Kijkbuis voor hondje Beagle

door Henri Derksen


Beste mensen,

Zoals intussen misschien wel bekend heeft het Beagle Board xM geen VGA maar een HDMI interface als monitoruitgangssignaal. Om die te kunnen bekijken is een monitor met DVI-D ingang en/of HDMI ingang nodig. Nadeel voor onderweg naar clubs is dat een LCD monitor best kwetsbaar is tijdens transport. In plaats van een monitor, is het ook mogelijk om een beamer aan te schaffen, zeker nu ze veel betaalbaarder zijn geworden.

Onlangs had computerketen ParaDigit een aanbod van Euro 299,00 voor de Samsumg MS200S beamer. Dit is een SVGA beamer op 800 x 600 die ook hogere resoluties weer kan geven, via zowel een VGA als een HDMI poort, en ook over een composiet video ingang (gele Chinch/Tulp) beschikt. Van deze beamer is de handleiding op internet te vinden met Google. Helaas heeft deze beamer geen 2e VGA ingang en ook geen VGA uitgang. Een VGA uitgang is handig om een monitor voor jezelf aan te sluiten bij een spreekbeurt waar men het publiek wil aankijken. Of om meerdere beamers hetzelfde beeld te kunnen laten weergeven.

800 x 600 lijkt weinig, maar in 2010 heb ik een Sony VPL-ES5 mogen lenen, die ook native 800 x 600 had, en prima 1024 x 768 en zelfs 1280 x 1024 heel goed weergaf.

voorkant
Nog interessanter was het aanbod van de Aldi keten zaterdag 5 februari 2011 met hun BenQ MS510 beamer voor Euro 329,00. Ook deze heeft 800 x 600 native resolutie en kan ook hogere goed weergeven. Dat is 30 Euro meer dan voor de Samsung, maar Aldi geeft 2 jaar garantie, de lamp gaat tot 6.000 uur mee, en nog veel interessanter is dat hij over 5 ingangen beschikt, te weten VGA 1, VGA 2, S-Video, composiet video (gele Chinch/Tulp) en HDMI. Dan kun je een laptop of RiscPC, A9home en een Beagle Board xM wisselend weergeven b.v. om een netwerk te demonstreren. Zelfs een Acorn BBC B kan via de gele composiet video ingang worden weergeven. Of b.v. een foto- of filmcamera, naast een computer. Of twee personen die gezamelijk een spreekbeurt houden van beeld te wisselen, zonder steeds kabels om te pluggen.
Voor besturing is er een USB type B poort en een RS232 poort beschikbaar naast toetsen op het apparaat en een afstandsbediening. Ook handig voor de dovenschrijftolken zoals bij mij nogal eens voorkomt. De BenQ MS510 beamer is ook bruikbaar als HD-TV grootbeeld monitor indien gekoppeld aan een KPN DigiTenne DVB-T tuner. En zelfs al 3D voorbereid! Of in de slaapkamer op het plafond een nachtfilm weergeven met behulp van een spiegeltje. Het beeld is namelijk in spiegebleed weer te geven, b.v. achter een doorzichtscherm, i.p.v. tussen het publiek voor een scherm. Ook plafondmontage wordt ondersteund. Weergave op een andere achtergrond dan wit is instelbaar, b.v. een zwart schoolbord.
Met behulp van de resolutietabel in de handleiding is het eenvoudig mogelijk om monitordefinitiebestanden (zovel voor VGA als HDMI) te maken voor RISC OS computers.
Kortom mogelijkheden te over. Vooraf een handleiding bestuderen geeft veel inzicht.
achterkant

Ik wilde altijd al graag een goede betaalbare beamer met twee of meer ingangen, en dit is een goede kans lijkt mij. Ik ga er een kopen bij de Aldi.

Voor meer informatie zie:

Importeur:
http://benq.nl/products/Projector/index.cfm/product/1190

Aldi:
http://www.aldi.nl/OFFER_NL_SA/OFFER_05/OFF07.SHTML

Handleiding:
http://benq.nl/products/Projector/index.cfm/dtype/M/page/downloads/product/1190

Nee ik heb geen aandelen, en ik verdien niets extra's met dit bericht, maar ik wilde andere (potentiele) Beagle Board gebruikers deze kans niet onthouden.

Mocht je er ook een willen aanschaffen, grijp je kans. Anders dank voor de aandacht, of bewaar het voor later. Redelijke kans dat de betere BenQ MX511 ook een keer in de aanbieding komt.

Met een vriendelijke hardware groet van Henri Derksen.