Hondje Beagle stelt zich voor

door Henri Derksen


Beste RISC OS mensen,

Nieuwe hard- en software verdient een kans, dus daarom een productbeschrijving wat je kan verwachten en wat er nodig is om alles werkend te krijgen. Een echt doe het zelf bouwpakket dus. Je hoeft nog net niet te solderen. Het is natuurlijk enorm kicken als je het goed werkend krijgt, maar vertrouw er niet al je reguliere computerwerkzaamheden aan toe de eerste tijd, want daarvoor is hij nog niet voldoende goed uitontwikkeld en uitgetest.

Beagle Board Beagle Board logo

Beagle Board xM
(http://beagleboard.org)

De technische specificaties zijn als volgt:

* ARM 8 op 1 GHz.
* 512 MiB ram geheugen
* USB 2.0 HS OTG (Boot medium)
* 4 x USB 2.0
* 1 x 10/100bT/UTP/RJ45 EtherNet
* HDMI minitor aansluiting met DVI-D signaal
* S-Video TV out
* Stereo Audio in en out
* 4 GiB MicroSD card in cardslot (Boot medium)
* JTAG interface
* Camera port.
* RS232 serial (Boot medium)
* LCD expansion
* MMX/SD expansion
* I2C, I2S, SPI.
* +5 Vdc= PowerSupply connector.
BB xM layout
Operating systemen:
Ubuntu, Android, MeeGo, WinCE, QNX, Angstrom, Symbian, Debian, Gentoo, RISC OS 5 van RISC OS Open Ltd.
Open GL toepassingen, Open MAX toepassingen en nog veel meer.

Er wordt een lege FAT32 geformatteerde microSD card meegeleverd. Beagle Board xM USD 149,00 bij DigiKey in Amerika, betalen per Credit Card. (http://search.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?PName?Name=296%2D25798%2DND&Site=US&Lang=EN)

Wat heb je behalve dit complete moederbordje nog meer nodig:

Kortom met een goede voorbereiding is het BB xM snel en goed aan de praat te krijgen.
Let Op: lang niet alles draait meteen onder 32 Bit RISC OS 5 Open Source, maar moet soms eerst enisgzins aangepast worden. De Newsgroepen volgen is dan wel aan te raden. De kans op succes is het grootst bij software die reeds geschikt is voor de Iyonix PC van Castle. Daarvan is RISC OS 5 Open Source welke RISC OS Ltd levert immers afgeleid.

Dus, iedereen is welkom bij de Beagle Board Club, die fysiek niet bestaat, maar dit verzin ik terplekke als alternatieve betekenis van onze club naam ;-). Wie had dit in 1983 ooit kunnen (be)denken... Een BB xM is kleiner dan een 3,5  floppy diskette, maar kan zeer veel meer dan de oude Acorn BBC B computer. Kortom voorlopig zijn we nog (lang) niet uitgespeeld met (RISC OS) computers...

Maar ik snap nu waarom het zo lang geduurd heeft voor dit hondje Beagle kwam. In Medusa (Acorn RiscPC) zit een TaskManager sprite verstopt, die zegt: 'I don't love you since you ate my dog'.

Hoe het geven van namen aan machines leeft, bleek onlangs toen iemand vroeg hoe het met mijn versie B Adelaar (B-Eagle) ging, heel grappig.

Voor vragen kun je terecht op de club in diverse regio's bij gebruikers van het eerste uur; zoals Jan de Boer uit Groningen (die twee modellen bezit), Kees Grinwis, Pieter Drost, Simon Voortman en Henri Derksen. En er zullen vast nog wel meer BB xM gebruikers gaan volgen?

Digitale groeten uit centraal Nederland van Henri.

Woef, woef van het hondje dat nooit naar de dierenarts hoeft ;-). en ook geen homdenbelasting hoeft te betalen. Een beetje 5 Volt voer is voldoende, uitlaten niet nodig, mag 24 uur aan staan.