Rechte blokken tekst in !StrongEd selecteren.

Of te wel; hoe je veel correctie werk kunt besparen.


Beste mensen,

Middels een discussie via E-Mail tussen enkele Big Ben Club leden hebben we kunnen uitpuzzelen hoe je in de tekst editor !StrongEd een rechthoekig stuk tekst kunt selecteren, zonder de omgeving links en rechts daarvan mee te nemen.

Het blijkt dat je in !StrongEd de Alt-toets ingedrukt moet houden als je met de linker muis select toets een stuk tekst wilt selecteren.
Alleen dan heb je pas echt een kolom tekst als rechthoek geselecteerd.
Daarna kun je er een gewenste handeling op loslaten zoals copieren, verplaatsen of verwijderen, met name zeer handig voor kolommen tekst of CSV bestanden te bewerken.

Ik heb het zo net nog even geprobeerd met de jaarkalender van 2012.
Als ik wil, kan ik daar prima alleen de maand februari selecteren, copieren, verplaatsen of weggooien, zonder de rest (januari en maart) aan te tasten.
Of andersom, ik haal januari en maart weg, maar laat de weekdagen en februari staan. Twee keer een bloktekst selecteren en weggooien is voldoende, in plaats van vele keren op de delete toets te drukken, met alle kans op fouten van dien.
Of in een keer enkele kolomen spaties weghalen, zoals tussen week 13 en 26 en de namen van de weekdagen rechts daarvan.
Kortom een ontiegelijk handige functie dus dat rechthoek selecteren en manipuleren ;-).

ALLEEN februari 2012 geselecteerd


Voor wie het wil weten, het kalenderbestand 2012 komt uit m'n eigen oude trouwe Acorn BBCbasic JaarKal programma uit 1984.
(zie JaarKal/bas in data)

He he, eindelijk opgelost.
Nu moet zo'n 'rechtblok' functie nog in !Zap komen... ;-).
Of we zoeken niet goed genoeg?
Deze rechthoek/kolom-functie was alleen in WordPerfect onder M$Dos en in !StrongEd aanwezig, en mijns inziens een van de weinige extra's die !SE wel had en !Zap niet.
Over het algemeen kan !Zap meer zaken aan, en vaak ook beter dan !SE.
Dick Tanis heeft dat in zijn spreekbeurt bij regio Oost ooit aangetoond.
Verder zullen smaken van het te gebruiken gereedschap wel altijd blijven verschillen ;-).
Soms kan het handig zijn om ook de 'concurrent' beschikbaar te hebben, net voor die ene functie die (alleen) bij het andere programma wel aanwezig is of handiger werkt.
Alleen zoek je je over een x-periode weer rot naar zo'n soort functie. Dan is het misschien een idee om een bericht als dit te exporteren naar een tekstbestand 'RechtBlok' en dat op te slaan in de programma directory van de desbetreffende applicatie, in dit geval dus !StrongEd.
En er tevens op letten dat bij een programma update, de zelfgemaakte extra informatie niet verloren gaat, d.w.z. de oude versie weggooien en de nieuwe installeren.
Je gooit dan met het badwater ook het kind weg ;-(.

Zie ook *Asterisk jaargang 20, nummer 08 van october 2002 met de tips over zoeken en vervangen die ik steeds vergat.

Ik heb heel wat editors bij elkaar staan voor het geval dat...

Directory met Editors

En nog loop ik tegen zaken aan die m'n gereedschap niet aan kan. Nou daar is de club dan een prima bron voor om verder te zoeken en te vinden. Vaak heeft er iemand ervaringen of oplossingen die je verder kunnen helpen... Niet geschoten (gevraagd) is altijd mis. Succes ermee.

Groet van Henri.