RISC OS Tips

    Tips:
  1. Cortex-A8 software compatability list
  2. Uitpakken bestanden van RISC OS Open download
  3. Sprites in een PDF document

Cortex-A8 software compatability list

Wil je een ARMini aanschaffen en wil je weten of je favouriete program daar op werkt, bekijk dan de lijst bijgehouden op riscosopen.com:
https://www.riscosopen.org/wiki/documentation/show/Cortex-A8 software compatibility list

(tip gelezen in nieuwsgroep comp.sys.acorn.apps)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


Uitpakken bestanden van RISC OS Open download

De bestanden zoals HardDisc4 die te downloaden zijn van de RISC OS Open website zijn ingepakt met zip. De meeste zoals HardDisc4 zijn zelf-uitpakkende archieven en kunnen uitgepakt worden door bestandstype te zetten op 'Utility' (&FFC) en dan dubbel te klikken. Simpel dus. Zie de download pagina:
https://www.riscosopen.org/content/downloads/other-zipfiles

(tip gezien in nieuwsgroep comp.sys.acorn.apps)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


Sprites in een PDF document

Alexander Ausserstorfer vraagt zich af waarom sprites omgezet worden naar een plaatje bestaande uit zeer veel vectorobjecten bij het omzetten van Postscript naar PDF, terwijl JPGs keurig JPGs blijven. Hij gebruikt daarbij de Postscript 3 printerdriver en gebruikt !PrintPDF voor de conversie naar PDF. Is er een betere/snellere manier ipv. alle sprites om te zetten in JPG's, vraagt hij zich af.

Volgens Martin Wuerthner is de Postscript 3 driver juist ontwikkeld om dat te voorkomen. Deze driver zet een sprite altijd om in een single sprite bitmap object. De fout wordt veroorzaakt door Ghostscript (gebruikt door !PrintPDF). Die kan nl. niet Postscript 3 omzetten naar PDF 1.2. Hij adviseert dan ook altijd PDF 1.3 voor de conversie te kiezen en tevens de laatste versie van Ghostscript (8.54) te installeren. Deze geeft minder problemen met PDF 1.2.

Het programma EasiWriter geeft een waarschuwing als je PDF 1.2 wilt gebruiken en schakelt automatisch over naar 1.3.

(tip gezien in nieuwsgroep comp.sys.acorn.apps)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Vaak wordt het geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is het niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Soms krijg ik informatie per email van een clublid/lezer. Ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks