riscynieuws.net

door Kees Grinwis


En zo zijn we aanbelang bij het 3e nummer van de 13e jaargang van riscynieuws.net, dit is al weer de 112e uitgave van deze nieuwsrubriek. In deze editie is er aandacht voor de afgelopen maand gehouden South West Show, de diverse veranderingen rond de Raspberry Pi, is er een terugblik naar 10 jaar en zelfs 30 jaar terug en nog diverse andere nieuwtjes. Dus laten we maar snel beginnen met het eerste bericht...


Pic1Hoewel de beurs bijna niet doorgegaan was, is aan het eind van de afgelopen maand toch weer de RISC OS South West Show georganiseerd. In de afgelopen paar jaar werd de beurs door Paul Middleton (van RISCOS Ltd) verzorgd, maar dit jaar was er lange tijd onduidelijkheid of Paul de organisatie weer op zich zou nemen. Toen steeds duidelijker werd dat de beurs niet door hem georganiseerd zou worden hebben Richard Brown van de Britse ISP Orpheus Internet en R-Comp's Andrew Rawnsley de handen ineen geslagen en gezamenlijk de organisatie van de RISC OS South West Show op zich genomen.

Op het internet zijn diverse verslagen van deze beurs te vinden, waarbij er gevarieerd wordt tussen een korte opsomming en een uitgebreid artikel. Op de comp.sys.acorn.misc-nieuwsgroep is er door Colin Ferris een beknopt verslag gepost, hiermee was hij waarschijnlijk ook de eerste die een impressie van de beurs online gezet heeft.

Pic2Een uitgebreider verslag is te vinden op Vince Hudd's RISCOSitory-website, hoewel de beurs voor Vince eigenlijk het meest lokaal is komt hij er vaak niet aan toe om deze te bezoeken. Dit jaar was echter een uitzondering en is hij zelfs als standhouder op de beurs geweest, een keuze die hij in de week voor de show gemaakt heeft en Vince heeft dan ook als eerste aandacht voor alle voorbereidingen m.b.t. de mee te nemen hardware. Het artikel gaat verder met zijn dwaalroute naar het Webbington Hotel, toch is hij zelf dan nog niet de laatst arriverende standhouder, dat was Jim Nagel die een gloednieuwe uitgaven van Archive bij zich had.

In het verslag is verder te lezen dat Keith Dunlop het R-Comp-programma 'Music Man 2' aan het demonstreren was, dit is programma dat audio-CD's om kan zetten in diverse muziekformaten waarbij er nu ook ondersteuning is voor het verliesvrije FLAC-formaat.

Pic3Natuurlijk was ook R-Comp, als een van de organisatoren, present en op deze beurs werd uiteraard ook weer de ARMini verkocht. Hoewel je nauwelijks kunt spreken van een upgrade, was er wel nieuwe hardware beschikbaar in de vorm van hardwarematige CMOS-RAM voor de ARMini. Dit minuscule printje -dat overigens niet alleen op het BeagleBoard-xM, maar ook op het klassieke BeagleBoard en het PandaBoard werkt- zorgt er voor dat wijzigingen in de CMOS-instellingen na het uitzetten van de computer of een reset niet meer vergeten worden.

Naast de ARMini heeft R-Comp ook een uitgebreide verzameling software in de aanbieding, waaronder ook het officepakket 'Fireworkz Pro'. Deze applicatie wordt nu niet alleen in RISC OS-vorm geleverd, de MS-Windows-versie wordt nu namelijk ook meegeleverd op dezelfde CD.

Vince heeft uiteraard ook aandacht voor zijn eigen stand, waar hij o.a. de producten WebChange en Quicksand aanbood. Verder was ook Martin Würthner aanwezig met de diverse producten van MW-Software. Zoals al gemeld, gaf ook Jim Nagel acte de présence en wel met Archive - volume 23 issue 4.

Verder was ook RISC OS Open Ltd aanwezig, samen met Theo Markettos. Helaas had hij deze keer geen Raspberry Pi mee kunnen nemen (kennelijk was de BBC aan het filmen en zouden deze nog niet klaar geweest zijn op het moment dat Theo naar de beurs kwam).

Natuurlijk was ook CJE Micro's weer van de partij met hun gebruikelijke hoeveelheid hardware. In het artikel is te leven dat Chris Evans ook sprak over de diverse hardware nodig voor de Raspberry Pi, het is de bedoeling dat men bij CJE Micro's de extra hardware aan kan schaffen, tot en met de benodigdheden voor een compleet systeem aan toe. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een mini-ITX-behuizing of een beugel die gebruikt zou kunnen worden om de Raspberry Pi achter een beeldscherm te bevestigen.

Vince's verslag sluit af met aandacht voor de diverse standhouders waar hij zelf niet meer had gesproken, in deze groep mensen viel ook de andere organisator van de RISC OS South West Show en dat was Richard Brown van Orpheus Internet die uiteraard ook een stand op de beurs had.

Pic4Het door bandbreedteproblemen geplaagde 'The RISC OS Blog' is weer teruggekeerd naar de originele stek en had daar uiteraard ook aandacht voor de South West Show. Net voor de beurs was er een voorbeschouwing, onder andere op basis van de diverse (pers-)berichten die online zijn gezet en achteraf heeft men uiteraard ook een verslag van de beurs gemaakt. Aanvankelijk was het de bedoeling om zelfs al tijdens de beurs een live-verlag op het web te plaatsen, maar dat werd getorpedeerd door een slechte (mobiele) internetverbinding.


Pic5Zoals in het bovenstaande verslag al aangegeven is, heeft R-Comp een CMOS-widget beschikbaar voor de ARMini. Met deze uitbreiding worden aanpassingen in de CMOS-settings, net zoals we gewend zijn van de RiscPC en Iyonix) niet meer vergeten na het uitzetten van de computer. Door het gebruik van 'echt' CMOS-RAM is het ook niet meer nodig om wijzigingen op de interne micro-SD-kaart weg te schrijven en krijgt deze dus meer de status van een 'flash ROM'. Deze CMOS-widget is overigens ontworpen door Sprow en werkt niet alleen op de ARMini/BeagleBoard-xM, maar ook op het originele BeagleBoard en het PandaBoard.

Pic6Deze nieuwe CMOS-optie heeft echter wel een update van de RISC OS-versie nodig, deze is dan ook beschikbaar in de vorm van de "ARMini OS update 3" waarmee de versie uitkomt op RISC OS 5.18.

Naast de mogelijkheid om de settings in CMOS op te slaan is ook ondersteuning voor een aantal (externe) USB CD- en DVD-drives toegevoegd. Hierdoor bestaat er nu ook de mogelijkheid om een interne CD-ROM-speler in de ARMini te bouwen, een optie die tot op heden niet mogelijk was. Ook is er in deze nieuwe versie gewerkt aan verbetering van het geluidssysteem, waardoor de kwaliteit van het geluid toegenomen is. Verder zijn er nog een groot aantal andere verbeteringen in deze nieuwe versie van RISC OS 5 opgenomen.

De genoemde verbeteringen zijn overigens ook beschikbaar voor mensen die bij R-Comp het BeagleBoard Support Scheme afnemen.

Naast de diverse vernieuwingen voor het BeagleBoard heeft R-Comp ook nieuwe versies van Fireworkz Pro en Music Man uitgebracht, zoals in bovenstaande bericht ook te lezen was.


Pic7Oplettende lezers hebben uit bovenstaande berichten al begrepen dat RISC OS Open Ltd (ROOL) een nieuwe versie van RISC OS 5 uitgebracht heeft, waarmee de ROM-release aangekomen is op versie 5.18. Deze nieuwe versie bevat maar liefst 340 veranderingen/verbeteringen sinds versie 5.16, een complete lijst is te vinden op ROOL's site. Deze nieuwe versie is een officiële versie die goedgekeurd is voor gebruik met de Iyonix pc door Castle Technology en voor gebruik met de ARMini door R-Comp.

Gebruikers van een Iyonix pc kunnen naar deze nieuwste versie upgraden mits ze als bestaand besturingssysteem RISC OS 5.07 hebben, het installeren is simpelweg het starten van de flash-programmeerapplicatie (die overigens ook een backup maakt van de bestaande versie voor het geval dat men terug wil gaan).

Voor gebruikers van het BeagleBoard(-xM) is deze versie ook de eerste uitgave met ondersteuning voor CMOS RAM. Men kan via RISC OS Open een CMOS-widget kopen (zie afbeelding bij het ARMini-artikel hierboven) waardoor deze optie ook daadwerkelijk actief wordt, de prijs van deze uitbreiding is 5UKP waar dan natuurlijk nog wel verzendkosten bij komen.


Pic8In de afgelopen edities van riscynieuws.net was er ook ruim aandacht voor de Raspberry Pi, het van een ARM-processor computerprintje dat zo ongeveer 25 Britse pond zou moeten gaan kosten. Inmiddels zijn er diverse wijzigingen geweest met betrekking tot de opzet rond dit printje en wordt de Raspberry Pi nu te koop aangeboden door de bedrijven RS Components en Premier Farnell, waar de Raspberry Pi Foundation mee is gaan samenwerken om de hardware voor een breder publiek aan te kunnen bieden. Men blijft nog steeds een kleine winst maken op iedere Raspberry Pi die verkocht wordt en deze zal men nog steeds in het goede doel gestopt worden.

In de aanloop naar het beschikbaar komen van de eerste batch aan producten kon de normale dynamisch site van de stichting de hoeveelheid bezoeken niet aan en heeft men dan ook tijdelijk een meer statische site online gezet. Ook de nieuwe partners kregen door hun beslissing om, in samenwerking met de stichting, de Raspberry Pi te gaan verkopen een enorme hoeveelheid verzoeken te verwerken en konden dit niet of nauwelijks aan. Op het moment dat men dit leest is dat natuurlijk allemaal voorbij en zou het bestellen van een Raspberry Pi geen probleem meer mogen zijn.

Pic9De samenwerking met deze 2 bedrijven heeft voor alle betrokkenen overigens vooral voordelen, zo is men niet meer beperkt tot productiebatches van 10000 stuks en kan er gebruik gemaakt worden van het wereldwijde distributienetwerk van Premier Farnell en RS Components. Ook zal het 'Model B' sneller beschikbaar komen dan de bedoeling was en is de hoeveelheid RAM van 'Model A' verdubbelt naar 256MiB.

Pic10Bovenstaande berichtgeving gaat over de standaard Raspberry Pi en die wordt geleverd met een besturingssysteem dat gebaseerd is op de Linux-kernel, maar er was ook sprake van een versie van RISC OS 5 voor dit kleine printje. Nu is er al een soort van werkende versie te bewonderen geweest op de RISC OS London show, maar er is nog geen sprake van een volledig werkend besturingssysteem. Eigenlijk is er sprake van een zelfde soort situatie als de eerste keer dat er een versie van RISC OS 5 op het BeagleBoard met succes gestart werd.

Uit de presentatie is op te maken dat de schermaansturing voldoende werkt, maar een systeem met alleen uitvoer is meestal niet erg nuttig, er moet ook een invoermogelijkheid zijn en hiervoor is in het geval van de Raspberry Pi een goed werkende USB-stack noodzakelijk. Op het ROOL-forum heeft Theo Markettos uit de doeken gedaan welke uitdagingen nog aangegaan moeten worden voor een werkende RISC OS-versie voor deze nieuwe hardware beschikbaar kan komen, en de USB-stack is op dit moment het grootste struikelblok. De poort naar de Raspberry Pi is op dit moment eigenlijk vooral in handen van Adrian Lee (de auteur van AEmulor), maar helaas kon hij afgelopen tijd niet de poort niet de aandacht geven die hij er aan hoopte te kunnen geven.

In het bericht worden de diverse opties voor wat betreft het poorten van een bestaande USB-stack naar RISC OS verkend en aangegeven, compleet met diverse mogelijkheden om uiteindelijk te komen tot een RISC OS-poort. Theo's bericht sluit af met een oproep waarin hij vraagt wie geïnteresseerd is om deze taak op zich te nemen.


Pic11Lange tijd hebben we onder RISC OS de video's af moeten spelen met de videoplayer KinoAMP, dat alleen MPEG-bestanden af kon spelen. Door Chris Gransden is nu echter een poort gemaakt van MPlayer, dat naast MPEG-bestanden onder meer ook het VOB-, WMV- en (delen van het) AVI-formaat af kan spelen.

Deze poort van MPlayer is een directe poort van de Linux-versie en is bedoeld om gebruikt te worden op recente hardware zoals het BeagleBoard of het PandaBoard, en zal dan redelijk werken tot een resolutie 480p.

Pic12Van de applicatie PrivateEye, een programma om diverse soorten afbeeldingen te kunnen bekijken, is een nieuwe versie uitgekomen. Naast de optie om afbeeldingen weer te geven is er ook de mogelijkheid om diverse kleine bewerkingen op bitmap-bestanden uit te laten voeren.

Nieuw in PrivateEye 2.99 is ondermeer ondersteuning voor de ARMv7-instructieset, dus is deze nu meer compatible met de BeagleBoard e.d. Verder is de ondersteuning voor FFG (TransFSI, TransTIFF, etc) verbeterd.

Pic13Van de toepassing ID3TagEd, waarmee het mogelijk id om ID3-tags in MP3-bestanden te bewerken, is ook weer een nieuwe versie uitgebracht. Het programma heeft ondersteuning voor zowel het bewerken van versie 1 en 2 ID3-tags, denk hierbij aan artiest, titel, album en dergelijke.

De nieuwste versie brengt ondermeer compatibiliteit met het BeagleBoard, ondersteuning voor het uitlezen van tekst in Unicode-formaat, correcte afhandeling van meerdere afbeeldingen in een ID3v2-tag en nog diverse andere verbeteringen.

Het is de bedoeling dat er de komende tijd verder gewerkt wordt aan het verbeteren van de applicatie, gebruikers die ID3TagEd handig vinden kunnen dus het beste de site van Chris Johnson in de gaten blijven houden.


Pic14Als afsluiting van riscynieuws.net is er gewoonlijk een terugblik naar 10 jaar geleden, deze keer is er echter ook aandacht voor diverse andere gebeurtenissen uit het verleden. De gebeurtenis die het meest belangrijk is - zeker voor de '8-bit legacy'-adepten, dat is het op de markt brengen van de Acorn BBC Micro ongeveer 30 jaar geleden. RISCOSitory weet te melden dat er diverse sites (en een evenement?) zijn om dit feit te vieren.

Er is een site 'BBC Computer: 30th Anniversary Celebrations', die -op het moment dat deze riscynieuws.net geschreven wordt- nog in aanbouw is en een andere site 'An anniversary celebration of the BBC Micro and Computer Literacy Project', die klaarblijkelijk gaat over een viering die op zondag 25 maart 2012 in Cambridge gehouden zal gaan worden.

Pic16Op de RISCOScode-website is een tweetal links te vinden die uit de doeken doen hoe Chris Curry, één van de oprichters van Acorn, de afgelopen 30 jaar beleeft heeft. Hierbij wordt er ingegaan op de teloorgang van Acorn, hoe dit heeft kunnen gebeuren -de rol van Olivetti hierin- en hoe de ARM-chip het -ondanks dat feit- het toch overleeft heeft.

In het tweede artikel wordt in meer algemene strekking deze 30 jaar beschouwd, waarbij Chris een duidelijke aantekening maakt bij het BBC-drama 'Micro Men', dat volgens hem wel wat erg overdreven is neergezet.


Pic16En dan nu alsnog de riscynieuws.net-terugblik, hiermee zijn we aangekomen bij editie 12. In die editie was er aandacht voor het 'RISC OS on Netbook' project, dat tot doel had om een versie voor de Psion Netbook te creëren - helaas is hier ondanks positieve berichten nooit wat werkends uit gekomen. Van RISCOS Ltd was er ook nieuws over Select, dat lange tijd steeds weer nieuwe features bracht (maar nooit 32-bit compatibiliteit en dergelijke).

Op het gebied van hardware was er weinig te melden, hoewel er wel een USB-podule voor de RiscPC uitgebracht werd door Simtec, het bedrijf dat uiteindelijke de Unipod zou brengen.

Tien jaar geleden bracht Cerilica een nieuw product 'Insignia', was er een nieuwe versie van Messenger Pro van R-Comp en was er de release van een multi-taskende Repton 3. Ook was er de melding dat het Artex-spel Botkiller 2 vanaf dat moment gratis te downloaden was, en dat is het spel nog steeds...


En met deze terugblik zijn we aangekomen bij het einde van deze editie van riscynieuws.net, in deze uitgave was er aandacht voor de South West Show, de 30e verjaardag van de Acorn BBC Micro, de stand van zaken rond de Raspberry Pi en natuurlijk de laatste ontwikkelingen op het gebied van RISC OS 5. Hiernaast nog diverse andere berichten uit de Acorn/RISC OS-gemeenschap.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis