Kans op TopModel 3?

door Steve Royd-Marker

[Eerder verschenen in Archive Vol.22 No.11 dec 2010]

Toplogo Voor degenen die zich TopModel herinneren en er mee werkten, is dit artikel waarschijnlijk goed nieuws. Maar voordat sommigen van jullie op de tafel gaan staan zingen en dansen is het nodig om vast te stellen dat we geen beloften doen over het resultaat van deze inspanning.

Dus hier is het verhaal en de huidige situatie van TopModel.

Voor mijn werk als een industrieel ontwerper, gebruik ik vormen van 3D CAD-CAM. Ik werk alleen op RISC-OS en ben erg blij dit te doen. Het belangrijkste nadeel is het ontbreken van software voor 3D-tekenen.

Ik heb al eens gekeken naar beschikbare MAC, Win en Linux-toepassingen ... en ben bang geworden naar de gevolgen voor mijn budget, mijn tijd en hoeveelheid moeite, voordat ik weer aan het werk kan zijn. Dus ik besloot in tegenovergestelde richting te gaan, door het opsporen van TopModel en daar mijn geld in te steken. Ja als ik een berekening van de totale kosten maak om deze (zogenaamde) professionele software te kunnen draaien, eindig ik met een enorm benodigd budget (wat ik in feite niet heb). Er met vrienden over pratend heb ik het gevoel gekregen dat als je eenmaal deze pakketten gebruikt, je met handen en voeten gebonden wordt om alle upgrades te volgen. Natuurlijk is er altijd hulp (die je nodig hebt) als je in problemen komt, zo lang als je een open geest behoudt, of beter gezegd een open portemonnee!

Het heeft me ongeveer twee jaar gekost om de programmeur van TopModel te vinden, en uiteindelijk is het me gelukt. Ik had mijn dag toen Jon Robinson mij het e-mailadres van Giancarlo de programmeur van TopModel stuurde. Mijn eerste mail naar Giancarlo moet als een verrassing gekomen zijn, maar het is goed ontvangen. Giancarlo is nog steeds betrokken bij 3D programmering en kent de wereld van snel prototyping, dus dat is goed nieuws want dat betekent dat hij mijn behoeften zal begrijpen. Toen ik hem de zeer belangrijke vraag stelde of hij nog de broncode van TopModel had, heeft Giancarlo bevestigd dat die zeer goed bewaard gebleven was.

Watch-04-C TopModel-3? goed, hier is de deal.
* Ik zal betalen voor de ontwikkeling die nodig is om TopModel te krijgen in een staat die bij mijn PERSOONLIJKE behoeften als een ontwerper past. Giancarlo heeft me vriendelijk verteld dat hij niet mijn business met de rekening zal vernietigen! ... drie hoera's voor Giancarlo!
* Ik zal waarschijnlijk het nieuwe TopModel gaan verkopen om te proberen zoveel mogelijk terug te winnen van de ontwikkelingskosten. Als een hobby ...? goed ik verwacht niet dat ik de volledige kosten van de ontwikkeling zal terug te verdienen - het is alleen maar om de pijn te verzachten!

Omdat Giancarlo ook een werkende professional is en bereid is om te zien hoe ver hij kan gaan met het project zonder facturering voor elke minuut die hij er aan te besteedt, het vanzelfsprekend is dat er geen einddatum afgesproken wordt, waardoor hij het comfort heeft om het werk te doen tussen de andere 'professionele betalende'-projecten door.

Laten we eerlijk zijn, Giancarlo is een echte held omdat hij bereid is opnieuw naar TopModel te kijken en niet mij factureert als 'koninkrijk come' om het mogelijk te maken. Dit betekent dat voor iedereen geļnteresseerd in Topmodel er nu enige hoop aan de horizon is, maar je moet het nemen zoals het komt ... en wanneer het komt.

De eerste belangrijke verbeteringen zullen worden;

De volgende stappen in de ontwikkeling van TopModel die zeer belangrijk voor mij zijn: Tenslotte moet ik stellen, dat Giancarlo of ik geen beloften doen om dit tot een goed einde te brengen! We kunnen alleen maar proberen.

Op dit moment ben ik aan het opschrijven hoe de dingen zouden moeten werken, en in de komende maanden zal Giancarlo een kijkje nemen in de broncode om te zien hoe groot de klus zal zijn.

[De engelse versie is op de website van Steve te lezen]


Huidige status

Op dit moment is Giancarlo bezig met het herstellen van de werkomgeving waarin hij het werk aan TopModel kan voortzetten. Hij is naar de broncode aan het kijken om zich de structuur van TopModel te herinneren. Inmiddels probeer ik, met hulp van Giancarlo, mijn versies werkend te krijgen op mijn A9. Op Virtual-RPC werkt TopModel 2, maar niet zonder grote problemen. Daar ben ik op dit moment een foutrapport van aan het maken.

Bij het laatste contact met Giancarlo was hij bezig om het geheugenbeheer te verbeteren want dat liep op de nieuwe systemen wel eens vast. Daarvoor was het nodig om het grootste probleem de 'Gardian'-protectie er uit te halen... deze was nogal grondig in TopModel verweven... best grappig dat een programmeur flink last heeft met zijn eigen beveiliging.