Eeuwigdurende kalender en (ISO)jaaragenda

Door Gerard van Katwijk

be1f be1p

In een vorige Asterisk las ik een stukje van Henri Derksen waarin hij mijn naam noemde i.v.m. !Resultz.

De agenda met weeknummers
Bij toeval stuitte ik in m'n computer op het mij onbekende Resultz. Ben ik de enige die meer heeft dan waar je je van bewust bent? Een beetje rondsnuffelend kwam ik een eeuwigdurende kalender tegen. Toen bedacht ik me dat ik daar niet veel interesse in had maar wel in een eeuwigdurende agenda. Toen ben ik maar gewoon gaan kijken hoe die kalender in elkaar zat en of ie te 'verbouwen' was. Dat bleek het geval. Alleereerst wilde ik per pagina een kalendermaand (kunnen afdrukken) en ook weeknummers er bij die zich automatisch zouden plooien naar het betreffende jaar. Maar ... ik wilde ook de weken met maandag i.p.v. zondag laten beginnen (de zogenaamde ISO-standaard). Het kostte wat gepieker maar op een gegeven moment had ik de truc door.

Een paar dagen verder was ik een heel eind en werd ik ook steeds enthousiaster over (de gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden van) Resultz. Al jaren gebruik(te) ik PipeDream maar Resultz is voor mij de opvolger.

Het lastigste probleem om op te lossen, was om het weeknummer te laten genereren waarin 1 januari valt. Immers, dat is over het algemeen week 1 (wanneer 1 januari op woensdag of eerder valt). In de overige gevallen is dat in meerderheid week 52 maar ook een aantal keren week 53.

Na veel gemail heen en weer tussen Henri en mij (ik wist wel waar ergens de kneep zat maar kwam er toch niet echt makkelijk uit) wist hij de kat te vangen ;-)

agenda

Een ander addertje in het gras bood het jaar 1752. In dat jaar werd van woensdag 2 september direkt overgegaan naar donderdag 14 september wegens correctie van de vorige jaartelling en tevens overstap naar de huidige. De maand september in dat jaar telde dus maar 20 dagen.

Omdat voor het jaar 4 en eerder geen betrouwbare geschiedkundige informatie bestaat heb ik dat ook ingebouwd als een melding.

In de cel d1 wordt de tekst: 'Oproep-/afdrukdatum:' getoond met daar achter in cel e1 de datum waarop de agenda wordt opgeroepen (om eventueel) afgedrukt te worden. Indien ongewenst kunnen deze cellen leeg gemaakt worden, waarop de cellen op andere pagina's die hiernaar verwijzen, ook leeg zullen zijn.

De ISO jaarkalender
Toen die agenda naar wens was en Henri liet weten ook wel belangstelling te hebben voor een jaarkalender met weeknummers, heb ik nog maar even doorgezet. Eerst de zogenaamde 'christelijke' jaarkalender en toen ook maar (voor de volledigheid) een (ISO)jaarkalender met weeknummers.

isokal

Voor de liefhebbers sluit ik de resultaten bij. Tenslotte, ook al zou niemand er belangstelling voor hebben, het is een kleine moeite en de Asterisk is weer iets gevarieerder, toch?
Zie het archiefbestand agenda.zip met daarin de Resultz bestanden (type be1): '(C)Kalender', '(ISO)Agenda' en '(ISO)Kalender'. (Ook te openen in Fireworkz Pro en Free, red.).

Wie mij over e.e.a. 'lastig' wil vallen, mail mij g.vankatwijk@freeler.nl gerust.

Met vriendelijke groet,
Gerard van Katwijk

N.B. Henri Derksen wijst op een uitgebreide wiki over de invoerdata van de gregoriaanse kalender. Zie Lijst_van_invoeringsdata_van_de_gregoriaanse_kalender_per_land"