riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij alweer een nieuwe editie van riscynieuws.net, we zijn nu aanbeland bij de 108e editie van deze rubriek en dit is het 9e nummer van de twaalfde jaargang. In dit nummer onder meer aandacht voor de Raspberry Pi en een impressie van de RISC OS London Show 2011.


Pic1In het laatste weekend van oktober is de RISC OS London Show gehouden. Normaliter zijn de grote voor- en najaarshows al de showstoppers van de RISC OS-gemeenschap, dit jaar gold dit wel in dubbele mate voor de beurs die in Londen gehouden werd.

Op deze beurs was namelijk de Raspberry Pi te bewonderen, een nieuwe kleine computer die gebruik maakt van een ARM-processor. In de 106e editie van riscynieuws.net was er voor het eerst aandacht voor deze computer en op de beurs in Londen kon men deze nieuwe hardware daadwerkelijk in het echt aan het werk zien. Tot op heden was er daarbij altijd de vraag of RISC OS ook beschikbaar zou zijn voor de Raspberry Pi, op die vraag is nu een antwoord gekomen...

...en gelukkig is dat antwoord "Ja."

Ondanks dat de implementatie nog niet compleet is, op het moment dat de Raspberry Pi gedemonstreerd werd was er nog geen USB-ondersteuning beschikbaar, konden gebruikers via een omweg toch spelen met dit kleine computertje. Volgens de berichtgeving op 'The RISC OS Blog' zal er in de komende weken gewerkt worden aan het poorten van de (Linux) USB-drivers naar RISC OS, zodat het systeem dan volledig zelfstandig te gebruiken zal zijn.

De Raspberry Pi is overigens nog niet te koop, het is de bedoeling dat deze rond de kerstdagen van dit jaar voor iedereen te koop zal zijn. Zoals het er nu naar uitziet zal er in elk geval vanaf het begin dat deze hardware te koop is al direct RISC OS op te gebruiken zijn.

Pic12Het BeagleBoard heeft een hondje als logo, RISC OS een tandwiel en Acorn had een eikeltje als logo, tot op heden moest de Raspberry Pi het zonder logo stellen, door middel van een wedstrijd heeft men hier een einde aan willen brengen en dat is ook gelukt.

Hiernaast is het logo van de Raspberry Pi te zien, een simpel maar wel doeltreffend logo. In het ontwerp, gemaakt door Paul Beech, is verder enige symboliek verwerkt. zo is de framboos zelf gemaakt als een 3D buckyball hetgeen een verwijzing naad PI is. Verder bestaat deze uit 32 elementen, waarvan er 11 zichtbaar zijn in dit logo - de Raspberry Pi maakt gebruik van een 32-bit ARM11 processor...


Pic2Naast de Raspberry Pi was er natuurlijk nog veel meer te beleven op de RISC OS Londen Show, het eerder genoemde bericht op The RISC OS Blog was een uitgebreid verslag van deze beurs. Niet alle punten uit dat bericht worden hier herhaald, maar hieronder worden de belangrijkste punten er alvast uitgelicht.

Pic8Natuurlijk was er ook ander nieuws met betrekking op de open source versie van RISC OS, niet alleen nieuwe hardware maar ook bestaande hardware cq. emulator wordt door deze editie van ons besturingssysteem ondersteund. Voor deze systemen, hetzij het BeagleBoard of de RPCEmu-emulator kon men een USB-stick aanschaffen. De emulatie-stick bevatte de RPCEmu-emulator en een RISC OS 5 ROM-image, zodat men op een willekeurige (MS-Windows) computer gebruik kan gaan maken van RISC OS en verder was er ook de mogelijkheid om een USB-stick te kopen waar alle benodigdheden op staan om RISC OS 5 op een BeagleBoard (-xM) aan het werk te krijgen.

Natuurlijk was ook R-Comp weer van de partij, waarbij de ARMini -uiteraard- vol op in de belangstelling stond, naast deze computer had men natuurlijk ook hun al langer bestaande serie RISCcubes en RISCbooks in voorraad. Verder waren er ook 24" en 27" monitoren te koop, waarbij deze uiteraard werken op RISC OS-hardware. Naast de hardware heeft R-Comp ook een divers software-aanbod, waarbij men deze keer aandacht vroeg voor een nieuwe versie van Fireworkz.

Deze nieuwe versie van Fireworkz is nu namelijk geschikt gemaakt voor de systemen die voorzien zijn van een processor voorzien van de ARMv7-instructieset, dus werkt deze op de nieuwe ARMini (en het BeagleBoard). Het Fireworkz-pakket bestaat uit een tekstverwerker en en spreadsheet en is de opvolger van PipeDream (waar in de vorige editie van riscynieuws.net ook al aandacht voor was).

Naast deze standhouders waren er natuurlijk diverse andere bedrijven en personen op de show aanwezig, zo demonstreerde Peter Nowosad de Charm-programmeertaal, was Nigel Wilmott present met een nieuwe versie van Organizer en stond Steve Fryatt op de beurs met zijn Cashbook en PrintPDF -applicaties.

Natuurlijk ontbraken ook bekende namen als Archive (Jim Nagel), CJE Micros en MW-Software (Martin Würthner) niet. Natuurlijk ontbrak ook ROUGOL niet en ook Orpheus Internet (de Britse ISP die ook ondersteuning biedt aan RISC OS gebruikers) was weer van de partij.

Voor de liefhebbers van de '8-bit legacy'-systemen was er ook het één en ander te vinden op de stand van Retro Clinic en verder kon men ook antieke Acorn systemen bewonderen bij Chris Whytehead, hij toonde o.a. een Acorn System 3, System 4 en System 5.

Pic10

Naast het verslag op The RISC OS Blog hadden overigens ook RISCOScode en RISCOSitory aandacht voor deze beurs, in het geval van RISCOScode gaat het om een verzameling tweets die op hun site ge-archiveerd staan. Op RISCOSitory is een pre-view te vinden die gemaakt is de vrijdag voor de beurs zelf en wel een impressie geeft, maar bijvoorbeeld nog niet verklapt dat de Raspberry Pi nu al enigszins in staat is om RISC OS te draaien.


Pic3Het zal alle lezers van riscynieuws.net wel bekend zijn dat de ARMini van R-Comp gebaseerd is op het BeagleBoard-xM, uiteraard met de eigen R-Comp toevoegingen en vooral het gemak van een kant-en-klare computer. Het gemak dient de mens zogezegd, maar dat neemt niet weg dat diverse gebruikers gekozen hebben voor een 'Do It Yourself'-model. Zelf sleutelen aan de hardware heeft diverse voordelen, zo is men geheel vrij in het kiezen van behuizing, opslag en dergelijke.

Helaas betekent het compleet zelf bouwen van een RISC OS-systeem op basis van een BeagleBoard ook dat er geen extra fondsen naar de ontwikkeling van RISC OS gaan en verder heeft men ook geen officieel gelicentieerde versie van RISC OS.

Pic5Met het 'ARMini Software Scheme' voor BeagleBoard-bezitters biedt R-Comp een product aan dat deze nadelen opheft. Met dit aanbod krijgen de doe-het-zelvers toegang tot dezelfde software-mogelijkheden als de gebruikers van de ARMini, hierbij gaat het -volgens R-Comp- om extra software-mogelijkheden, verbeterde USB/disc-ondersteuning, verbeterde monitor-definities (ondersteuning voor betere resoluties/refresh rates). Verder heeft men toegang tot diverse extraatjes, zo is in de aankondiging te lezen dat ARMini-gebruikers al voor 50 pond aan R-Comp software gekregen hebben.

Het 'Beagleboard Support Scheme' zal voor het eerste jaar een investering 69.99UKP vergen, dit eerste "jaar" zal dan lopen tot 2012 en zal verder per kalenderjaar vernieuwd moeten worden, het vernieuwen van het abonnement zal 39.99 Britste pond gaan kosten. Er is verder ook nog de mogelijkheid om voor de levensduur van het 'Beagleboard Support Scheme' toegang te krijgen, hiervoor moet men dan eenmalig £99.99 betalen.

Verdere voorwaarden staan in het bericht dat Andrew Rawnsley van R-Comp op de comp.sys.acorn.announce nieuwsgroep geplaatst heeft.


Pic4In de berichtgeving over de RISC OS London show was er ook al iets te lezen over de nieuwe versie van Fireworkz, maar dat verteld maar een deel van de vernieuwing. In een bericht op comp.sys.acorn.announce is namelijk te lezen dat Fireworkz Pro namelijk beschikbaar is voor zo'n beetje alle moderne RISC OS-systemen, beginnend bij de RiscPC en uiteraard ook op R-Comp's eigen ARMini.

Fireworkz was al wel beschikbaar als 32-bit neutrale applicatie en werkt als zodanig dus ook op de Iyonix en de A9home, maar de database-applicatie was niet beschikbaar. Het "Pro"-gedeelte was dus eigenlijk alleen beschikbaar voor de 26-bit systemen, inmiddels hebben R-Comp en Stuart Swales de databasecode bijgewerkt en is er nu dus een Fireworkz Pro (bestaande uit Wordz, Resultz en Recordz) die 32-bit-neutraal is en daarbij gelijk ARMv7-compatible gemaakt is.

Naast het bijwerken van de code, zodat deze ook op de meest recente RISC OS-hardware werkt heeft men ook aan de functionaliteit gesleuteld, zo is de spreadsheet voorzien van en basale Excel-importfunctie.

De normale versie van Fireworkz (dus met tekstverwerker en spreadsheet) wordt vanaf nu overigens meegeleverd met iedere ARMini, zo is in het bericht te lezen, en is ook beschikbaar als onderdeel van het eerder genoemde 'Beagleboard Support Scheme'.


Pic6Van het programma DirSync is door Jan-Jaap van der Geer nu versie 1.10 uitgebracht, deze versie is verder de eerste versie die gebruik maakt RiscPkg, de RISC OS package manager (dat betekent ook dat men de installatie uit moet voeren via een RiscPkg-package manager, zoals PackMan can Alan Buckley).

DirSync 1.10 bevat diverse nieuwe features:

In deze nieuwe versie zijn verder een aantal bugs gefixed:

Een complete lijst met bug-fixes is terug te vinden in de aankondiging op riscos.info.

Pic7Van het afspeelprogramma DigitalCD zijn de afgelopen tijd ook weer diverse nieuwe versies uitgebracht, inmiddels is de applicatie aangekomen bij versie 3.03.

Naast de diverse bug-fixes zijn er ook een aantal functionele wijzigingen doorgevoerd, hierbij gaat het onder meer om:

Meer details en een overzicht met bugfixes zijn te vinden op de website van DigitalCD op de 'History'-pagina.


Pic11Als afsluiting van deze editie van riscynieuws.net een terugblik en dan komen we dus aan bij editie 8, in die editie was er onder meer aandacht voor het 'RISC OS Select Scheme', de MicroDigital Omega en de RiscStation Portable, natuurlijk was er toen ook al regelmatig nieuws van R-Comp.

Het RISC OS Select Scheme was bedoeld om de gebruikers regelmatig van een nieuwe versie te voorzien, aanvankelijk is dat ook redelijk gelukt. Inmiddels is er echter vanuit RISCOS Ltd al enige tijd geen nieuwe versie meer uitgebracht. Ondanks dat qua mogelijkheden RISC OS Select beduidend uitgebreider is, lijken de alternatieven inmiddels een betere toekomst te hebben.

Ruim 10 jaar geleden waren er ook diverse nieuwe product-aankondigingen, sommige hebben tenminste nog een product opgeleverd (MicroDigital Omega), maar andere aankondigingen hebben nooit een systeem aan consumenten geleverd - de RiscStation portable is bij (pre-)prototypes gebleven. Voor wat betreft kleine hardware, de Cumana SLYM was een klein systeem (aangezien het in de behuizing van een monitor gebouwd werd, inmiddels is de Raspberry Pi een snellere en waarschijnlijk kleinere computer die -zoals het er nu naar uit ziet- ook RISC OS zal kunnen draaien.

Verder was er aandacht voor het open source maken van diverse producten, waarbij Director overduidelijk succes gehad heeft. Andere open source ontwikkelingen zijn door diverse omstandigheden niet tot bloei gekomen, voorbeelden hiervan zijn AcornICQ en Zhaba.


En zo zijn we aangekomen bij het einde van de 108e editie van riscynieuws.net, met daarin o.a. aandacht voor diverse nieuwsberichten van R-Comp, de RISC OS London Show en natuurlijk de Raspberri Pi.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis