Opslag van spullen bij BBClub regio's.

Of te wel; hoe een niet computerproduct toch weer met computers te maken krijgt.

door uw Regio Co÷rdinator.


Beste mensen,

Door de jaren heen hebben de diverse Big Ben Club regio's spullen verzameld om hun reguliere bijeenkomst soepel te laten verlopen. Om te beginnen is het wel handig als er kabelmateriaal aanwezig is in de vorm van enkele kabelhaspels en tafelcontactdozen voor het aansluiten van de 230 Vac~ voeding op onze meegebrachte huis-computers. Soms worden er eurokabels (lichtnetsnoeren), muizen of keyboards vergeten mee te brengen, en dan is het wel handig als er op de club ook enkele reserve exemplaren aanwezig zijn. Enkele regio's hebben zelfs een of meer VGA en/of DVI-D monitoren ter beschikking. Vaak zijn er papieren exemplaren van ons clubblad *ASTERISK aanwezig om iets op te zoeken en als leesvoer voor gasten en kennismaking door niet leden. Ook alle clubsoftware op diskettes en CD- en DVD-Roms is beschikbaar. Tegenwoordig is een verzameling netwerkspullen in de vorm van routers, hubs, switches en veel netwerkkabel ook een belangrijk hulpmiddel.

Natuurlijk verdient ook de inwendige mens aandacht op clubregiobijeenkomsten, dus zorgt men voor koffie, thee, suiker, melk, soms koekjes, bekertjes, roerstaafjes, koffie-apparaat e.d. en ook dat vergt enige logistiek. Allemaal bekend zult u zeggen, maar het moet wel ergens blijven, en er voor (aanvulling) zorgen vergt ook enige aandacht. Als laatste zijn er soms overige hardware zaken aanwezig zoals een oude harddisk, soldeerbout, multimeter e.d. voor de knutselaars onder ons.

Maar waarom nu zo'n hele opsomming van wat u waarschijnlijk al weet? Nou dat spul moet ook ergens gestald worden, en wel zodanig dat het makkelijk dicht bij de clublocatie bewaard kan worden, zonder dat andere verenigingen of bezoekers er aan komen. Telkens van huis sjouwen is vaak geen optie. Het leuke is dat de verschillende Big Ben Club regio's daar ook een verschillende stallingsoplossing voor gevonden hebben.Regio Rijswijk


Om te beginnen met de grootste regio binnen de club, die van Rijswijk in Zuid Holland. Zij hebben een eenvoudige stalen afsluitbare vleugeldeurkast in de gang van het clublokaal mogen stallen. Daar is van alles in te vinden, zoals twee maal een Acorn A5000 computer, twee stuks Acorn RiscPC's, diverse monitoren, zowel CRT als LCD, een doos met lichtnetkabels, muizen, toetsenborden, muismatjes, en een tas met ethernetkabels. Veel van dit materiaal wordt vrijwel elke week gebruikt op de regioavonden, en die van de werkgroepen hardware en genealogie. Zelfs een projectorstatief is aanwezig. De kast na afloop weer inpakken is ook een puzzel, omdat hij zo vol staat. Desalniettemin hebben ze er daar in Rijswijk altijd veel plezier in dat gezamenlijk computeren. Kom ook eens kijken en meedoen.

vleugeldeurkast in de gang te Rijswijk (Z-H)Regio Oost


Aan de andere kant van Nederland hebben ze dat opslagprobleem weer heel anders geregeld. BBClub regio Oost zit al zeer vele jaren in het gebouw "De Wieken" in Elst tussen Arnhem en Nijmegen. De eerste jaren, nog voor de grote verbouwing, zaten ze in een groot klaslokaal op de begane grond achter in het gebouw met een mooie paarskleurige kastenwand. Omdat ook hier de hoeveelheid maandelijks mee te sjouwen spullen toenam, heeft de voorzitter van destijds, Tijmen van Gulik geheten, een fraaie kist gemaakt en beschilderd compleet met Acorn eikellogo in contrasterende kleuren groen en geel (nee wij ergeren ons niet) die exact in die paarskleurige kast paste. Op de kist staat de naam van de regio in het juiste font geschilderd!

Regio Oost kist dicht in lokaal 1.3

Door een flinke huurverhoging na een verbouwing (men wilde die kennelijk terugverdienen) is de regio enkele keren verhuisd van lokaal. De mooie kist kwam toen in een grote gangkast te staan, die eerst nagenoeg leeg was, maar steeds voller werd gezet met spullen van een toneelvereniging. Op het laatst was dat onhoudbaar geworden. Na een schade aan de vloer is de kist voorzien van 4 zwenkwielen, die soms alle kanten op willen, behalve waar je heen wilt rijden. Enige omzwervingen door het gebouw verder, heeft de kist eindelijk een goede stallingsplek gevonden.

Regio Oost kist open in lokaal 1.3

Nu jaren later alles tot rust gekomen is, hebben ze van de nieuwe beheerder wederom zo'n zelfde soort vaste kast in lokaal 1.2 in bruikleen gekregen. Om van het gesjouw van de kist af te zijn, en om meer ruimte te hebben, is besloten om per 1 januari 2012 het kleine lokaal 1.3 voor het grotere lokaal 1.2 te verruilen. Wat de regio al hoopte en gelukkig ook klopte, was dat de kist wederom exact in dezelfde soort paarse kast paste. Wel te verwachten, maar toch nog verrassend, omdat de kast dieper bleek dan aan de buitenkant te zien was. De kast zit namelijk ook gedeeltelijk in de muur verzonken. Het leek er eerst op of het niet zou kunnen, maar dus toch ;-).

Regio Oost kist in kast in lokaal 1.2

Nu nog de schapjes verzetten of weglaten en hopelijk passen er dan ook nog enkele LCD monitoren bij, vooral die met DVI-D en/of HDMI voor de Beagle Board xM en/of ARMini gebruikers. Wel een contradictio, kleinere computers in grotere kasten en lokalen ;-).

Regio Amsterdam


Onze mensen in Amstelveen, nu Amsterdam, hebben het opberggebeuren ook zeer fraai, modulair en slim aangepakt. Eigenlijk is dat de hoofdreden voor het schrijven van dit artikel. In hun oude locatie in het V.O.K.A.-gebouw (=Voor Onze Kinderen Alles) had men een heel riante kastruimte voor de regiospullen ter beschikking. Deze locatie was zeer lange tijd erg moeilijk bereikbaar door sloop en nieuwbouw in de buurt, zodat de regio naar iets anders wilde uitwijken.

Tja, weg kastruimte, en handige tafels e.d..
Via een aantrekkelijk aanbod van de ALDI-winkelketen heeft men toen een aantal stalen opvouwbare schragen gekocht en enkele platen betonplex (= gladde houten multiplex) aangeschaft om als clubtafels te laten dienen. De overige dringende spullen, zoals koffie, suikerklonten, melkpoeder, bekertjes, roerstaafjes en bekerhouders moesten natuurlijk ook ergens in opgeborgen gaan worden. Ook was er een flinke voorraad 230 Vac~ kabels en verdeeldozen in gebruik, evenals een netwerkrouter, gigabit switch en vele ethernetkabels. Deze zaten eerst in enkele oude kratjes en gammele dozen. Nu heeft de regio daar de handige aardappelen- groenten- en fruit-kratten voor weten aan te schaffen. Officieel kun je die zogenaamde EuroPool-kratten niet kopen, maar ze zijn (met mate) wel middels statiegeld verkrijgbaar bij vele handelaren op bijna elke markt. Toen iemand vertelde dat zijn fruithandelaar zulke kratten veelvuldig gebruikt, werd hem gevraagd of hij dan niet tegen betaling van statiegeld 3 of 4 kratten kon bemachtigen? Zo gezegd zo gedaan. Maar na thuiskomst zijn ze nog niet direct bruikbaar voor de computerclub. Eerst moesten ze grondig worden schoongemaakt van al de nog aanwezige groente- en fruit-resten. Ze willen immers geen prei tussen de netwerkkabels. Dus de kratten gingen onder de douche met een tijltje sop en een schrobborstel erbij, en ze kwamen na flink poetswerk blinkend te voorschijn. Enkele dagen goed laten drogen, en ze zijn prima geschikt als opbergsysteem voor de club.

Euro Pool System kratten onder de douche

Drie stuks x 60 cm is toch 1,80 meter hoog!

Rolcontainer met 4 Euro Pool System kratten


Op de achtergrond de dozen van enkele stalen TopKraft schragen. Links vooraan een aluminium koffer voor een lcd club monitor. Rechts de opbergrolcontainer, met daarin de 4 EuroPoolSystem kratten en de betonplex multiplex platen die als tafelblad dienst doen. De stalen schragen staan meestal achter de kratten in de container. De bovenste rode krat is intussen ook vervangen door zo'n blauwe Euro Pool System krat. De drie nieuwere kratten zijn duidelijk te onderscheiden van de oudere onderste krat. Na afloop van de regiobijeenkomst verdwijnt de rolcontainer in het afgesloten bedrijfsmagazijn van een clublid.

Gaandeweg gaat zo'n project toch fascineren, omdat er van alles op de zijkanten van deze kratten in vier Europese talen in het plastic was geperst. Dat moest wel iets groots zijn, en is begonnen in Nederland, Belgie en Duitsland, vandaar die vier talen; Nederlands, Frans, Duits en Engels. Nadere studie en onderzoek bracht aan het licht dat het Euro Pool System een Nederlands statiegeldplichtig emballage systeem is, wat Europees wijd en zijd wordt toegepast bij zeer veel producenten, groothandelaren en marktkooplieden in aardappelen, groenten en fruit. Het zijn namelijk vastgestelde maten (60 x 40 x 24 cm), logo's en openingen, regen- en vochtafvoer-gleuven en -gaten, tot zelfs vakjes voor kaartjes met productinformatie aan toe. En uiteraard handig stapelbaar. TNO in Nederland heeft dit krat-systeem ontwikkeld en geoptimaliseerd, de uniformiteit spat er als het ware vanaf. Vanaf de locatie van de oogst tot en met de plaats van de eindhandel worden steeds dezelfde kratten gebruikt. De lege kratten gaan retour naar de veiling die ze bij Euro Pool System inlevert bij een van de vele Europese vestigingen. Een boer of teler kan ze daar weer ophalen en na gevuld te hebben ter verkoop aanbieden, waarna het statiegeld verrekend wordt. Er zijn ook meerdere plastic fabrikanten die deze kratten maken en persen. Intussen zijn er verschillende hoogte maten en zelfs opvouwbare varianten van ontwikkeld om nog meer ruimte te winnen.
De reden om hier toe over te gaan was vooral omdat de oude houten fruitkratten en -pallets nogal wat afvalhout te weeg brachten en zo een flinke aanslag op het milieu veroorzaakte. Vaak werd de houten emballage na gebruik gewoon verbrand. Wel hygienisch, maar niet milieuvriendelijk. De EuroPoolkratten zijn warmwater bestendig, dus makkelijk te reinigen met 60 graden water, en daarmee herbruikbaar voor een volgende oogst het hele jaar door. Zoals zo vaak zijn het de details die het 'm doen, je moet ze alleen zien. Voor wie daarin ge´nteresseerd is, kijk eens naar onderstaande website-links, voor meer informatie zie:

Ontstaan van Euro Pool System en krat:
http://www.europoolsystem.com/320/Our-history

DownLoads van documentatie e.d.:
http://www.europoolsystem.com/Content/190/Download documents

Product DataSheet blauwe krat:
http://www.europoolsystem.com/UploadBestanden/548f1a79-c628-41cf-b43b-911f6d5a37c7.pdf

RFID bij statiegeld verpakking
http://www.epme.eu/cases_studies/124.pdf

Deze laatste is onder RISC OS alleen goed te bekijken met !PDFview.

De thuisblijvers wil ik aansporen ook eens een van de vele regiobijeenkomsten te bezoeken, zie daartoe de clubagenda. Die regio-organisatoren doen hun best om het iedere bezoeker naar de zin te maken voor zover mogelijk. En als je met iets zit, vraag het op een clubbijeenkomst. D'r is bijna altijd wel iemand die je een stuk(je) verder kan helpen naar de oplossing van een probleem, of door anders op z'n minst je de weg te wijzen. Internet is daarbij ook een goede mogelijkheid om gezamenlijk iets op op te zoeken en op elke clublocatie beschikbaar. Kortom wij zien u graag op een Big Ben Club bijeenkomst verschijnen.

Met een vriendelijke groet van uw regio co÷rdinator, Henri Derksen.