riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij riscynieuws.net editie 103 - u bent begonnen met het lezen van het 4e nummer van de twaalfde jaargang. In deze editie natuurlijk aandacht voor de Wakefield Show, maar er is ook aandacht voor de RISC OS South West 2011 Show en maken we een sprong naar het verleden. Verder is er ook kort aandacht voor de ARMini van R-Comp Interactive.


Pic2Begin vorige maand is, in het Webbington Hotel te Loxton, de RISC OS South West Show gehouden. Op de site RISCOSitory is een kort verslag van deze beurs te vinden, waarin er uiteraard aandacht is voor de nieuwe RISC OS computer die R-Comp uit zal gaan brengen. Zo is er een foto van de behuizing en worden diverse details van deze nieuwe computer genoemd.

Op de site is er verder een kort overzicht van de beurs zelf, diverse standhouders komen aan bod. Bekende bedrijven als RISCOS Ltd, CJE Micro's, Abbey Press (Archive) en MW-Software. Interessant hierbij is bijvoorbeeld de mededeling dat CJE Micros het beheer/de ontwikkeling van diverse programma's van wijlen Paul Vigay over neemt. Diverse programma's van Paul zijn commerciële produkten en hiervoor zal CJE (al dan niet tegen betaling) de activatiesleutels mailen naar mensen die deze nodig hebben - mogelijk dat bij ontwikkeling van deze software dan dit soort vereisten verwijderd zullen gaan worden.

Bij de theater-presentaties is er onder andere aandacht voor de presentatie van Martin Würthner (MW-Software), waarbij ArtWorks 2 en EasiWriter aan bod kwamen. Nieuwe(re) features van ArtWorks 2 kwamen aan bod, zoals bijvoorbeeld de attributen van een bepaald object naar een ander object te kopiëren. Van EasiWriter was er uiteraard aandacht voor de nieuwe mogelijkheid om MS-OfficeOpenXML (*.docx) in te lezen (waarbij er ook al rudimentaire ondersteuning is voor het importeren van de standaard OpenDocument Text-documenten - *.odt).

Pic3
(bron: RISCOSitory.com)

In het bericht is verder een foto aanwezig van de presentatie die Sophie Wilson gehouden heeft, deze presentatie ging onder meer over de oorsprong van Acorn, de diverse ontwerpbeslissingen die men genomen heeft en de problemen die men hierbij ondervonden heeft. Uiteindelijk kwam ook de neergang van Acorn Computers en het vervolg hierop aan bod. Natuurlijk was er hierbij ook aandacht voor processorontwerp, de vaak gebruikte ARM-processor komt ten slotte uit de stal van Acorn en Wilson was een belangrijke kracht bij het ontwerpen van deze CPU.


Pic7Van de ene beurs naar de andere, want voor 16 april staat de Wakefield 2011 Show in de planning. Op riscos.info is een kleine voorbeschouwing van deze beurs te vinden, waarbij er overigens goed gebruik gemaakt wordt van de site van de Wakefield RISC OS Computer Show zelf.

Als eerste is er aandacht voor de bedrijven of groepen die terug te vinden zijn op de beurs, op de beurssite wordt getoond welke standhouders we allemaal aan zullen treffen op de beurs en is er kort aandacht voor hun activiteiten. Verder is er ook een voorlopige plattegrond, waarop getoond wordt waar we de groepen precies kunnen vinden.

Bekende namen als NetSurf, MW-Software-, RISCOS Ltd, RISC OS Open Ltd, R-Comp/RCI, CJE, Archive en Qercus zijn terug te vinden op de beurs. Op dit moment zijn er totaal 21 groepen/bedrijven die aangegeven hebben op de Wakefield Show aanwezig te zijn.

In het bericht is er verder aandacht voor de 'Charity Stall', hier worden tweede hands en/of niet gewenste produkten verhandeld. De opbrengst van deze stand is uiteindelijk voor het Wakefield Hopsice. Overigens kunnen niet alle produkten meer gedoneerd worden, vanwege problemen die men heeft met het achteraf weggooien van de produkten die niet verkocht kunnen worden.

De beurs zal dit jaar opnieuw gehouden worden in de 'Cypress Hathorn' en 'Oak' suites in het Cedar Court Hotel te Wakefield. Een routebeschrijving is te vinden op de site van de Wakefield Show.


Pic8In de vorige riscynieuws.net was er aandacht voor de ARMini, een nieuwe RISC OS-computer die R-Comp Interactive op de markt zal gaan brengen. Inmiddels is een foto van de behuizing beschikbaar en is de site www.armini.co.uk online.

Op deze site zijn diverse details van deze nieuwe, native ARM, computer terug te vinden, waarbij aangegeven wordt dat de computer ongeveer 50% tot 100% sneller is dan de bestaande native ARM-oplossingen (RiscPC, A9home, Iyonix pc).

De verwachte prijs van de ARMini zal ongeveer 500UKP zijn, maar een definitieve prijs moet nog vastgesteld worden en zal afhankelijk zijn van de uiteindelijke specificaties en/of gekozen opties.

Op de site is het verder mogelijk om interesse te tonen voor deze nieuwe computer, zodat men contact op kan nemen wanneer de computer klaar is. Ook is het mogelijk om al een pre-order te plaatsen, waarbij er een voorschot gevraagd wordt - deze is dan overigens wel gekoppeld aan fysieke hardware. Mocht men de computer zelf dus niet weten te fabriceren dan zal in elk geval deze hardware geleverd worden (waarbij het waarschijnlijk om het moederbord zal gaan).


Pic9De 1-april-datum is weer geweest en ook dit jaar heeft een RISC OS-site weer meegedaan aan deze wereldwijde dag van grappen en grollen. In het verleden was Drobe sterk in het maken van 1-april-grappen, maar helaas wordt deze site niet meer bijgewerkt. Dit jaar was er toch één site die een grap(je) had, dat was The Iconbar. Zij hebben op 1 april namelijk een 'Bounty' Bonus-programma in het leven geroepen, om zo een halt toe te roepen aan het lage aantal artikelen dat op de site verschijnt - uiteraard onder speciale voorwaarden.


Pic4Als laatste nog een terugblik naar 100 edities geleden, waarbij we dan aankomen bij de 3e aflevering van riscynieuws.net. In deze editie is er aandacht voor de eerste stappen die men moest zetten om voorbereid te zijn op de nieuwe processors die niet langer meer voorzien waren van een 26-bit adresseringsmodus. RISCOS Ltd kondigde eind 2000 dan ook diverse updates aan (o.a. de Shared C Library, libraries en diverse modules), zodat zo veel mogelijk software 32-bit neutraal gemaakt zou kunnen worden. Toch was het pas bij de Iyonix dat er echt vaart kwam in het ontwikkelen van 32-bit neutrale programmabibliotheken en software.

In die editie was er ook aandacht voor het programma TopModel, dat toen Cerilica als nieuwe distributeur vond (i.v.m. het faillissement van Spacetech). Ook was er een update van RiScript en bracht Cerilica het 'Publishing Pack' uit, deze software bevatte o.a. een programma om de monitor te kalibreren en hulpmiddelen t.b.v. CMYK-separatie.

Van diverse pakketten kwamen er natuurlijk weer nieuwe versies uit: Van Ovation Pro kwam er een significante update, diverse nieuwe modules van DoggySoft, een update aan diverse programma's van de R-Comp internet suite en was er een update van het spel StarFighter 3000.


En zo zijn we aangekomen bij het einde van de 103e uitgave, met daarin aandacht voor diverse beursen, geschiedenis en natuurlijk de toekomst van RISC OS-hardware in de vorm van de ARMini.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis