riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Op het scherm staat nu de 106e editie van riscynieuws.net (12e jaargang - nummer 7), in dit nummer is er onder andere aandacht voor nieuwe hardware, waar mogelijk RISC OS op kan draaien, diverse nieuwe nieuws/aggregatie-sites en natuurlijk diverse softwareupdates. Als laatste sluiten we af met een terugblik naar de 6e uitgave van deze nieuwsrubriek.


Op RISCOSitory en 'The RISC OS Blog' is er aandacht (1,2) voor de Raspberry Pi, een project waar de ontwikkelaar van Elite (David Braben) aan meewerkt. Het doel van de 'Raspberry Pi Foundation' is het promoten van computerwetenschap en gerelateerde onderwerpen en dan met name op scholen.

De stichting ontwikkeld een kleine computer, die zo groot zou moeten zijn als een USB-stick en een richtprijs van 15UKP. Het eerste prototype heeft inderdaad deze omvang, maar andere versies zijn toch groter en komen, qua omvang, meer in de buurt van een BeagleBoard. Uiteindelijk zullen er twee modellen zijn. Model A zal ongeveer 25 dollar moeten kosten en Model B zal plusminus $35 op moeten brengen, dit laatste model heeft een 10/100MBit ethernetaansluiting.

De geplande features van de Raspberry Pi zijn verder:

Vanuit de stichting zal men werken aan ondersteuning voor Ubuntu, Debian en men hoopt tevens Fedora en ArchLinux mee te kunnen nemen. Ook andere distributies zouden mogelijk voorzien kunnen worden van ondersteuning voor dit kleine apparaatje. Men zal SD-kaartjes verkopen waarop deze distributies al op geïnstalleerd zijn.

Tot op heden is RISC OS zelf nog niet aan bod gekomen, maar op het RISC OS Open Forum is een discussie over dit apparaat aan de gang en Eben Upton, een 'Raspberry PI Foundation' vertegenwoordiger, heeft de moeite genomen om hier ook in deel te nemen. Eben vraagt aan de 'RISC OS Open'-ontwikkelaars wat men voor informatie nodig heeft, men kan geen support beloven maar vindt het idee om RISC OS als optie te hebben wel aardig.


Voor het BeagleBoard (xM) is er al een versie van RISC OS 5 beschikbaar, maar ook deze hardware is primair voor gebruik met een Linux-gebaseerde distributie ontwikkeld. Nu is het niet direct de bedoeling dat deze dan ook gelijk als een klassieke desktop ingezet wordt, maar zoiets is natuurlijk wel te proberen. Natuurlijk kan iedereen zelf een poging doen om een GNU/Linux-desktop op te zetten, maar als een ander dit al uitgezocht heeft dan is dan natuurlijk niet noodzakelijk.

In een bericht op de comp.sys.acorn.announce-nieuwsgroep kondigt R-Comp Interactive aan dat zij nu Lubuntu kunnen aanbieden, dit is een lichtgewicht versie van het bekende Ubuntu-besturingssysteem. In Lubuntu zijn zo veel mogelijk aanpassingen gedaan, zodat er minder eisen aan het onderliggende systeem gesteld worden. Het standaard Unity-frontend is bijvoorbeeld vervangen door een snellere gebruikersinterface en verder is er gekozen om zoveel mogelijk lichtgewicht applicaties als standaardtoepassing in te stellen (bijvoorbeeld Chromium als standaard browser). Dat betekend overigens niet dat algemene pakketten als LibreOffice (een afsplitsing van OpenOffice.org), The GIMP en Mozilla Firefox (die ook langzaam maar zeker sneller wordt met de ontwikkelingen vanaf versie 6) ontbreken. Als er behoefte is aan één van deze pakketten dan kan men deze wel degelijk gebruiken op de ARM-versie van Lubuntu zoals R-Comp Interactive kan leveren.

De prijs van deze Lubuntu is 35 Britse pond, waarbij men de software krijgt op een 'high speed' 8GB micro-SD-kaart, de standaard SD-kaartjes bleken namelijk te traag te zijn. Verder wordt ook een introductiehandleiding meegeleverd, hierin wordt ingegaan op de eerste beginselen van ARM Linux (op de OMAP3).


Het is al weer enige tijd geleden dat de Midlands Midsummer MUG show 2011 gehouden is, voor het gevoel is het al weer/nog steeds herfst. Op RISCOSitory is een verslag van deze beurs terug te vinden. Volgens Vince Hudd was dit één van de rustigste beurzen die hij bezocht heeft de afgelopen tijd.

In zijn impressie heeft Vince aandacht voor de diverse standhouders, hierbij gaat het ondermeer om Martin Würthner van MW-Software, Steve Fryatt (CashBook, PrintPDF en NetSurf) , Marin Hansen van MathMagical Software. Verder waren ook CJE Micro's en R-Comp aanwezig, beiden met hun eigen voorraad hardware. Helaas waren er ook bekende namen afwezig, zo ontbrak RISCOS Ltd en Archive (hoewel Jim Nagel aan het eind van de beurs toch nog arriveerde).

Aangezien vrijwel alle ontwikkelaars zicht bij het ontwikkelen van hun producten vooral rekening houden met de grotere shows, zoals de Wakefield show, waren er geen nieuwe producten. Natuurlijk was er de ARMini, de eerste kant-en-klare RISC OS computer sinds de A9home en met de ontwikkelingen op het gebied van RISC OS Open waarschijnlijk de toekomst voor RISC OS-gebruikers.

Voor wie meer details van deze beurs wil lezen, het uitgebreide verslag is terug te vinden op de RISCOSitory site van Vince Hudd.


Het aantal sites dat, op de één of andere manier, aandacht heeft voor RISC OS-nieuws en -ontwikkelingen dat lijkt de laatste tijd toe te nemen. Het 'RISC OS News Network' probeert een oplossing voor deze fragmentatie te zijn.

De site is een aggregatie van diverse sites op ARM en RISC OS-gebied, en bied een gecentraliseerd overzicht van sites zoals: RISCOS.info, The IconBar, RISCOSitory, RISC OS Open en het ROOL Forum en ook diverse RISC OS en ARM gerelateerde tweets.

De site is gebouwd op het WordPress-platform en is compatible met NetSurf, verstokte gebruikers van oudere browsers (zoals Fresco en Oregano) zullen de inhoud overigens wel kunnen bekijken - men mist alleen de opmaak van de site.

Doordat de site gebruik maakt van diverse 'news feeds' kan het gebeuren dat (een deel van) de site af en toe niet 100% goed weergegeven wordt door problemen met deze nieuwsstromen, gewoon een aantal uren later nog een keer proberen - grote kans dat het probleem zichzelf opgelost heeft.

Iain Jacobson verwelkomt verder ook opmerkingen op de site, dus als gebruikers nog een mogelijkheid tot verbetering van de site zien dan kan men deze op de site doorgeven.


In bovenstaande berichten is al een aantal keren gerefereerd aan 'The RISC OS Blog', een nieuwe site met aandacht voor RISC OS-nieuws, maar ook aandacht heeft voor software en waar ook artikelen gerelateerd aan het besturingssysteem terug te vinden zijn. De auteur van de blog heeft gekozen om anoniem te blijven, wie er achter schuil gaat is dus nog onbekend...

De afgelopen maanden zijn er ongeveer twintig berichten geplaatst op deze blog, het gaat wel erg ver om hier integraal aandacht aan te besteden, ik zal er dus een aantal uitlichten en hier een korte beschrijving van geven. Waarschijnlijk zal het in de toekomst vaak gebeuren dat 2 of meer RISC OS-sites aandacht hebben voor een bepaalde nieuwtje en zal de blog meer een onderdeel van één van de vele bronnen van riscynieuws.net zijn.

Een significant aantal van de berichten gaat over software, zo is er aandacht voor PrintPDF, CashBook, !PDF, Shutdown en BeebIt. Ook is er aandacht voor RiscLua, Sokobas, Wrangler en de Linux-distributie voor de ARMIni of het BeagleBoard "Lubuntu", DragCom, diverse software van Nick Roberts, FFmpeg,

!PlutoDat, DrawPrint en Organizer.

Verder is er aandacht voor Murnong [http://riscos.blog.com/2011/08/10/murnong-murnong-yourself/], TimPlayer, !DDT, Charm, Luafox en diverse games.


Op de 'The RISC OS Blog', staan verder ook nog diverse andere artikelen. De eerdere berichten zijn vaak besprekingen van software, die aangekondigd is op bijvoorbeeld de comp.sys.acorn.announce-nieuwsgroep, deze artikelen hebben een meer unieke inhoud. De berichten kunnen bijvoorbeeld aandacht hebben voor diverse commerciële en/of gratis pakketten die echt uniek zijn voor het RISC OS-platform, maar er is bijvoorbeeld ook een interview bij.

Zo is er aandacht voor het programma 'Iconizer II', waarmee het mogelijk is om zogenaamde 'vreemde attractoren' te maken. Het unieke aan Iconizer II is de snelheid waarom deze vreemde attractoren berekend worden, een afbeelding waar voorheen 20 minuten over gerekend moest worden zou met deze nieuwe applicatie zo rond de 25 seconden nodig hebben. Deze versnelling is bereikt door het herschrijven van de software in ARM-code die met de hand geoptimaliseerd is voor integerberekeningen met een dubbele precisie. Iconixer II is een commercieel pakket dat 35UKP moet kosten en een upgrade van de vorige versie kost 10 Britse pond.

Naast aandacht voor dit programma is er ook een artikel waarin een interview staat met Martin Hansen van MathMagical Software, hierin worden enkele vragen gesteld en is het antwoord van Martin opgenomen. Zo is er een deel waarin ingegaan wordt op de ontwikkeling van Iconizer II, o.a. hoe de ontwikkeling van dit programma gezorgd heeft voor -een noodgedwongen- verbetering van z'n kennis van ARM-assembler en verder wordt er ingegaan op eventueel toekomstige producten van MathMagical Software.


Op The Iconbar zijn de afgelopen tijd ook een aantal artikelen verschenen, sommige hebben een meer technische insteek en andere gaan meer over de recente ontwikkelingen in de RISC OS-wereld..

Tot de eerste categorie behoort het artikel 'Getting Unicode Working With RISC OS 4'. In dit bericht wordt ingegaan op de achtergrond van Unicode, met een voorbeeld wordt aangegeven waarom Unicode belangrijk is en daarna wordt uit de doeken gedaan hoe men Unicode op een RISC OS 4-systeem kan installeren en wordt aangegeven welke toepassingen gebruik kunnen maken van de nieuwe Unicode optie. Met de NetSurf-browser kan men bijvoorbeeld Japanse pagina's bekijken na de installatie van Unicode, iets dat eerder niet mogelijk was.

In het bericht 'Have I Got Old News For You' wordt onder meer ingegaan op de diverse ontwikkelingen op open source gebied, denk aan de naderende release van GCC 4.1.2 en diverse ontwikkelingen op RISC OS 5-gebied. Hierbij gaat het onder andere om diverse nieuwe HAL's voor de Mini2440 en Mini6410, de aankondiging dat er gewerkt wordt aan een versie voor het PandaBoard. Ook zijn er ontwikkelingen op het gebied van de BBC-BASIC-assembler (ondersteuning voor de VFP/NEON-instructies) en zijn er diverse verbeteringen op applicatiegebied (SciCalf en een verbeterde Filer_Action-module). Als laatste wordt de IOMD/RiscPC-poort genoemd, die ook steeds bruikbaarder wordt.

In hetzelfde bericht is er ook aandacht voor het 'ROOL bounty scheme', dat in de vorige riscynieuws.net al besproken is, de BBC Domesday site, de nieuwe nieuwssites en nog aan aantal andere onderwerpen...

Het meest recente artikel op The Iconbar gaat verder in op diverse ontwikkelingen op audio-gebied, de meest belangrijke is het feit dat RISC OS Open Ltd het voor elkaar heeft weten te krijgen om de SharedSound-module uit te brengen. Dit zou tot gevolg moeten hebben dat de afhandeling van het geluid op de ARMv7-systemen een stuk beter zou moeten gaan, zodra deze module onderdeel wordt van RISC OS.


Van de BBC-emulator BeebIt is versie 0.62 uitgebracht, BeebIt is in staat om de Acorn BBC Model B, Model B+ en Master computers te emuleren en werkt op alle RISC OS 3+ computers, zoals de RiscPC, Iyonix pc en natuurlijk ook het BeagleBoard en de ARMini.

In deze versie zijn diverse verbeteringen aanwezig, zoals een betere AMX-muisemulatie, bugfix voor MODE2-corruptie op de Iyonix pc en diverse aanpassingen t.b.v. het kunnen gebruiken van de software op een BeagleBoard/ARMini.

Van de PDF-viewer !PDF is ook weer een nieuwe versie verschenen. Dit programma is nu aangekomen bij versie 3.02.1.24 en bevat de volgende verbeteringen:

Klikken op het !Paint-symbool toont de pagina in !Paint, ook wanneer dit programma nog niet draait.

'Save as Sprite' en de voorvertoning in !Paint maakt nu gebruik van de schaalfactor van de huidige pagina.

De schaalfactor kan nu aangepast worden door de "+/-"-knoppen op de knoppenbalk.

Een nieuwe optie save 'Page images' is toegevoegd, hiermee kunnen de afbeeldingen van de huidige pagina in een map opgeslagen worden.

Van het programma Murnong, een applicatie waarmee het mogelijk is om filmpjes van YouTube op te halen, is nu versie 2.13 uitgebracht. Deze update bevat niet direct nieuwe mogelijkheden, maar is uitgebracht omdat de YouTube website aangepast is (waardoor voorgaande versies niet meer werken). Sinds enige versies is Murnong alleen nog maar bedoeld voor het ophalen van de filmpjes, het afspelen of converteren moet nu door de gebruiker zelf gedaan worden (met respectievelijk FFmpeg of FFplay).


Als laatste aandacht voor de riscynieuws.net die 100 edities geleden uitgebracht is, dat brengt ons bij editie 6. In de zesde editie is er nog steeds hoop op een uitgebreide MicroDigital Omega, waarbij men onder andere spreekt over de optie om een XScale op bijvoorbeeld 600MHz als upgrade in de Omega te kunnen gebruiken.

Ook zijn er diverse veranderingen op software-gebied, zo is toen de distributie van een groot aantal BEEBUG-producten overgenomen door APDL. Hierbij gaat het onder andere om Sleuth 3, Eascy C++, Ocation 1, RiscCAD en Masterfile III. Van het programma !DialUp, van R-Comp is in 2001 versie 1.5 uitgebracht (inbellen, wie weet nog wat dat is?). En Martin Würthner was toen nog slechts bezig met plug-ins voor ArtWorks, inmiddels is er ook op dat gebied wel wat veranderd.

Op het gebied van gratis software zijn de MP3-tools (encoders en afspelers) in het nieuws, de Psion Series 5 is één van de weinige PDA's en verder worden diverse desktopspelletjes genoemd (de Mah Yong-kloon Shanghai en de applicatie X-Word, een Scrabble-implementatie).


En zo zijn we aan het einde gekomen van de 106e editie van riscynieuws.net, in deze editie is er weer een gemengd nieuwsaanbod. Er is aandacht voor nieuwe versies van een aantal applicaties, nieuwe nieuwssites en ook nog eens nieuws hardware - die mogelijk in de toekomst ook RISC OS kan draaien. We eindigen met een terugblik naar riscynieuws.net editie 6: Toen leek er ook nieuwe hardware te komen, helaas is dat nooit gebeurd zoals beloofd werd.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis