RISC OS Tips

    Tips:
  1. Grote bestanden via ShareFS verplaatsen
  2. Geen spellingchecker na verplaatsen MessengerPro

Grote bestanden via ShareFS verplaatsen

Harriet Bazley klaagt er over dat als ze grote bestanden (>5 MB) stuurt over het netwerk gebruikmakend van ShareFS dan bevriest het transport. Ze stuurt bestanden van haar Iyonix naar de ARMini.

Door Tony Moore wordt geadviseerd om het commando
*ShareFSWindow 1 { > null: }
in een obeybestand in choices:boot.tasks te plaatsen. Door ShareFS moet dan voor elk datablock een ok verkregen worden voordat het volgende pakket gestuurd kan worden. Standaard staat de waarde op 2. Dit aanpassen vertraagt wel de snelheid van datatransport omdat er meer controles uitgevoerd worden.

In 2007 heeft David Ruck op een gelijksoortige vraag geantwoord. Omdat ShareFS van UDP gebruik maakt ipv. TCP wordt het verschil in relatieve snelheid van de computers belangrijk. Door gebruik van UDP kunnen de buffers op de langzame machine vol lopen en daarmee het transport vertragen of zelfs laten stagneren.

De goede oplossing zou zijn om TCP met zijn betere technieken voortaan in te zetten, maar dat moet de ontwikkelaar doen. De bovengenoemde oplossing is niet volledig, maar geeft meer kans dat het goed gaat. Doordat nu voor elk pakket gecontroleerd wordt of het goed aangekomen is, bestaat ook de mogelijkheid door de gebruiker om interactief een nieuwe poging te doen (abort/retry/pause boodschap).

(tip gelezen in nieuwsgroep c.s.a.network)

(Ga naar tip 1 - 2 - top)


Geen spellingchecker na verplaatsen MessengerPro

Indien je een nieuwe machine aanschaft, bijv. een ARMini en je verplaatst Messenger Pro daar heen dan moet je meer doen dan de applicatie en Newsdir verplaatsen. In Boot.Resources staat de applicatie !Words met daarin je dictionairs. Die applicatie moet je dus meenemen om spellingcontrole te kunnen uitvoeren!

(tip gezien op mailinglist messenger-l@neutri.nu)

(Ga naar tip 1 - 2 - top)


Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Vaak wordt het geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is het niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Soms krijg ik informatie per email van een clublid/lezer. Ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks