren, niet per vrachtauto. Afijn in Raalte centrum even op de plattegrond gekeken, en toen merkte ik al hoe glad het was, vooral op steenwegen. Dus voorzichtig aan.

Eigenlijk wilde ik nog bij een varende woonschipper in Enschede aan gaan, maar daar was geen tijd meer voor als ik naar de club in Almelo wilde. Bovendien was dat om, nu ik vanaf Raalte aan kwam rijden en via Wierden op de A35 uitkwam. Normaal kom ik meestal via de A1 vanaf Apeldoorn, en dan de A35 van de andere kant.

Om 19:22 uur parkeerde ik in Almelo voor het donkere kantoor alwaar de club gehouden zou worden. Helaas nog steeds niets te zien. Toen om 20:35 uur nog niemand gekomen was, ben ik maar weer vertrokken. De bromfietsers reden met de voeten op de grond en de fietsers gingen lopen, zo glad was het intussen geworden. Wel diverse strooiwagens rond zien rijden. Vervolgens voorzichtig maar weer op huis aan. Bij oprit 31 van de A35 was een ongeval gebeurd, en de politie gebaarde tot langzaam rijden. Toen kwam ik op de A1 in de file terecht. Regelmatig stilgestaan achter een breed bijzonder transport, met ook nog oplopende hoge nood van de gele tank, en geen parkeerplaats te vinden. Nadat er uitgebreid gestrooid was, ging de politie max 50 km/h voorop rijden tussen Rijssen en Deventer. Glad was het nauwelijks meer. Wel werd m'n gele tank steeds voller en het duurde maar voor die P-plaats in zich kwam. De vluchtstrook kost je Euro 280,00 boete, dus toch maar ophouden. Voor geval van nood heb ik wel een lege kunststof fles in de auto liggen.

Helaas moest er zonodig iemand op slechts een meter afstand bumperkleven toen ik van de A1 naar de A50 (de bocht door) reed. Volkomen van de gekke bij ijzel, normaal ook trouwens. Geen snelheid minderen, maar even de mistachterlamp aan doen, bracht hem tot rede, gelukkig. Anders gas loslaten zonder remmen, werkt vaak ook goed.

Op de A50 van Apeldoorn naar Arnhem heb ik normaal 90 km/h kunnen rijden. Ook in Arnhem was het lokaal glad, vooral op voetpaden. En onderweg natuurlijk steeds naar het nieuws en de verkeersinformatie geluisterd elk heel uur op de radio, voor zover te verstaan door mij. Het geheim van schadevrij rijden is vooral meer dan voldoende afstand houden, en niet te hard door de bochten, aangepast aan de omstandigheden. Al maak ik me meer zorgen om anderen die o.a. geen afstand houden.

Ik was heel blij zonder ongelukken, maar wel met mijn nieuwe speeltjes, weer heelhuids thuis te zijn gekomen. Jammer dat ik de Twentenaren nu niet het nieuwe BeagleBoard xM heb kunnen laten zien. Afijn, tot volgende maand dan maar weer hoop ik. Intussen heeft de regio besloten eenmalig de 2e dinsdag 8 februari samen te komen. Als u dit leest is die dus ook al weer voorbij ;-).

Computergroeten vanuit Arnhem van Henri.