riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Op het scherm is weer een nieuwe editie van riscynieuws.net verschenen, we zijn nu aanbeland bij de 109e uitgave van deze rubriek - dit is het 10e nummer van de twaalfde jaargang. In dit nummer is er onder meer aandacht voor de diverse te houden beursen in 2012 en natuurlijk nieuws met betrekking tot de nieuwste generatie RISC OS-systemen en verder aandacht voor diverse nieuwe releases van RISC OS-software.


Pic1In de vorige riscynieuws.net was er aandacht voor de diverse verslagen die gemaakt zijn van de RISC OS Londen Show, op RISCOSitory was op dat moment slechts een preview te lezen die geschreven was de avond voor de beurs. Half november heeft Vince Hudd gedacht 'beter laat dan nooit' en dus alsnog een uitgebreide tekst- en fotoimpressie. van de RISC OS London Show, online gezet.

We blijven nog even bij beursnieuws en wel over de Wakefield Acorn & RISC OS Computer Show. Sinds de teloorgang van Acorn is dit de constante factor geweest in de RISC OS-wereld, op deze beurs zijn vaak nieuwe versies van software te koop. Inmiddels is de datum van de show die in 2012 gehouden gaat worden bekend. Vaste beursgangers doen er goed aan om zaterdag 28 april 2021 in hun agenda te noteren, dan zal namelijk 'The Cedar Court Hotel' te Wakefield even het centrum zijn van de RISC OS-gemeenschap. Op de beurswebsite, waar men de komende maanden meer details van de beurs op zal plaatsen, kan men nu al banners vinden waarmee men deze beurs kan via een eigen website kan promoten.

Pic2

Op RISCOSitory is een bericht geplaatst waarin zelf de datum van de RISC OS London Show 2012 al genoemd wordt, ondanks dat de beurs van 2011 nog maar net achter de rug is. Voor de London Show kan men nu al de volgende datum noteren: zaterdag 27 oktober 2012. Met de datum voor deze show weten we eigenlijk al hoe de beurskalender van 2012 er uit zal gaan zien, hoewel er zeer waarschijnlijk nog diverse beurzen bij zullen komen (bijvoorbeeld onze eigen RISC OS Experience). Op dit moment is bijvoorbeeld ook nog niet bekend of er een South West Show gehouden zal gaan worden, maar als deze door gaat zal deze in het voorjaar van 2012 gehouden gaan worden.


Pic3Op de RISC OS Londen Show 2011 is er door MW-Software weer een nieuwe versie van EasiWriter/TechWriter uitgebracht, hoewel daar in de vorige riscynieuws.net verder geen aandacht aan gegeven is. Op de comp.sys.acorn nieuwsgroep heeft Martin Würthner, van MW-Software, echter een bericht geplaatst waarin hij niet alleen aangeeft dat er een nieuwe versie is, maar ook welke nieuwigheden er in Easi/TechWriter 9.00 zitten.

De belangrijkste nieuwe optie in deze versie is de mogelijkheid om referenties automatisch bij te laten houden. Het goed, handmatig, bijhouden van referenties naar bijvoorbeeld een hoofdstuk of afbeelding is bij een groot document een heel erg lastige klus. Teksten als 'Zie hoofdstuk 4.2 "Uitgebreide toelichting" op pagina 113' of 'Uit afbeelding 3 op pagina 47 blijkt...' kunnen ineens naar een verkeerd hoofdstuk, afbeelding of pagina wijzen als deze handmatig worden bijgehouden.

Pic4Vanaf Easi/TechWriter 9.00 is het mogelijk om deze referenties automatisch bij te laten werken, hiermee is het mogelijk om referenties naar andere locaties in te voegen. De ingevoegde referentie kan het hoofdstuk, paragraafnummer, een complete kop of een pagina-nummer van het gerefereerde object en dergelijke weergeven.

Het is verder ook mogelijk om een referentie als een hyperlink te laten fungeren, waardoor ze aan te klikken zijn als het document geëxporteerd wordt naar een MS-Word-, HTML- of PDF-document.

Naast het toevoegen van ondersteuning voor referenties is ook de ondersteuning voor vreemde formaten verder uitgebreid, waarbij het importeren/exporteren van de referenties naar het MS-Word .doc/.docx-formaat uiteraard ook toegevoegd is. Verder is het sinds versie 9 van Easi/TechWriter ook mogelijk om hyperlinks naar het MS-Word-formaat te exporteren.

In de nieuwe versie is verder ook de import-functie van het 'Open Document'-formaat verbeterd, vanaf nu worden ook de stijlen meegenomen. Dit is een grote verbetering ten opzichte van de vorige versie waarin alleen maar de kale tekst geïmporteerd werd. Het 'Open Document Text (ODT)'-formaat is een officiële open standaard en wordt gebruikt door OpenOffice.org, LibreOffice en KOffice als standaard documentformaat.


Pic5Het is al weer een aantal jaren geleden dat de broncode van RISC OS 5 beschikbaar gekomen is onder de shared source licentie. Vijf jaar geleden was nog niet duidelijk waar dit tot zou leiden, nu hebben we een werkende versie op het BeagleBoard(-xM) en ook nog eens een kant-en-klaar systeem gebaseerd op deze hardware, de ARMini van R-Comp.

Pic6Voor gebruikers die zelf op basis van het BeagleBoard(-xM) een RISC OS-systeem, in elkaar zetten zijn er door Dave Higton weer een aantal nieuwe applicaties uitgebracht die hulp kunnen bieden bij het opzetten van een goed werkende computer.

Een probleem wat men kan hebben bij het gebruik van een willekeurige micro-SD-kaart is dat deze (uiteraard) wel in het correcte FAT-formaat geformatteerd zijn, maar dat de eerste partitie niet gemarkeerd is als 'Actief'. Om dit oplosbaar te maken heeft Dave een applicatie gemaakt 'SDActive' die de huidige status van de eerste partitie weer kan geven en deze ook aan kan passen.

Pic7De huidige versie van 'SDActive' werkt alleen via SCSIFS, dus moet het micro-SD-kaartje met behulp van een kaartlezer aangepast worden. Het voordeel is dat de applicatie ook werkt op de Iyonix pc (en natuurlijk het BeagleBoard(-xM). In hoeverre het niet werken op de interne kaartlezer van het BeagleBoard als een probleem gezien moet worden is de vraag, je moet namelijk al in RISC OS zitten voor je het kaartje aan kan passen, toch hoopt Dave nog een versie uit te brengen die ook op de ingebouwde kaartlezer werkt.

Pic8Naast 'SDActive' heeft Dave ook een applicatie gemaakt dat de benodigde bestanden, om RISC OS op een BeagleBoard(-xM) te kunnen booten, op een micro-SD-kaartje wegschrijft, waarbij er gebruik gemaakt wordt van de interne micro-SD-kaartlezer. Het programma heeft dan ook de erg creatieve naam 'BBFlash' gekregen. Het is voldoende om een geheugenkaartje te gebruiken dat met FAT geformatteerd is en natuurlijk moet de eerste partitie actief zijn. Dit kan men doen door deze actief te maken met het eerder genoemde 'SDActive'. Als alternatief kan men ook juiste structuur wegschrijven naar het kaartje met 'SDCreate', maar daarna kan men slechts een beperkt deel van de kaart effectief gebruiken.


Pic13Een ander project, waar uiteindelijk ook RISC OS op zal gaan draaien is de Raspberry Pi. Martin Hansen, bekend van RISCOSCode en The MathMagical Software Company, heeft als voorbereiding op de release van deze hardware de website piLEARN opgezet.

Het basisidee achter deze website is dat het een startpunt wordt voor die mensen die RISC OS op de Raspberry Pi uit willen proberen. Martin hoopt verder om meer materiaal beschikbaar te hebben, waarbij de focus ligt op het educatieve gedeelte, omdat de Raspberry Pi nu eenmaal bedoeld is als educatief product. Het device heeft als doel om gebruikt te worden door kinderen, met als hoofdidee dat men weer leert programmeren - iets dat enigszins een verloren kunst lijkt.

Op RISCOSCode wordt uit de berichtgeving op de 'Raspberry Pi'-website overigens ook de conclusie getrokken, dat de eerste release van de Raspberry Pi niet december van dit jaar zal zijn, maar begin 2012.


De afgelopen tijd zijn er van diverse applicaties weer nieuwe versies uitgebracht, hierbij gaat het om reguliere updates en verder natuurlijk ook om het geschikt maken van de software voor de nieuwe generatie hardware die voorzien is van een nieuwere ARM-processor.

Pic9Van de 'package manager' PackMan, die gebruikt kan worden om software uit de RiscPkg-repository te installeren is nu versie 0.06beta uitgebracht. Deze versie bevat een aantal nieuwe opties, zoals 'Upgrade All'-optie om alle geinstalleerde pakketten in één keer bij te werken, de optie om het diskgebruik te tonen en om de cache leeg te maken en nog diverse andere verbeteringen Verder zijn er ook een aantal bug-fixes aanwezig.

PackMan is als upgrade beschikbaar via RiscPkg, voor nieuwe gebruikers is er een uitgebreide instructie te vinden op de website van de auteur.

Pic10Van de applicatie 'BookMaker', een programma om bladwijzers bij te houden is nu ook een nieuwe versie uitgebracht. Met versie 2.15 is het nu eindelijk mogelijk om de software met NetSurf te gebruiken, iets dat overigens mede mogelijk gemaakt is doordat NetSurf ook de benodigde protocollen is aan ondersteunen - men moet dus wel een recente versie van NetSurf gebruiken.

BookMaker werkt vanaf nu dus met o.a. de volgende browsers Fresco, Oregano 1 en nu dus ook NetSurf, het programma kan overigens meer want ook bladwijzers voor een aantal telnet- en FTP-programma's kunnen via BookMaker bijgehouden worden. Deze versie is verder ook nog eens compatible met het BeagleBoard en natuurlijk ook de ARMini.

Pic11Steve Drain heeft diverse nieuwe versies van zijn software uitgebracht, hieronder een opsomming van de nieuwe versies:

Verder heeft Steve ook nog een module uitgebracht waarmee het mogelijk is om op regelmatige tijden een 'Timer'-message naar een WIMP-applicatie te laten sturen. In RISC OS zitten wel functies om dit te verwezenlijken, maar deze werken niet (of lastig) in een (BASIC) WIMP-programma, de module 'Call' maakt hier dan ook een einde aan.


Pic12We sluiten af met een terugblik naar editie 9 van riscynieuws.net. Zo'n tien jaar geleden was het belangrijkste nieuws nog steeds de MicroDigital Omega, waarbij het kunnen draaien van 26-bit en 32-bit applicaties een hot item was. Inmiddels is dit al lang geen issue meer, maar in 2001 was dat wel anders.

In die editie was verder aandacht voor diverse nieuwe programma's van Image Software, zoals Casia een proxy voor Oregano die een oplossing biedt voor het feit dat Oregano geen cache heeft. Men biedt ook een uitgebreide versie aan onder de naam Nutmeg, deze kan hetzelfde en ook nog eens hele website opslaan.

In editie 9 van riscynieuws.net is er verder ook aandacht voor diverse nieuwe software of software-update, zoals Cerilica Vantage, GCCIde, NetTime, !PDF.

Verder was er aandacht voor het RISC OS Select Scheme, waarbij nieuwe mogelijkheden genoemd worden. Een nieuwswaardig item was bijvoorbeeld ondersteuning voor DHCP, een issue dat gelukkig ook al lang opgelost is in alle 32-bit RISC OS-systemen.


En zo zijn we aangekomen bij het einde van deze editie van riscynieuws.net, met daarin aandacht voor diverse onderwerpen uit de RISC OS wereld. Aangezien dit het laatste nummer van dit jaar is wens ik bij dezen iedereen prettige kerstdagen en een goede jaarwisseling en natuurlijk een positief RISC OS-jaar.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis