RISC OS Tips

    Tips:
  1. Archive DVD 22 lezen via een PC
  2. DrawPrint en Unicode
  3. Nieuwe versie van StrongMen

Archive DVD 22 lezen via een PC

De uitgaven van het blad Archive worden elk jaar op een DVD gezet. Heb je een RiscPC dan kun je die alleen lezen via een netwerkverbinding en een PC met een DVD drive gebruikmakend van LanManager98. Maar dit geeft problemen. Lezen op de PC geeft ook problemen.

De DVD is een echte RISC OS DVD, dwz. de extenties zijn niet altijd aanwezig en tekstbestanden zijn in formaat RISC OS met <LF> als regeleinde. De meeste aanwezige Impression bestanden zijn met ArcFS ingepakt zonder bestandsextentie en de read-only versie van ArcFS werkt alleen op RISC OS (26-bits?). LanManager98 gebruikt de Mine-map om PC-bestandsextenties om te zetten naar RISC OS bestandstypes. Om deze Mime-map te gebruiken moet er natuurlijk wel een extentie zijn en die moet dan ook in Mime-map beschreven zijn. Zonder extentie is het altijd tekst.

De oplossing is dan deze bestanden naar de harddisk van RISC OS te copieeren en de bestandstypes te herstellen. Veel werk dus, maar te doen.

Door David Holden wordt bekeken om deze bestanden in zip-formaat op de DVD te zetten. Met een beschikbare read-only SparkFS worden dan de bestandstypes behouden. Voor de volgende DVD?

Door Jim Lesurf wordt opgemerkt dat hij met Linux geen problemen met de tekstbestanden heeft. Linux gebruikt nl. ook <LF> voor regeleinde. David Brown meldt dat tekstbestanden in Windows goed gelezen worden met WordPad en TextPad, maar niet door Notepad. WordPad converteert alle <LF>'s naar <CR><LF> zodat als je het bestand bewaart het een PC-bestand geworden is.

Enkele mensen suggereren om alle Archives in PDF te zetten. De opmaak is dan hetzelfde als bij de papieren uitgave. Dit PDF formaat is universeel. Dit moet dan volgens mij wel naast de bestaande bestanden, want anders kun je alleen maar lezen en niet gebruiken.

(tip gelezen op archive-online)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


DrawPrint en Unicode

Om vanuit Netsurf een webpagina te printen met daarin UTF8 code, bewaar dan de pagina in Draw-formaat. Als je daarna het bestand print via DrawPrint worden de UTF8 codes omgezet in Latin1, mits je deze optie in DrawPrint geselecteerd hebt.

(tip van Martin Wuerthner op comp.sys.acorn.apps)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


Nieuwe versie van StrongMen

StrongMen is een applicatie-lanceerder, een URL-beheerder, laat geschiedenis zien van recente bestanden en geeft een lijst van open bestanden. Sinds lang niet meer onderhouden maar onlangs door Fred Graute opgepakt om diverse problemen weg te werken. De laatste versie is 1.26 en de URL is
http://www.stronged.iconbar.com/fjg/zips/strmen.zip.

Deze versie is ook ARMv7 (BeagleBoard) compatibel en andere 32-bit puntjes zijn weggewerkt.

(Fred Graute op archive-online)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Vaak wordt het geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is het niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Soms krijg ik informatie per email van een clublid/lezer. Ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks