riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij de 102e editie van riscynieuws.net, met deze uitgave zijn we aangekomen bij het 3e nummer van de 12e jaargang. In deze editie aandacht voor een nieuwe RISC OS computer waar R-Comp aan werkt , diverse vernieuwde softwareversies en is er aandacht voor de mogelijkheid om oude versies van RISC OS te verkrijgen - bijvoorbeeld om te gebruiken met een Archimedes- of RiscPC-emulator.


Pic2Was er in de honderdste editie van riscynieuws.net al aandacht voor de BeagleBoard in Kiste (BIK) van a4com, inmiddels is er nog een onderneming die een moderne RISC OS-computer aanbied, deze keer is het een van de meer actieve Britse 'Acorn/RISC OS'-bedrijven. R-Comp heeft namelijk de ARMini aangekondigd, een computer die gebaseerd is op de nieuwste "ARM Cortex A8"-architectuur. Deze computer komt naast de reeds aangeboden RISCube-computers en RISCBook-laptops, maar waarbij deze laatste genoemde systemen gebruik maken van de x86-architectuur en RISC OS via een emulator aanbieden, wordt de ARMini door een echte hardwarematige ARM-processor aangedreven.

Pic3In het bericht geeft R-Comp aan dat deze nieuwe computer zo'n 50 tot 100% sneller is dan bestaande op de ARM-processor gebaseerde oplossingen. Dit wordt bereikt door de nieuwere "Cortex A8"-processor, die een verbeterde ARM-architectuur bevat en verder significant sneller werkt dan de eerder gebruikte StrongARM- of XScale-oplossingen.

De nieuwe hardware is verder voorzien van een aantal USB2-poorten, een snelle netwerkpoort en voor de interne opslag is er de mogelijkheid om flash-, solid-state- of conventionele (harddisk) opslag te gebruiken. In het bericht wordt verder aangegeven dat de schermuitvoer via een DVI- of HDMI-aansluiting aangeboden wordt, er is dus geen optie om een klassieke VGA-monitoraansluiting te gebruiken.

(Als je deze specificaties vergelijkt met die van een BeagleBoard-xM dan zijn er veel overeenkomsten, het wordt niet genoemd in de aankondiging van R-Comp, maar er is een grote kans dat de basis van de ARMini het BeagleBoard moederbord is).

R-Comp geeft verder aan dat men voor het aanbieden van deze nieuwe computer samenwerkt met zowel RISC OS Open Ltd en RISCOS Ltd, zodat een maximale compatibiliteit bereikt wordt. Verder werkt men samen met diverse RISC OS softwarebedrijven, om zoveel mogelijk compatibel software beschikbaar te hebben. Volgens R-Comp moet men de ARMini echter niet zien als een directe vervanger van de RiscPC, omdat niet alle software zal gaan werken op het systeem. Moderne software die nog steeds onderhouden wordt (denk hierbij o.a. aan OvationPro, TechWriter, ArtWorks 2, NetSurf, Messenger Pro, PhotoDesk e.d.) zal werken op de ARMini, maar verouderde software zal niet per-definitie, of zelfs helemaal niet, werken.

Over de prijs en de beschikbaarheid is nog niets bekend, in het bericht geeft R-Comp aan dat men de ARMini in elk geval demonstreert op de South West Show en ook de website is nog niet actief. Zodra de website actief wordt is deze te vinden op het adres www.armini.co.uk


Pic6Zoals in een eerdere riscynieuws.net al te lezen was, is het al weer enige tijd mogelijk om een CD-ROM te kopen met de ROM-image van RISC OS 4. Met deze CD-ROM wordt een legale optie om RISC OS te installeren aangeboden voor gebruikers van een van de open source RiscPC-emulators.

Nu is deze CD-ROM beperkt tot versie 4 van RISC OS, mocht men dus andere Archimedes- en/of RiscPC-besturingssystemen moeten installeren, dan moet men dus beschikken over de juiste hardware of moet men in staat zijn om de bestanden op een alternatieve manier te organiseren.

Vanaf nu is dat echter niet meer nodig, RISCOS Ltd heeft namelijk de "RISC OS Classes ROM Collection CD" uitgebracht, speciaal om te gebruiken bij de Archimedes- en RiscPC-emulators. Deze CD-ROM kost slechts 10UKP en bevat zowel de ROM-images als ook images van de diverse diskettes die bij de legacy computers geleverd werden.

Pic4Op de CD zijn de diverse bestanden voor de volgende besturingssysteem-versies terug te vinden:

Volgens Paul Middleton heeft men diverse vragen gekregen over de verkrijgbaarheid van de diverse images van de oudere versies van Arthur en RISC OS. Veel gebruikers zouden de ervaring van de oudere generatie Acorn ARM-computers opnieuw willen beleven en met deze CD-ROM wil RISCOS Ltd een gemakkelijke en legale optie aan willen bieden.


Pic1Het blad Archive zal bij veel lezers van riscynieuws.net bekend zijn, al was het maar als één van de vaste standhouders op de RISC OS Experience. Helaas is het laatste nummer door diverse probleempjes later uitgekomen, met als gevolg dat ook uitgave 22:12 later uit komt. Dit had tot gevolg dat deze editie pas na de South West Show verstuurd kan worden.

Om toch nieuws over deze beurs te kunnen maken heeft Jim Nagel nu een preview online gezet als PDF. Dit bestand bevat niet alleen informatie over de South West Show, maar ook aandacht voor diverse andere onderwerpen. Totaal zijn er acht pagina's online gezet, die een redelijk beeld geven van de inhoud van de papieren editie - die uiteraard uit meer pagina's bestaat. Om een beeld te krijgen van wie het blad allemaal download wordt er gevraagd of men bereid is de eigen naam in te vullen, dit is echter niet verplicht.

Voor RISC OS gebruikers die al een tijd geen Archive gelezen hebben is er de mogelijkheid om gebruik te maken van het aanbod voor twee proefnummers. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Archive.


Pic7Van het programma !PDF is weer een nieuwe versie uitgekomen, hiermee is de RISC OS-poort aangekomen bij versie 3.02.1.22 die te downloaden is vanaf riscos.info. De grootste verandering is het gebruik van een andere versie van het back-end, deze is nu gebaseerd op de source van xpdf 3.02, de voorgaande versies maakten nog gebruik van de broncode van xpdf 3.00

PDF-bestanden die aangemaakt zijn vanuit NetSurf zouden nu beter getoond moeten worden, de meeste tekst van de pagina moet nu zichtbaar worden. Naast een nieuw backend is ook de zoom-optie aangepast, het is nu mogelijk om tot 1600 procent in te zoomen, de vorige versies konden slechts tot 800% zoomen.

Pic8Van het programma Thump is weer een nieuwe versie uitgekomen. Thump is een viewer voor diverse grafische bestanden (zoals bijvoorbeeld JPEG, PNG en Drawfiles). De applicatie werd origineel ontwikkeld door Rick Hudson en wordt nu onderhouden door Christopher Martin, waarbij de webhosting door David Pitt verzorgd wordt.

De nieuwe Thump 1.51 is geschikt voor de nieuwe BeagleBoard-hardware en de broncode is onder de GPL-licentie beschikbaar via de SVN-repository van riscos.info en een gecompileerde versie is te vinden op de website van David Pitt.

Pic9Van de programma's OpenVector, OpenGridPro en DrawPlus zijn weer nieuwe versies uitgebracht, hierin is een zelden voorkomende, maar catastrofale, fout opgelost die op kon treden wanneer men de omvang van een driehoekige uiteinde van een lijn aan probeerde te passen.

Al deze programma's zijn ontwikkeld als uitgebreidere versies van Draw, waarbij Vector (en dus OpenVector) ondersteuning voor layers en een objectbibliotheek aanbieden. GridPro was geoptimaliseerd voor het tekenen van grids en dergelijke.

Pic10De nieuwste editie van 7backup biedt nu ondersteuning voor het pauzeren en hervatten van een backup. Het programma 7backup is een eenvoudige en gratis backup-oplossing voor RISC OS, waarmee het mogelijk is om een veiligheidskopie te maken van bestanden over bijvoorbeeld NFS, LanManFS/LanMan98 of ShareFS. Ook het (meegeleverde) programma 7bupstats, dat geschreven is door Chris Johnson is aangepast op deze nieuwe mogelijkheid van 7backup. 7backup is te downloaden van de website van 7th software.


Pic11In de tweede editie van riscynieuws.net was er aandacht voor de beoogde opvolger van de RiscPC, dat was op dat moment de MicroDigital Omega. De beloofde specificaties waren een enorme verbetering ten opzichte van de laatste snelle computer zoals aangeboden was door Acorn Computers. Helaas is er van al deze beloften weinig terecht gekomen en is de Omega uiteindelijk een soort van RiscPC, met PCI-sloten, geworden.

Ook was er aandacht voor diverse andere aankondigingen van nieuwe hardware, die nooit tot een concreet product geleid hebben. Het Imago-moederbord van Millipede zou een upgrade moeten worden voor een bestaand RiscPC-moederbord, de beloofde specificaties waren goed, maar uiteindelijk is er geen eindproduct uitgebracht. De RiscStation Portable, de eerste RISC OS-laptop na de Acorn A4 is ook nooit uitgebracht - hoewel de specificaties nu niet direct wereldschokkend waren had een snellere portable (ten opzichte van de A4) wel degelijk een gat in de markt kunnen vullen.

Naast de diverse hardware-aankondigingen was er, onder andere, ook aandacht voor diverse nieuwe software. Hierbij gaat het onder meer om DiscKnight (diskreparatietool), de R-Comp internetsuite, EasyFont PRO (fontbeheerder), Holy Bible (Bijbelsoftware), en diverse gratis programma's (bijvoorbeeld BDRand, ArtToSprt). RISCOS Ltd kondigde toen een beoogd opvolger van RISC OS 4 op, waarbij de versie eigenlijk een 100% vervanger van RISC OS 4 (of eerder) in ROM zou moeten worden. De hoop op een 32-bit (neutraal) besturingssysteem is overigens lange tijd niet uitgekomen. Als product van RISCOS Ltd, is deze pas uitgekomen bij de A9Home.

De diverse (nog actieve) links naar de sites, waar bijvoorbeeld de gratis software vanaf te downloaden is, die zijn -samen met divers ander nieuws- terug te vinden in de 2e editie van riscynieuws.net.


En zo zijn we aangekomen bij het einde van de 102e uitgave van riscynieuws.net, met daarin o.a. aandacht voor de ARMini van R-Comp, diverse software-updates en een terugblik naar het tweede nummer van deze rubriek die ruim 10 jaar geleden geschreven is.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis