Hoe het schrijven van een E-mail,
je machine onwerkbaar kan maken...

door Henri Derksen

Woensdag was ik hersteld en lekker fit bezig flink wat achterstanden weg te werken. Donderdag wilde ik eindelijk eens het samenwerkvoorstel NVW gaan beantwoorden, toen mijn mail-machine plotseling onbruikbaar geworden was. Ik ben de hele donderdag en vrijdag bezig geweest om de machine te herstellen, en kon niks vinden, waarom hij niet meer goed opstartte. Andere processor, ander geheugen geprobeerd, harde schijf gecheckt met software, collega hobbyisten geraadpleegd, maar niets hielp. Steeds vlogen de Abort on datatransfer error me om de slechte oren. Eindelijk tegen 16:30 vond ik de oorzaak.
Door hulp aan iemand anders, had ik twee programmaatjes als bijlage in een e-mail gezonden op woensdag. Maar in plaats van te copieren had ik (per ongeluk) voor verplaatsen gekozen, dus dan wordt de originele versie gewist ;-(. Dat heb je als met je vingers bij de Shifttoets zit ;-(. Ja geen wonder dat hij dan niet meer goed opstart, en het foutmeldingen regent de volgende keer. Toen ik de !Boot mappen PreDesk en Tasks (daar zit de ellende meestal) ging onderzoeken kwam ik er achter dat een simpel obeybestand wat cdrom modules rmkillde niet meer kon werken door het ontbreken van X en TaskMsg. De betreffende bestandjes uit een backup gehaald, en het werkt nu weer.

Het betrof !Boot.Library.!TaskMsg en !Boot.Library.X, welke zeer cruciaal zijn in de !Boot fase, vanwege unpluggen onnodige UniPod modules e.d. Tijdens het nalopen van de !Boot.PreDesk en !Boot.Tasks kwam ik daar dus achter.

Voordeel is dat ik nu meer ruimte op mijn volle harddisk heb, en een defecte CD-Rom drive voor een goed werkende heb vervangen en de machine weer minder stof bevat. Dus helemaal voor niets is zo'n blunder niet, maar ondertussen wel weer een hoop tijd kwijt, en weinig opgeschoten qua achterstanden. Om van de stress nog maar te zwijgen.

Iemand anders vroeg nog waarom ik niet de hele backup had terug gezet. Dat kan, maar dan creëer je geheid weer andere problemen, met nog veel langer zoeken, bovendien ben je dan alle vers gemaakte bestandjes kwijt, al hoeft dat niet persé, of zet je oudere zaken over nieuwere heen. In z'n totaliteit restoren (=terugzetten) is zelden nodig, alleen bij totale haddisc uitval en een nieuwe geplaatst te hebben, is dat zinvol. Hier volstond dus een zeer gedeeltelijk Restore van slechts twee bestandjes. En omdat ik die lange Mail met bijlage van woensdag nog heel goed kon herrinneren viel het kwartje met de ontbrekende !TaskMgs en X direct en ook dat ik toen met m'n linker vingers de Shift had ingedrukt, zonder me van de gevolgen bewust te zijn. Ik had die dag al het nodige wel bewust verplaatst. Kennelijk stond mijn grijze processor nog in de verplaatsmode ;-(. En verplaatsen doe ik nogal eens met de auto naar de BBClub regio's, om maar eens een (ander) zijpaadje te noemen ;-). Ook Charles nog bedankt voor zijn bedrage in de hulp.

Hm, bovenstaande is wel een leuke bron voor een artikel in de *Asterisk, 'Hoe het schrijven van een e-mail, je machine onwerkbaar kan maken...' Ssst, niet verder vertellen hoor.

Snel ontbijten en boodschappen doen, want BBClub regio Amstelveen verwacht me alweer...
Hoezo druk?

Zo nu is iedereen weer helemaal bij.
Voor de zekerheid maar een toegift onderaan dit bericht.

Tot weder-mails/-ziens,

Met een vriendelijke groet van Henri Derksen.

Toetje;
Spreuk voor vandaag:

Ik geniet, maar niet met mate ;-).
Dat kan, omdat ik alcoholvrij leef...

Ik gun een ander best een slokje hoor.

Zoiets voel je aan je water.

Dat hebben meer schippers.