RISC OS Tips

    Tips:
  1. Verborgen bestanden en LanMan98
  2. Applicatie !Set-Type
  3. Programmeertaal Charm
  4. Intro over RISC OS Sound Systeem

Verborgen bestanden en LanMan98

Als je met behulp van LanMan98 een backup maakt naar een NAS die onder Linux draait kunnen bestanden onverwacht verdwijnen. Ze zijn niet verdwenen maar ze zijn onzichtbaar. In Linux zijn nl. bestanden waarvan de naam begint met een . (dot) verborgen (hidden) bestanden. Meestal zijn dit configuratiebestanden of mappen met configuratieinformatie.

In RISC OS worden tegenwoordig punten in bestandsnamen vervangen door / (slash) zodat er geen conflict is met conventies voor het bestandssysteem van RISC OS. Dit zit standaard ingebakken in programma's zoals LanMan en ftp.

Maar dit geeft het effect dat als je een bestand beginnend met een / naar een Linux machine overzet, het bestand onzichtbaar wordt en je het dus niet meer kan benaderen. Bernard Boase had dit probleem toen hij een backup maakte met LanMan98 met SafeStore naar zijn Lacie NAS. Dit probleem trad op bij WebsterXL cookies, Firefox defaults, Keystroke library en UnixHome, blijkbaar allemaal van oorsprong uit de Linux wereld.

Nu is dit, volgens Chris Johnson, geen onverwacht gebeuren voor LanMan98, want in het !Run bestand staan een paar regels om dit gedrag te veranderen:

| Uncomment the following line to make hidden files visible through LanMan98
|
|Set LanMan98$ShowHidden ""
Door de | weg te halen bij Set opdracht, worden de onzichtbare bestanden weer zichtbaar en het probleem daarmee verholpen. Na een restart van LanMan98 werkt het zoals verwacht.

(tip gelezen in mailinglist archive-online)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - 4 - top)


Applicatie !Set-Type

Indien je vaak de Type van een bestand moet wijzigingen is het handig een kleine applicatie te hebben op de ikonenbalk waar je het bestand op laat vallen en daarmee het type aanpast. De noodzaak om te wijzen komt nogal eens voor bij overzetten van bestanden naar BeagleBoard en ARMini.

Christopher Dewhurst heeft hiervoor een klein Basic programma, dus 32bits ok, beschikbaar gemaakt, wat kan worden gedownload. De laatste versie met daarin een verbetering voor kleine letters is te vinden op: http://www.viloma.co.uk/riscos/settype104.zip

(tip gezien in mailinglist archive-online)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - 4 - top)


Programmeertaal Charm

Als je interesse hebt in programmeren en je wil dat eenvoudig leren, dan is er voor RISC OS een programmeertaal Charm. De website hierover:

Charm is eenvoudig te leren en bestaat uit een krachtige taal op hoog niveau met een compiler dat efficiente code genereert met weinig geheugen gebruik. Een desktop shell geeft toegang tot eenvoudige editering, compilering, assemblering of linking van meerdere bestanden. Het heeft een aantal configuratieopties voor hulpjes te selecteren via menu's.
De website over Charm is te vinden op
http://charm.qu-bit.co.uk

(tip gezien in mailinglist archive-online)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - 4 - top)


Intro over RISC OS Sound Systeem

Voor veel spelletjes is geluid belangrijk. Als reactie op een discussie tussen Tony Houghton en Rik Griffin over de modules THSound en SharedSound, wijst Martin Bazley naar een uitstekend artikel op The Icon Bar geschikt voor een beginner: http://www.iconbar.com/articles/Building_the_Dream_2_-_The_RISC_OS_Sound_System/index1209.html

(tip gezien in nieuwsgroep comp.sys.acorn.games)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - 4 - top)


Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Vaak wordt het geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is het niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Soms krijg ik informatie per email van een clublid/lezer. Ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks