riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij de 107e editie van riscynieuws.net, 12e jaargang nummer 8. Deze uitgave is gevuld met nieuws over de ARMini - en dan met name de eerste OS upgrade, ook is er nieuws over een mogelijke BeagleBoard/ARMini-versie van Aemulor. Verder is er aandacht voor een nieuwe versie van NetSurf, het gratis beschikbaar komen van PipeDream en diverse andere nieuwsberichten. Zoals inmiddels gebruikelijk is, sluiten we af met een terugblik op een uitgave uit de eerste jaren van riscynieuws.net.


Pic1De ARMini van R-Comp is een computer die gericht is op eindgebruikers, die verder zo min mogelijk omkijken willen hebben naar het onderhoud van hun systeem en als het dan toch nodig is dit op een zo gebruiksvriendelijke manier willen kunnen doen. Zoals al eerder aangegeven is, wordt de basis van de ARMini gevormd door het BeagleBoard xM en een RISC OS-installatie gebaseerd op dit printje heeft voor het bijwerken/aanpassen van de RISC OS-ROMS enig handwerk nodig.

Als er bij de ARMini ook een lastige procedure gevolgd zou moeten worden dan zal dit voor veel gebruikers problemen opleveren, bijvoorbeeld omdat men de juiste hardware niet heeft of niet precies weet hoe men de upgrade vorm moet geven. Gelukkig heeft R-Comp voor een upgrade gezorgd die erg gemakkelijk te installeren is, eigenlijk gaat dit even gemakkelijk als het starten van een applicatie...

Aan bezitters van een ARMini is inmiddels de eerste upgrade van het besturingssysteem beschikbaar gesteld, compleet met een installatiehandleiding. Naast deze upgrade heeft R-Comp verder een Super Pack beschikbaar gemaakt, met daarin alle disk-updates sinds de release van de computer. Een handige uitbreiding is de mogelijkheid om de CMOS-settings op de interne Flashdisk weg te schrijven, zodat bijvoorbeeld de tijdszone niet langer ingesteld moet worden, maar in de 'CMOS'-file opgeslagen is.

Ook is op het privé-deel van de site een PDF-versie van de (derde versie van de) handleiding op te halen.


Pic2Gebruikers van de Iyonix pc of de A9home hebben, al vanaf de lancering van deze nieuwe producten, de mogelijkheid om via Aemulor de mogelijkheid om legacy 26-bit applicaties te laten draaien op deze 32-bit only hardware. Nu het er meer en meer op lijkt dat het BeagleBoard-xM of de ARMini de RISC OS-hardware van de toekomst is, zullen gebruikers van deze hardware hun primaire RISC OS-computer willen maken.

Zodra deze nieuwe hardware, die alleen de 32-bit adressering ondersteund, daadwerkelijk de RiscPC gaat vervangen kan er een behoefte ontstaan op oude software te kunnen draaien op deze nieuwe hardware. Één van de vragen bij de presentatie van de ARMini op de RISC OS Experience was dan ook of Aemulor beschikbaar zou komen voor de nieuwe hardware. Op dat moment moest daar echter helaas ontkennend op geantwoord worden, hoewel Andrew Rawnsley aangaf dat hij al wel geprobeerd had om Adrian Lees te pakken te krijgen.

Al die tijd was er niet direct zicht op een kans dat er een BeagleBoard-xM/ARMini-versie van Aemulor zou komen, hoewel Adrian Lees in december 2009 op het Iconbar-forum al wel een screenshot toonde van een werkende Aemulor op het klassieke BeagleBoard.

Deze discussie wordt begin september nieuw leven ingeblazen en uiteindelijk reageert ook Adrian met de opmerking van Aemulor zowel op de Raspberry Pi (zie de vorige riscynieuws.net) als ook op het BeagleBoard kan gaan werken.

Dit betekend nog niet dat er direct een Aemulor voor deze nieuwe hardware zal komen, maar wel dat Adrian een kans ziet om dit voor elkaar te krijgen. Het blijft afwachten of en wanneer zo'n product daadwerkelijk uitgebracht zal worden.


Pic3Op RISCOSitory is te lezen, dat op de Archive-on-Line maillijst aangekondigd is, dat het programma PipeDream 4.50/23 gratis -als freeware- is te downloaden van de site van Gerald Fitton's Abacus Training. Gebruikers van moderne (32-bit only) hardware moeten overigens wel in het bezit zijn van Aemulor om de software te kunnen draaien, de applicatie is namelijk 26-bit - zolang voor de ARMini (of BeagleBoard) geen Aemulor beschikbaar is zal men deze hardware niet voor PipeDream kunnen gebruiken.

In het bericht is verder aandacht voor de lange relatie die Gerald Fitton heeft met Colton Software, de eigenaar van PipeDream. Deze is begonnen rond 1998 toen Gerald en zijn vrouw uitgenodigd werden om support te gaan geven aan de -toen net ontwikkelde- geïntegreerde tekstverwerker en spreadsheet-software. Deze support heeft men vormgegeven door middel van het uitgeven van PipeLine, een driemaandelijks diskmagazine met PipeDream-gerelateerde artikelen, informatie en voorbeelden.

Hoewel, volgens het artikel, Gerald Fitton denkt dat de kans dat niet-PipeDream-gebruikers de software gaan gebruiken klein is, denkt Vince Hudd daar zelf anders over. Er zullen namelijk ongetwijfeld veel RISC OS-gebruikers zijn die PipeDream nog nooit geprobeerd hebben, die kunnen de toepassing nu downloaden en gaan proberen. Gerald denkt wel dat veel bestaande gebruikers, die mogelijk nog met oude(re) versies werken, deze download aan zullen grijpen om de laatste versie te downloaden om zo te kunnen upgraden naar de laatste versie.


Pic4Van de multi-platform browser NetSurf, met wortels in de RISC OS-gemeenschap, is een nieuwe versie uitgebracht en hiermee komt men op versie 2.8. Nieuw in deze versie is de ondersteuning voor frames en iframes op alle platforms, MIME-type sniffing, een nieuwe 'image cache' waarmee het mogelijk is om het decoderen van afbeeldingen uit te stellen totdat ze daadwerkelijk afgebeeld moeten worden. Door deze nieuwe opzet kan de browser efficiënter met het geheugen omgaan en worden webpagina's mogelijk sneller geladen.

De uitgebreidere lijst met wijzigingen is overigens een stuk groter, hieronder een aantal (samengevoegde) punten uit deze lijst:

Verder zijn er ook een aantal aanpassingen aan het RISC OS front-end, voornamelijk om compatible te blijven met de aanpassingen in de core van NetSurf:

NetSurf is beschikbaar voor diverse platforms, zoals Amiga, Mac OS X, BeOS/Haiku, Atari en diverse Posix-compatibel systemen (waaronder Linux-distributies). Voor RISC OS en AmigaOS 4 zijn gecompileerde applicaties beschikbaar op de NetSurf-website.


Pic5Op The RISC OS Blog zijn weer een aantal berichten geplaatst, met aandacht voor uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld het feit dat tijdelijk de 'Acorn Legacy FTP site' tijdelijk uit de lucht was, ook was er een bericht met onder meer aandacht voor diverse spelletjes (OpenTTD, ScummVM,en FreeCiv).

Verder is er ook aandacht voor een ARMv7 compatible PhotoDesk, een bijgewerkte !MyBanner en de poort van de RPG UMoria. Ook PipeDream krijgt aandacht in een bericht, waarin verder aandacht is voor !QuadDiph - een applicatie waarmee bepaalde kwadratische diophantische vergelijkingen mee berekend kunnen worden, hiernaast is er aandacht voor een, door Jeff Doggett, bijgewerkte Doom-poort en ook de FAT32-tools die hij bijgewerkt heeft.


Pic6Bij de meer interessante berichten, op The RISC OS Blog, is er aandacht voor voor de nieuwe ROOL Desktop Development Environment tools, hiermee is men aangekomen bij versie 22. Deze versie borduurt voort op de interm-versie 21, die eerder dit jaar uitgebracht is. De meeste in het oog springende verbetering is een nieuwe versie van de ObjAsm-assembler en de bijbehorende documentatie.

Deze grote update van ObjAsm zorgt er voor dat deze assembler nu de nieuwe UAL-variant van de ARM-instructieset ondersteund, hierdoor komen ruim 400 nieuwe instructies beschikbaar. UAL staat voor Unified Assembly Language en biedt ondersteuning voor diverse instructietypes in dezelfde broncode (bijvoorbeeld Thumb-2 en ARM-code). Door deze update komt er nu ondersteuning voor ARMv7-, VFPv4- en NEON-instructies, deze is in gebruik bij de Cortex-A8/9 processors. Ook is de pre-UAL-ondersteuning aangepast en is er ondersteuning voor ARMv6 en VFPv3 (ARM/Thumb) instructies.

Deze upgrade is verder beschikbaar voor een gereduceerd tarief t.o.v. de vorige versies, meer details zijn te vinden op de site van RISC OS Open Ltd. Zo is er, voor mensen die de ROOL DDE suite eerder aangeschaft hebben de optie om tegen een gereduceerd tarief een ISO-image te downloaden.

Mocht men nog niet eerder de ROOL DDE CD aangeschaft hebben, dan kost deze 40 Britse Pond (hier komen dan nog wel de verzendkosten bij).


Pic7Het programma InterGif, origineel ontwikkelt door Peter Hartley, zal bij veel RISC OS-gebruikers niet onbekend zijn, met deze toepassing is het mogelijk om Sprites en Draw-bestanden om te zetten naar het GIF formaat. Ook is er de mogelijkheid om een aantal Sprites om te zetten naar een animerende GIF-afbeelding en is het mogelijk om GIF-bestanden om te zetten naar een Sprite-bestand. Van deze applicatie is nu, door Martin Würthner, een versie uitgebracht die compatible is met de ARMv7-instructieset. Versie 6.18 is hiermee te gebruiken op het BeagleBoard, de ARMini en vergelijkbare computers.

Deze nieuwe versie is op te halen vanaf de Freeware-sectie van Martin Würthners website.

Pic8Van de 'Charm' ontwikkelgereedschappen en -hulpmiddelen, die al eerder in riscynieuws.net 105 vermeld zijn, is inmiddels versie 2.4 uitgebracht. Deze versie, die beschikbaar gesteld wordt onder de GNU GPL3-licentie, is nu compatible gemaakt met de 32-bit systemen. De software genereert een 32-bit module-header en AIF-applicatieheader en werkt zowel op de 'RISC OS 5'-systemen (bijvoorbeeld de ARMini) als ook op de oudere RISC OS-systemen.

Pic9Van de CDFaker module, ontwikkelt door Andy Armstrong, is sinds kort ook een publieke 32-bit neutrale versie beschikbaar. Deze zou geschikt moeten zijn voor alle 32bit-only machines zoals de Iyonix pc, de A9home en natuurlijk ook het BeagleBoard of de ARMini. CDFaker is, zoals de naam al aangeeft, een module dat een CDROM-drive nabootst. De module registreert zichzelf als een CDFS-driver en zorgt er voor dat een ISO-image gemound kan worden door middel van een CLI-commando of het dubbelklikken op een ISO-bestand.

Deze versie is 32-bit-compatible gemaakt door Steffen Huber en deze nieuwe versie is dan ook te downloaden vanaf zijn website.

Pic10De teksteditor Zap zal bij een aantal gebruikers tot de standaarduitrusting behoren en natuurlijk zijn er al geruime tijd 32-bit-neutrale versies beschikbaar van deze editor. Hoewel de applicatie goed werkt op de ARMv7-hardware blijken er toch diverse verbeteringen mogelijk. R.Kinton heeft diverse aanpassingen in de broncode gedaan om de editor op deze nieuwe hardware te laten werken, er zijn de afgelopen maanden diverse issues opgelost (hierbij is bijvoorbeeld te denken aan het niet tonen van de buttons).

De nieuwe versie is op te halen van de software-sectie van Kinton's Tankstage website.


Pic11Als afsluiting kijken we 100 edities terug en aangezien dit de 107e is komen we dus aan bij editie 7. In die editie is er nog steeds aandacht voor mogelijke RISC OS computers, bijvoorbeeld de Solo van Explan en de RiscStation Portable, computers die eigenlijk nooit het levenslicht gezien hebben, ook bleven we maar wachten op de MicroDigital Omega.

Er was toen ook aandacht voor een nieuwe versie van Messenger Pro van R-Comp (die anno 2011 aangekomen is bij versie 6.x). Deze uitgave van riscynieuws.net begon verder met aandacht voor de Wakefield 2001 Show en eindigde met aandacht voor diverse kleine applicaties (waaronder !FTPC, Chuckie Egg en Powerbase).


Dit was dan alweer de 107e editie van riscynieuws.net, met aandacht voor diverse 'ver-32-bitting' van applicaties, aandacht voor de eerste OS-upgrade van de ARMini van R-Comp, informatie over een nieuwe versie van de ROOL DDE en nog diverse andere nieuwsberichten.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis