riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Hartelijk welkom bij de 104e editie van riscynieuws.net, dit is het 5e nummer van jaargang twaalf. In deze editie is er aandacht voor de Wakefield 2011 Show, nieuws omtrent de ARMini (en dan met name een verzoek aan de RISC OS Open gemeenschap) en natuurlijk diverse andere nieuwsberichten. Als laatste nog een terugblik naar de 4e editie van deze nieuwsrubriek.


Pic10Inmiddels is de Wakefield RISC OS Show weer achter de rug, op de RISCOSitory website van Vince Hudd is een kort verslag van deze beurs terug te vinden. Natuurlijk was de ARMini aanwezig op deze show, maar de aandacht van Vince gaat niet direct over deze nieuwe RISC OS-computer.

Wat wel in het verslag te vinden is, dat is een overzicht van de diverse stands (inclusief die van R-Comp) op de beurs. Hierbij gaat het zowel om foto's als ook om een korte beschrijving. Tot de standhouders behoorden onder meer WROCC (de organisatie zelf dus), Steve Fryatt (Cashbook en PDFPrint), NetSurf, Martin Würthner (ArtWorks, Easi/TechWriter e.d.), RISCOS Ltd, MathMagical Software, RISC OS Open Ltd, Paul Stewart (Drag 'n Drop), R-Comp (ARMini en natuurlijk hun complete collectie software e.d.) en nog diverse andere standhouders.

Hieronder zijn een paar foto's terug te vinden, maar in het artikel zelf zijn er natuurlijk nog meer te vinden.

Pic11 - Pic12 - Pic13


Pic2Zoals eerder al aangegeven is, was de ARMini ook terug te vinden op de Wakefield RISC OS Show. Deze computer, die gebaseerd is op het BeagleBoard-xM is de eerste native ARM-computer voor RISC OS sinds de A9home. Toch zijn er significante verschillen, zo is de print van de A9home een eigen ontwerp van Advantage Six en is het BeagleBoard-xM een ontwerp van een niet Acorn/RISCOS-gerelateerd bedrijf. Verder is de poort van RISC OS 5 naar deze hardware nog niet compleet en is de versie van RISC OS 4 (Adjust) wel redelijk compleet - hoewel de beta van de A9home nog steeds niet beëindigd is. Er zijn dus voor beide computers nog steeds verbeteringen mogelijk.

Door het feit dat de gebruikte versie van RISC OS 5 onder een 'shared source'-licentie verspreidt wordt is het voor derden mogelijk om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van deze versie van RISC OS en omdat de samenstelling van de ROM-image geheel naar eigen hand gezet kan worden is het verder mogelijk om software van derden op te nemen in de ROM-image van de ARMini.

In een bericht op het RISC OS Open Forum, vraagt Andrew Rawnsley dan ook of er ontwikkelaars zijn die een aantal nieuwe mogelijkheden voor hun rekening kunnen nemen. Hierbij is het de bedoeling dat al deze verbeteringen gewoon in de publieke versie van RISC OS 5 terug zullen komen, men kan hierbij dan ook niet direct een groot bedrag tegenover stellen - hoewel het weggeven van R-Comp software als beloning dan weer niet direct een probleem is.

Er zijn diverse verbeteringen/veranderingen die R-Comp gerealiseerd zou willen zien t.b.v. de ARMini:

In het bericht zijn nog meer diverse technische vragen aanwezig, mocht er onder de lezers van riscynieuws.net nog programmeurs zijn die denken dat ze hier behulpzaam mee kunnen zijn dan kunnen ze het best de originele vraag van Andrew Rawnsley doorlezen en verder reageren op het forum of direct via e-mail.


Pic1Van het tekenpakket ArtWorks is, door Martin Würthner van MW-Software, weer een nieuwe versie uitgebracht, hiermee is men aangekomen bij ArtWorks 2.XI. Nieuw in deze versie is de ondersteuning voor stijlen. Met dit nieuwe stijlpaneel is het voor de tekenaar gemakkelijker om illustraties met een consistent ontwerp te maken.

Dit 'Styles panel' (zie afbeelding hiernaast) heeft de volgende opties:

Andere verbeteringen zijn de mogelijkheid om selectief attributen te plakken (in plaats van alle attributen die op het klembord staan), een eenvoudigere manier om kleuren te verwijderen en een bug-fix die het opstarten op bijvoorbeeld HostFS betrouwbaarder maakt.

Deze versie is tevens de eerste ArtWorks die compatibel is met de ARMv7-instructieset, en is daardoor (beter) geschikt voor het BeagleBoard en de ARMini. Ook AWViewer is geschikt gemaakt voor deze nieuwe generatie RISC OS-computers, met deze aanpassing is AWViewer aangekomen bij versie 2.15.


Pic5Van de cross-platform browser NetSurf is ook weer een nieuwe versie uitgebracht, hiermee is men aangekomen bij versie 2.7. Deze versie bevat een groot aantal verbeteringen, met name in de core van de applicatie.

Voor de RISC OS-gebruikers is de grootste verandering onderhuids te vinden, diverse functies worden in deze nieuwe versie namelijk niet meer door het platform-specifieke front-end afgehandeld. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de browse-geschiedenis en de cookie-afhandeling.

Hieronder een aantal verbeteringen in de core van NetSurf:

En hieronder een aantal verbeteringen in het RISC OS-frontend:

De volledige lijst is terug te vinden in de ChangeLog van Netsurf.

Al met al is dit een hele lijst, de browser wordt dus meer en meer een volwaardige browser. Zodra er ook ondersteuning komt voor JavaScript is NetSurf een echt werkbaar alternatief voor bijvoorbeeld de poort van Mozilla Firefox.


Pic4Op de Wakefield Show is van Organiser 2 ook een nieuwe versie uitgebracht, hiermee is men aangekomen bij versienummer 2.10. Nieuw in deze versie is de mogelijkheid om afbeeldingen toe te voegen aan de Personal Information Database, bijvoorbeeld afbeeldingen die men ook al gebruikt op de smartphone of afbeeldingen die men zelf maakt met recente versies van Paint of een ander tekenpakket.

Dit is overigens niet de enige verbetering aan het adresboek, ook het invoeren van adressen is vereenvoudigd. Zo is er nu een vrij invulveld dat gebruikt kan worden voor de naam van een organisatie of bedrijf, een andere toepassing voor dit veld is bijvoorbeeld het opslaan van de functieomschrijving. Een andere nieuwe mogelijkheid is het gebruik van het iCal-formaat voor het uitwisselen van gegevens met andere toepassingen, denk hierbij bijvoorbeeld aan Google Calendar.

In totaal zijn er meer dan honderd wijzigingen ten opzichte van de vorige versie (2.06). Een aantal hiervan zijn bug-fixes, maar er zijn ook diverse nieuwe features en snelheidsverbeteringen aangebracht. Met deze nieuwe versie is het helaas ook noodzakelijk om de prijs te verhogen, nieuwe gebruikers van Organizer 2 moeten 30 UKP betalen en bestaande gebruikers van Organizer 2 kunnen upgraden voor 20 UKP.

Meer informatie is terug te vinden op de Organizer 2 website, op deze site is het verder ook mogelijk om het programma online aan te schaffen.


Pic6Van het programma !PDF is ook weer een nieuwe versie uitgebracht, hiermee komt men bij versienummer 3.02.1.23. De voornaamste verbetering in deze versie is de mogelijkheid om de bestaande pagina als een Sprite-bestand op te slaan, hierbij maakt men gebruik van het xpdf 'Splash'-device (dit zou een betere weergave van de pagina op moeten leveren). Andere veranderingen aan deze versie zijn het beter proberen weer te gegeven van het formaat van de tekst en het altijd zichtbaar zijn van het PDF-symbool op de iconbar.

Pic7Gebruikers van FFplay kunnen ook weer een nieuwe versie ophalen, FFplay 1.10 is namelijk uitgebracht. Deze versie is gebaseerd op dezelfde FFmpeg-bibliotheken als de voorgaande versies, het is dus niet mogelijk om meer formaten af te spelen. FFplay 1.10 is echter wel sneller, de auteur heeft namelijk een aantal verbeteringen toegepast bij het compileren van deze nieuwe editie (zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk om AAC-audio goed af te spelen op een Iyonix pc).

Ook van FFmpeg is een nieuwere versie uitgebracht, deze is geschikt gemaakt voor de meest recente ARM-hardware (bijvoorbeeld de Cortex-A8), op dit moment is er nog geen specifieke optimalisatie aanwezig voor deze hardware - mogelijk dat hier in de toekomst nog verandering komt.

Pic8Het debug-hulpmiddel !Reporter is bijgewerkt naar versie 2.66. Met !Reporter is het mogelijk om tekst en andere debug-informatie in een venster weer te geven vanuit bijvoorbeeld BASIC, Obey-files, Assembler-programma's en dergelijke.

In deze versie zijn diverse verbeteringen ten opzichte van versie 2.64d aangebracht, hierbij gaaf het om commando's voor het weergeven van modules, applicaties, geheugen en dergelijke.

!Reporter 2.66 draait verder op alle versies van RISC OS, inclusief het BeagleBoard.


Pic9Als laatste nog even terugkijken naar 100 edities voor deze riscynieuws.net, en 104-100=4. In de vierde editie was er aandacht voor het oprichten van MicroDigital Europe (ook toen werden nieuwe RISC OS-computers aangekondigd), deze zou verantwoordelijk worden voor de assemblage/distributie van de MicroDigital Omega.

Ook was er aandacht voor RISCOS Ltd, waarbij men op zoek was naar programmeurs voor onder andere de printer-drivers en andere (algemene) RISC OS-toepassingen. Het webmagazine van RISCOS Ltd was aangekomen bij 'Foundation RISCUser' nummer 4.

Natuurlijk werden er ook toen regelmatig nieuwe versies van applicaties uitgebracht, zo bracht Cerilica van zowel TopModel als ook van RiScript nieuwe versies uit. Waren er van diverse R-Comp programma's nieuwe versies te verkrijgen en was er op 'public domain/freeware/shareware'-gebied natuurlijk ook diverse updates te melden.

Op het gebied van kleine programmatuur werd er ruim 10 jaar geleden de CodeCraft-competitie gehouden, hierbij moest men een demo of game maken die niet groter dan 1KiB, 2KiB of 4KiB mocht zijn.


In deze editie was er natuurlijk aandacht voor de Wakefield Show, waarbij deze beurs eigenlijk altijd wel gebruikt wordt om nieuwe versies van programmatuur aan te kondigen (denk aan NetSurf en ArtWorks), was er aandacht voor RISC OS 5 v(vragen) oor de ARMini en waren er natuurlijk ook nog diverse andere berichten te melden.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis