riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij editie 101 van riscynieuws.net, dit is nummer 2 van jaargang twaalf. In deze editie opnieuw aandacht voor ontwikkelingen rond RISC OS op het BeagleBoard en nog diverse andere nieuwtjes. Verder is er ook aandacht voor nieuwe versies van diverse software - waarbij er zelfs een kleine nieuwe applicatie uitgebracht is (hetgeen voor sommigen een handig hulpje zou kunnen zijn).


In de voorgaande riscynieuws.net-edities was er al aandacht voor het BeagleBoard-XM, de snellere variant van de standaardeditie -die overigens ook nog steeds te koop is.

Deze XM-versie heeft diverse voordelen ten opzicht van zijn voorganger, met name als het gaat om interfaces met randapparatuur. Zo heeft de XM meerdere USB-poorten en ook een UTP-netwerkaansluiting.

Inmiddels is RISC OS 5 gepoort naar deze hardware, maar helaas kunnen alle aansluitingen niet gebruikt worden. Voor veel gebruikers is een netwerk inmiddels de gewoonste zaak van de wereld en het was dus jammer dat de UTP-poort niet te gebruiken was.

Inmiddels is er echter wel ondersteuning voor de ingebouwde netwerkpoort en hoeft men dus geen externe USB-dongle aan te schaffen - iets dat bij het klassieke BeagleBoard wel noodzakelijk blijft (waarbij men ook nog eens op moet letten of de dongle compatibel is met de EtherUSB-module).

Op riscos.info is begin dit jaar een bericht geplaatst waarin gemeld wordt dat de eerste stappen om te komen tot netwerkondersteuning voor de XM inmiddels gezet zijn. Waarbij het aanvankelijk het geval was dat er nog geen publieke versie beschikbaar was, maar alleen op verzoek een testversie, is het inmiddels zo dat er nu wel een module te downloaden.

Op dit moment zijn er nog wel een aantal zaken die afgewerkt moeten worden, zoals bijvoorbeeld de bepaling van het zogenaamde MAC-adres (dat is een unieke identificatie van een netwerkadapter binnen een lokaal netwerk). Gevolg is dat gebruikers die meerdere BeagleBoards in een netwerk aan willen sluiten hiervoor zelf enig werk moeten verrichten qua configuratie. Mogelijk dat dit in de toekomst nog opgelost gaat worden.

Voor gebruikers die toch al aam de slag willen is (een alphaversie van) de nieuwe EtherUSB module te downloaden van de site van ontwikkelaar James Peacock.


Op The Iconbar is begin 2011 een bericht geplaatst waarin de belangrijkste data terug te vinden is voor wat betreft de Acorn-/RISC OS-kalender. Een deel hiervan is voor niet-Britten irrelevant, omdat deze gaat over de bijeenkomsten van de diverse gebruikersgroepen die Groot-Brittannië rijk is.

In het bericht zijn echter ook de data te vinden van de RISC OS-beurzen die in 2011 gehouden zullen gaan worden, deze zijn mogelijk wel interessant. Hieronder is hiervan dan ook een korte opsomming te vinden, waarbij er voor een aantal beurzen al eerder aandacht was in riscynieuws.net:


Op My RISC OS is over de 'South West Show' extra informatie te vinden, deze beurs -die (mede-) georganiseerd wordt door RISCOS Ltd- zal namelijk een speciale gast verwelkomen.

Hierbij gaat het om iemand die een grote impact op de Acorn/RISC OS-wereld gehad heeft en de auteur is van diverse belangrijke delen van de BBC Micro en RISC OS. De Acorn Micro-Computer, BBC-Basic, ChangeFSI and Acorn Replay zijn allemaal mede door haar geschreven, de bijzondere gast is namelijk niemand minder dan Sophie Wilson.

Ze zal in de middag aanwezig zijn op de beurs en zal vanaf 14.30 in de presentatieruimte spreken over haar werk bij Acorn Computers (en later bij Broadcom). Verder zal er ook gelegenheid zijn om vragen te stellen.

Natuurlijk is het ook een gewone RISC OS-show en zijn de bekende standhouders ook weer van de partij, op dit moment is duidelijk dat de volgende partijen aanwezig zullen zijn:


Verder nog wat aandacht voor diverse software-updates die de afgelopen maand uitgekomen zijn.

Een nieuwe toepassing is Typer. Met dit programma is het mogelijk om een tekstbestand in de toetsenbordbuffer te plaatsen, zodat men toch snel en gemakkelijk (grote) blokken tekst in programma's kan krijgen die daar zelf geen ondersteuning voor hebben. Een andere feature is het gebruik als een invulhulp voor formulieren, gebaseerd op het feit dat je in diverse toepassingen met de <TAB>-toets naar het volgende veld springt.

Van het programma !FFMpeg is ook weer een nieuwe versie uitgekomen, hiermee is men aangekomen bij versie 1.11. Deze applicatie is een poort van FFmpeg, hetgeen een open-source-project is dat tot doel heeft om tussen diversen audio- en video-formaten te kunnen converteren. Op de site is ook !FFplay te vinden, dit is een soort van testprogramma om FFmpeg API's te testen, hoewel het filmpjes af kan spelen is het in de praktijk te traag om te gebruiken als mediaspeler.

Ook van Murnong is weer een nieuwe versie uitgekomen, nieuw in versie 2.11 is de mogelijk om te kiezen hoe een filmpje opgehaald word (ofwel direct d.mv. wget of via een browser-download). De uiteindelijke standaardkeuze voor deze optie is overgens weer afhankelijk van de manier waarop Murnong de benodigde gegevens om YouTube-filmpjes op te halen binnenkrijgt.


Als laatste nog even een sprong van 10 jaar terug in de tijd: Een terugblik naar de eerste riscynieuws.net, in toen nog de papieren *Asterisk. In die uitgave was er aandacht voor diverse ArtWorks-plugins van Martin Würthner, hij had toen nog niet de broncode van ArtWorks zelf tot zijn beschikking, was er aandacht voor RISC OS Ltd's activiteiten, werden een groot aantal programma's voor het voetlicht gehaald en was er aandacht voor ARMLinux en ROX, ook was er kort aandacht voor ARM Ltd.


En hiermee hebben we het einde van de tweede riscynieuws.net van 2011 alweer bereikt. Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis