riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij de eerste nummer van de 13e jaargang, we zijn nu aanbeland bij editie 110 van riscynieuws.net. In dit nummer onder meer aandacht voor CD-support voor de ARMini, de RISCOScode Awards 2011 en ook aandacht voor diverse berichten over de Raspberry Pi.


Pic2Gebruikers van de nieuwste RISC OS-hardware, zoals de ARMini, kunnen op dit moment geen gebruik maken van installatie-media zoals diskettes of CD-ROMS. Nu is de diskette enorm verouderd en kan deze slechts 1600KiB aan data bevatten, de CD-ROM is daarentegen nog steeds uitermate geschikt als installatie-medium. Op het moment dat men ook nog in het bezit is van een andere RISC OS-systeem met een CD-ROM-speler (RiscPC, Iyonic, A9home+CD) is er nog een alternatieve optie om software vanaf een CD te installeren, hoewel dit wel omslachtiger is.

Pic3Inmiddels is er voor bezitters van de ARMini een betere oplossing beschikbaar, R-Comp Interactive heeft namelijk laten weten dat men nu de ARMini met CD/DVD-speler werkend heeft onder RISC OS. Men kan uiteraard een CD lezen via het standaard CDFS, maar als er gebruik gemaakt wordt van een CD/DVD-branden kan men ook naar een schijf schrijven door middel van CD/DVDBurn.

Omdat de ARMini nu in staat is CD's te lezen, heeft R-Comp Interactive ook haar programma 'MusicMan' aangepast, zodat deze werkt op deze hardware. Hierdoor wordt het heel erg gemakkelijk gemaakt om, onder RISC OS, een centrale bibliotheek aan te leggen van de CD-collectie (bijvoorbeeld in MP3-formaat).

Bestaande bezitters van een ARMini, die uitgeleverd zijn zonder een CD/DVD-speler kunnen contact opnemen met R-Comp Interactive als ze een upgrade kit willen kopen. Deze bevat dan alle benodigde onderdelen voor het installeren van de hardware, zodat men zelf niet verder hoeft te zoeken.

Andrew Rawnsley sluit het persbericht af met de volgende opmerking: 'Deze ontwikkeling maakt het mogelijk voor de ARMini om zijn plaats als volledige RISC OS-computer in te nemen, zodat het een logische upgrade/vervanging van ARM-powered systemen (zoals de Iyonix) wordt. We zijn verheugd dat de gebruikers, met de ondersteuning voor CD-afhandeling, nu de volledige RISC OS-ervaring kunnen krijgen zoals men ook verwacht...'


Pic4Van de open source emulator RPCEmu is ook weer een nieuwe versie uitgebracht, dat blijkt uit een bericht waar naartoe gelinkt wordt vanaf riscos.info en zo is o.a. ook te lezen op 'The RISC OS Blog' en 'RISCOSitory', het versienummer is nu aangekomen op 0.8.9 en natuurlijk zijn er ook diverse verbeteringen in deze nieuwe RPCEmu. Deze versie van RPCEmu is beschikbaar voor GNU/Linux, Apple Mac OS X en MS-Windows.

Vanaf deze versie is er ondersteuning voor het emuleren van een RiscPC of A7000 met 256MiB RAM, hetgeen ook het maximum is voor deze computer, voor standaard gebruik is dit dan ook meer dan voldoende. Veel programma's zijn geschreven met 32MiB of hooguit 64MiB geheugengebruik.

Verder is er ook een optie om het processorgebruik van de emulator te reduceren, hierbij wordt gebruik gemaakt van de 'Idle'-optie van RISC OS zelf, als men deze optie aanzet dan behoort het processorgebruik van de emulator minder te worden nadat de Boot-procedure afgerond is. Dit is uiteraard weer wel afhankelijk van de belasting van de RISC OS-omgeving, op het moment dat deze hoog is/blijft zal ook de emulator weer meer processorkracht nodig hebben.

Hoewel de meeste systemen inmiddels voorzien zijn van een drieknopsmuis is er altijd nog een kans dat een systeem voorzien is van een tweeknopsmuis, in deze versie is nu een optie aanwezig om de 'Adjust'/'Pas aan'- en 'Menu'-knoppen om te wisselen. Hierdoor blijft de belangrijkste functionaliteit beschikbaar voor gebruikers van systemen met slechts 2 muisknoppen beschikbaar.

Verder zijn er diverse bugs opgelost, zoals:

Een uitgebreidere lijst, waarin ook wijzigingen voor MS-Windows en GNU/Linux opgenomen zijn, is te vinden in de aankondiging op de RPCEmu mailinglist.


Pic1In de afgelopen edities van riscynieuws.net is er aandacht geweest voor de Raspberry Pi welke. zoals het er nu naar uit ziet, eind januari voor iedereen te koop zal zijn. Hoewel het oorspronkelijke idee was om eind december 2011 de producten gereed te hebben is dat toch iets te positief gebleken.

Eind december had men echter al wel een beta van de Raspberry Pi gereed en bleek dat er nog een paar kleine ontwerpfoutjes in deze printjes aanwezig zijn. Op hun site heeft men een (YouTube)-video online gezet waarin te zien is hoe men deze handmatig corrigeert, uiteraard zal dit niet nodig zijn voor de bordjes die vanaf eind januari te koop aangeboden worden.

Tien van de beta-printjes zijn overigens geveild op eBay, waarbij de prijs voor een Raspberry Pi Model B tot zo'n 2500 UKP is opgelopen. Overigens waren er ook bordjes die rond de 700 pond uitgekomen zijn (op het moment dat deze riscynieuws.net uitkomt is de veiling overigens al afgelopen, zelf bieden op deze veiling is dus niet meer mogelijk).

Pic5Hoewel het doel van de Raspberry Pi vooral is dat men in scholen weer leert programmeren (hacking - in de, juiste, positieve zin van dat word), is er door Gert van Loo een uitbreidingsprintje gemaakt waarmee men meer aan de hardwarematige kant van het verhaal kan gaan werken. Dit printje heeft de creatieve naam 'Gertboard' gekregen. Hierbij is te denken aan het laten oplichten van LEDjes, aansturen van motorjes, gebruik maken van sensoren en dergelijke grappige (of handige) dingen.

Het is de bedoeling dat deze uitbreidingsprintjes naast de Raspberry Pi te koop aangeboden worden, waarbij men primair een versie aanbied die men zelf in elkaar moet solderen - voor de mensen die mogelijk teleurgesteld zijn dat ze de Raspberry Pi niet zelf in elkaar kunnen/mogen zetten is er dus een alternatieve soldeeroptie beschikbaar. Vooralsnog zou men dan alleen het kale printje aan kunnen schaffen, de diverse onderdelen moet men dan lokaal weten te bemachtingen, maar men kijkt ook of het een optie is om alle onderdelen (inclusief de Gertboard) te koop aan te bieden en mogelijk komt er zelfs een complete Gertboard.

Zoals het er nu naar uitziet zal er direct bij het uitkomen van de Raspberry Pi, of in elk geval heel snel daarna, een versie van RISC OS 5 voor deze computer uitkomen, in hoeverre het gemakkelijk zal zijn om het Gertboard aan te sturen is de vraag, maar het hoeft niet een overdreven lastige klus te zijn - de tijd zal het leren...


Pic6Jarenlang heeft Drobe de verkiezing gehouden voor de beste nieuwssite, beurs of product. Met de transformatie naar 'Drobe - The Archives' is de website in een uitgebreide winterslaap terechtgekomen en is de verkiezing overgenomen door 'The Iconbar', maar voor 2010 zijn er geen verkiezingen gehouden. Voor 2011 is RISCOScode in dit gat gesprongen en kon men weer eens aangeven wat men vond van diverse onderwerpen binnen de RISC OS-gemeenschap.

Inmiddels zijn we aangekomen in 2012 en is de uitslag op RISCOScode terug te vinden, compleet met een virtuele speech in een virtueel 'Acorn Cyber-village'. Hieronder een overzicht van de diverse categorieën en de winnaar(s) en eventuele bijzonderheden binnen deze categorie.

Volgens RISCOScode zijn er de volgende winnaars in de categorie 'Best Commercial Software of 2011: ArtWorks van MW-Software en R-Comp's Fireworkz Pro. De technische tekstverwerker 'TechWritter' was verder de 'runner up' in deze categorie.

In de categorie 'Beste Non-commercial Software of 2011' is het NetSurf die (opnieuw) de eerste prijs in de wacht heeft weten te slepen, als één van de belangrijkste gebruiksproducten is dat ook niet verwonderlijk. Het muziekafspeelprogramma 'Digital CD' is als tweede geëindigd.

Als beste hardware is het niet verwonderlijk dat de ARMini de eerste prijs heeft weten veroveren, deze op de 'BeagleBoard in Kiste - BIK', gebaseerde computer is de eerste native RISC OS-hardware die te koop is sinds de A9home uitgebracht is. De achtbitters komen er overigens ook niet bekaaid vanaf, de 'USB interface for BBC' wist namelijk zo veel stemmen in de wacht te slepen dat deze achter de ARMini/BIK finishte.

De 'London Show' (waar de Raspberry Pi draaiend onder RISC OS te bewonderen was) wist de eerste prijs te bemachtigen in de categorie 'Best Show of 2011', waarbij de Wakefield Show de 'runner up' was. Bij de genomineerden was ook onze eigen '(Amsterdam) RISC OS Experience' aanwezig, helaas kon hier in een eerdere riscynieuws.net geen aandacht aan gegeven worden.

Pic7Dat RISCOS Open Ltd (ROOL) de afgelopen tijd een heel erg positieve bijdrage aan de RISC OS-gemeenschap gegeven heeft, dat blijkt wel uit het feit dat ze in verschillende categorieën een prijs in de wacht heeft weten te slepen. Als 'Best New Development of 2011' heeft men de eerste prijs in de wacht weten te slepen met de 'RISC OS Open USB sticks', maar ook de tweede prijs in deze categorie is voor een project van ROOL - dat is namelijk het 'RISC OS Open Bounties Scheme'. Verder heeft men ook de winst weten te pakken in de categorie 'Best Online Resource of 2011' met het 'RISC OS Open forum'.

In de categorie 'Best Online Resource of 2011' waren er verder nog twee 'runners up' naast het ROOL forum en dat waren het 'RISCOScode news archive 2011' en ook de comp.sys.acorn.announce nieuwsgroep.


Pic8Van de Fat32FS-module is inmiddels versie 1.39 uitgebracht. Deze module is gebaseerd op de efsl-bibliotheek en maakt gebruik van de SCSIFS_DiscOp en SectopOp SWI-instructies om de (USB-) disk te benaderen. en werkt dus alleen op de Iyonix pc/BeagleBoard of ARMini. In Fat32FS 1.39 is een bug opgelost die op kon treden als er met drives gewerkt werd die groter dan 256GB zijn.

De nieuwe versie is te downloaden van Jeff Dogget's site.

Pic9De programma's OpenVector, OpenGridPro en DrawPlus is inmiddels versie 3.37 uitgebracht. Al deze applicaties zijn een uitbreiding op het standaardprogramma Draw (waarbij Vector en GridPro van origine commercieel verhandeld werden).

De primaire reden om een nieuwe versie uit te brengen is een aanpassing aan de importroutine, normaal worden de elementen uit een geïmporteerde file in de actieve laag geplaatst, in deze versie wordt er bij de import van (eigen) VecFile-bestanden de laagvolgorde zo veel mogelijk gehandhaafd.

De software werkt verder ook (voor het grootste deel) op het BeagleBoard, hoewel de 'alignment exceptions' wel uitgeschakeld moeten zijn om gecomprimeerde documenten in te kunnen lezen.

Pic10Voor het manipuleren van JPEG-bestanden hebben we de beschikking over diverse applicaties (zoals JCut, JClean en dergelijke), het hart van deze software is het programma 'jpegtran' van de 'Independent JPEG Group'. De meegeleverde Absolute is echter niet compatible met de OMAP3-processor en werkt dus niet met de ARMini of het BeagleBoard. Chris Johnson heeft de broncode van deze toepassing opnieuw gecompileerd met de juiste compilerinstellingen voor de OMAP3 in deze hardware.

Pic11Van het programma 'Calibre', een uitgebreide applicatie om kalenders (in allerlei formaten, vormen en soorten) te ontwerpen is nu, ook door Chris Johnson, versie 3.23 uitgebracht. Dit is een aanpassing van de originele versie (3.12 van 27 november 2009), die nog steeds te downloaden is.

Nieuw in versie 3.23 is o.a dat de applicatie werkt onder Fat32FS zonder te crashen (dit is vooral van belang voor gebruikers van een BeagleBoard/ARMini, de applicatie niet meer vast loopt als kalenderformaat 6 gekozen wordt en nog diverse andere bugfixes.

De download op Chris' z'n site is slechts een tijdelijke voorziening zolang de originele DrWimp users-site nog niet volledige onderhouden wordt, het advies is dan ook om de originele site regelmatig te controleren of er nieuwere versies beschikbaar gekomen zijn.


Pic12Als laatste blikken we 100 edities riscynieuws.net terug in het verleden en dan komen we aan bij editie 10. Ook toen was er sprake van nieuwe hardare (evenals nu met de Raspberry Pi) en werd er uitgekeken naar de MicroDigital Omega, er was zelfs sprake van het houden van de RUM2001-beurs in het Evoluon - uiteindelijk heeft men de hardware niet op tijd afgekregen en is dit allemaal niet doorgegaan.

In die uitgave was er ook aandacht voor RISC OS Select en de diverse verbeteringen die men beschikbaar kreeg door de eerste update sinds RISC OS 4, gedurende een aantal jaren heeft men regelmatige een nieuwe versie uitgebracht en zijn er steeds nieuwe mogelijkheden voor de gebruiker toegevoegd - inmiddels is het al weer enige tijd stil op dit gebied. In dezelfde riscynieuws.net is er ook aandacht voor het feit dat de registraties van diverse 'Resources' door RISCOS Ltd overgenomen is (inmiddels wordt dit al weer enige jaren door ROOL uitgevoerd).

Op het gebied van software is er verder aandacht voor nieuwe versies van WebsterXL en Oregano, een bijgewerkte AWRenderer (om ArtWorks-bestanden weer te geven in applicaties van derden), de mogelijkheid om de Acorn-versie van Dune II te downloaden en is er aandacht voor een tweetal nieuwe producten van Warm Silence Software.


Sinds enige heeft is er ook een @riscynieuws Twitter-account, waarin men korte berichtjes (voornamelijk links naar interessante websites) terug kan vinden over de BBC Micro, ARM, Acorn-geschiedenis en natuurlijk RISC OS. Deze zijn ook te bekijken via de riscynieuws.net website, maar gebruikers van Twitter kunnen het zich gemakkelijk maken en @riscynieuws volgen.


En zo zijn we aangekomen bij het einde van de 110e editie van riscynieuws.net, met daarin o.a. aandacht voor de RISCOScode Awards, een nieuwe versie van RPCEmu, ondersteuning van CD-drives voor de ARMini en ook uitgebreid aandacht voor de Raspberry Pi. Verder was er ook weer aandacht voor diverse updates aan bekende en minder bekende RISC OS-applicaties.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis