riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Welkom bij het 4e nummer van riscynieuws.net's 13e jaargang. Hiermee zijn we aanbeland bij het 113e nummer van deze nieuwsrubriek in de *Asterisk. In deze editie aandacht voor de Raspberry Pi, ontwikkelingen op het gebied van de shared source RISC OS 5, een aankondiging gerelateerd aan de (gehouden) Wakefield Show en divers ander nieuws.


Pic6Sinds het publiek maken van de broncode van RISC OS 5 onder de shared source licentie is, met wisselend succes, gewerkt aan het poorten van RISC OS 5 naar diverse hardware die voorzien is van een processor met de ARM-instructieset.

Het meeste succes, tot op heden, is behaald met het BeagleBoard (-xM), uiteindelijk heeft dit geleid tot de ARMini - de eerste officiële RISC OS-computer sinds de A9Home. Nu is de ARMini een soort doorontwikkeling van de BeagleBoard in Kiste (BIK), deze laatste heeft al weer enige tijd gezelschap van de PandaBoard in Kiste. Op het ROOL-forum is te lezen dat het iemand gelukt is om RISC OS stabiel te laten werken op een Pandaboard ES met een processorsnelheid van 1.5GHz.

Pic2In dezelfde thread geeft Jeffrey Lee aan dat hij eindelijke toegekomen is aan het schrijven van de 'SmartReflex'-driver voor het BeagleBoard-XM, zodat er nu ook ondersteuning is voor het laten werken van de Cortex-A8-processor op 1GHz. Tot op heden was de snelheid namelijk beperkt tot 800Mhz, door deze ontwikkeling zullen processorintensieve taken tot 25% sneller afgehandeld kunnen worden.

De driver is reeds in de CVS-repository van ROOL aanwezig en is nu dus ook een onderdeel van de (automatisch gegenereerde) ROM-images en zal op termijn dus ook bij een officiële update beschikbaar komen voor alle gebruikers van op het BeagleBoard-xM gebaseerde hardware - de meerderheid van de lezers van riscynieuws.net bezit nu eenmaal geen PandaBoard, maar er is wel een significante groep die een ARMini (of BBxM) bezit.


Pic3De afgelopen maanden is er veel aandacht geweest voor de Raspberry Pi in riscynieuws.net, omdat het printje gebaseerd is op een ARM-processor is er tenslotte de mogelijkheid dat RISC OS op deze hardware te gebruiken zal zijn.

Helaas is er nog geen poort van RISC OS voor de Raspberry Pi, op RISCOSCode wordt echter wel melding gemaakt dat ROOL druk doende is om er toch voor te zorgen dat er een poort komt voor deze kleine machine. Zoals al in eerdere edities van riscynieuws.net gemeld is draait er al een basis-versie op de Raspberry Pi, maar moet er nog veel werk verzet worden voordat de gewone gebruiker er iets aan heeft en de Raspberry Pi als volwaardige RISC OS-machine gebruikt kan worden.

Eigenlijk is de situatie op dit moment te vergelijken met een eerdere poort van RISC OS 5 naar niet Acorn/Castle-hardware, op de Raspberry Pi is het mogelijk om de desktop te bereiken en kan met behulp van een andere computer zelfs iets doen op die desktop. Er ontbreekt namelijk nog ondersteuning voor USB en zonder USB is het niet mogelijk om gebruik te maken van een toetsenbord en een muis. Bij het BeagleBoard was dit ook het geval, de computer starte wel door tot op de desktop, maar externe I/O was nog niet mogelijk.

Pic7Uit de berichtgeving is op te maken dat men een aantal maanden nodig denkt te hebben voor dat men alles dat nodig is voor RISC OS op de Raspberry Pi uit kan brengen. Men is bij ROOL overigens nu wel in het bezit van een (productieversie van de) Raspberry Pi, zoals blijkt uit de door RISC OS Open gepubliceerde foto. De hardware om het echte testwerk op te doen is dus niet direct meer een probleem...

Vooralsnog blijft het natuurlijk wel afwachten of en wanneer RISC OS 5 beschikbaar komt op één van de goedkoopste, op de ARM-processor gebaseerde, systemen in jaren - zo'n 35 euro voor een computerprintje is geen geld, hoewel er natuurlijk nog wel verzendkosten bij zullen komen en er ook nog wel diverse uitgaven nodig zijn voor opslag, toetsenboard, muis en dergelijke.

Hoewel wij nog wachten op RISC OS voor de Raspberry Pi is op de site van de BBC te lezen dat de eerste Raspberry Pi computers uitgeleverd zijn aan een school in Leeds. Nadat eerst de publieke release twee keer moest worden uitgesteld kon nu de hardware echt geleverd worden en was Eben Upton dan ook aanwezig bij dit historische moment. Uit dit bericht is ook op te maken dat de kopers van het eerste uur inmiddels de Raspberry Pi ontvangen moeten hebben.


Pic8Het gebruik van zogenaamde sociale media neemt steeds meer toe, hierbij gaat het onder meer om Twitter, Hyves en Facebook. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook binnen de RISC OS-wereld er meer en meer van deze sociale media gebruik gemaakt wordt, zowel door gebruikers als ook door de diverse (nieuws)sites. Zo wordt via het Twitter-account van riscynieuws.net links geplaatst naar willekeurige nieuwsberichten over o.a. ARM, BBC Micro, Acorn en dergelijke - waarbij de meeste verder niet in riscynieuws.net aan bod komen omdat ze geen of slechts beperkt een raakvlak hebben met de RISC OS-gemeenschap.

Inmiddels heeft ook RISC OS Open Ltd (ROOL), de beheerder van de shared source versie van RISC OS 5, op zowel Twitter (@risc_os) als Facebook ("rool.social") een account. Via die media zal men dus ook meer en meer communiceren, door een volger (of 'vriend' in het geval van Facebook) te worden kan men dus eenvoudig van de verrichtingen van de ontwikkelaars op de hoogte blijven - in het geval van Twitter zal het bijvoorbeeld gewoon opduiken in de tijdslijn van de gebruiker zelf en ook bij Facebook zal men ongetwijfeld op de hoogte gesteld worden.

Hoewel men ongetwijfeld ook via de klassieke kanalen, zoals de nieuwsgroepen, fora, websites en dergelijke de gebruikers op de hoogte zal blijven stellen is de kans groot dat je eerder via een bericht op Twitter van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte bent - omdat deze gewoon tussen alle andere staan die je toch vaak al dagelijks volgt.


Pic18Op Twitter is bijvoorbeeld gemeld dat men bezig is met een "top secret"-ontwikkeling, die overigens erg op prijs gesteld zal worden door de mensen die er straks profijt van zullen hebben. Uit de schermafbeelding, die ook hiernaast te bewonderen is, is op te maken dat er gewerkt wordt aan een bestandssysteem voor SD-kaartjes. De eerste gedachte die je hier bij kunt hebben is: "maar is dat nodig dan?, Die kunnen we toch gewoon benaderen via een USB-kaartlezer (op systemen voorzien van een werkende USB-poort natuurlijk)."

|n het geval van het BeagleBoard is er echter ook een ander SD-kaartje aanwezig, namelijk het kaartje waar van opgestart wordt. Nu is dit kaartje vaak al snel 1GiB groot, terwijl de RISC OS-ROMS slechts enkele tientallen mebibytes (MiB) omvatten. Er blijft dan dus een groot deel van dit kaartje ongebruikt. Via een speciaal bestandssysteem zou deze ruimte echter toch beschikbaar kunnen komen, het is zelfs voor de hand liggend om het te gebruiken om de !Boot-sequence hierop te plaatsen. Nu is een externe USB-disk nodig om een volledig juiste RISC OS-omgeving te kunnen gebruiken op een BeagleBoard, bij het kunnen inzetten van deze onbenutte ruimte is dat echter niet meer nodig. (voor uitleg over mebibytes zie http://en.wikipedia.org/wiki/Mebibyte, red.)

Uit de schermafbeelding is niet met 100% zekerheid op te maken of er hier sprake is van een filing system voor het BeagleBoard-xM of andere hardware, maar het is heel erg voor de hand liggend dat het juist voor deze hardware geschreven is.


Pic4

Op het moment dat deze riscynieuws.net gelezen wordt is de Wakefield Show al weer achter de rug, maar op het moment van schrijven zijn er nog een aantal dagen te gaan voordat de beurs daadwerkelijk gehouden zal gaan worden.

Pic11In een bericht op de nieuwsgroep comp.sys.acorn.announce laat ROOL weten dat men uiteraard van de partij is op deze beurs, en men hoopt dan ook diverse nieuwigheden te kunnen presenteren, hierbij gaat het om:

Verder zal men ook een aantal producten onder het ROOL-merk verkopen, hierbij gaat het om:

Natuurlijk zullen ook de andere grote spelers uit de RISC OS-markt niet ontbreken, bedrijven als R-Comp, CJE Micro's, MW-Software en Archive Magazine zijn ook dit jaar weer vertegenwoordigd. Ook zijn diverse open (source) weer van de partij, hierbij gaat het om WikiProject RISC OS en de NetSurf-ontwikkelaars. Een complete lijst met bedrijven, personen en projecten is te vinden op de site van de Wakefield 2012 Acorn & RISC OS Computer Show.

Meestal zijn er voor de grotere RISC OS-beursen meerdere aankondigingen van nieuwe versies en soms zelfs nieuwe producten, maar behalve het hierboven genoemde bericht van ROOL is er, op het moment van schrijven, nog geen aankondiging gedaan.


In de vorige editie was er aandacht voor de poort van de mediaspeler MPlayer naar RISC OS, dit betekend overigens niet dat andere audio/video-software niet bijgewerkt worden.

Pic12Van de audio-afspeelmodule PlayIt zijn de afgelopen tijd diverse nieuwe versies uitgebracht, nadat Andrew Rawnsley de broncode van de module van de originele auteur Rick Hudson gekregen heeft en op het ROOL-forum vroeg naar personen die zouden kunnen helpen bij het verbeteren/onderhouden van de module. Uiteindelijk heeft Cristopher Martin deze taak op zich genomen, de nieuwste versie van PlayIt is dan ook vanaf zijn site te downloaden.

Inmiddels zijn er diverse versies uitgebracht, waardoor we uiteindelijk zijn aangekomen bij versie 1.73. Deze nieuwe versie heeft verbeterde 26/32-bit neutrale code en is ook compatible met de processors die gebruik maken van de ARMv7-instructieset. De nieuwe versie bevat ook een door Jeffrey Lee geschreven driver zodat er gebruik gemaakt kan worden van het SharedSound-systeem.

Naast nieuwe processors is ook de afhandeling van interrupts op 26-bit hardware verbeterd, is er een RISC OS 4 'fast service handler' toegevoegd en kan de nieuwste versie ook meer Replay/ARMovie audiobestanden afspelen (als de gebruikte audio-codec door PlayIt begrepen wordt tenminste).

Pic13Van de media-software FFmpeg en FFplay zijn verder ook nieuwe versies uitgebracht, zodat deze uiteindelijk aangekomen zijn op versie 1.21. Deze nieuwe versie bevat kleine snelheidsverbeteringen voor StrongARM-systemen en redelijke snelheidsverbeteringen op hardware voorzien van een ARMv5-processor of beter (bijvoorbeeld een Iyonix of een BeagleBoard). Voor de ARMv7-systemen geldt overigens wel dat de 'alignment exceptions' uit moeten staan.

Christopher Martin heeft verder diverse verbeteringen aangebracht aan de DRenderer audio-afspeelmodule, in de bestaande module die te downloaden is op riscos.info zijn namelijk diverse problemen aanwezig. Deze zijn door hem opgelost en zijn ook aangeboden aan het GCCSDK-team, een volgende versie van GCCSDK zou dus deze nieuwe versie moeten bevatten. In de tussentijd biedt Cristopher 'DRenderer 0.54' aan via zijn eigen site.


De afgelopen tijd zijn er ook diverse emulators (opnieuw) gepoort naar RISC OS, hieronder een korte opsomming van de uitgebrachte software (al deze applicaties zijn gepoort door Chris Gransden):

Pic14FUSE - The Free Unix Spectrum Emulator: Een Spectrum emulator voor RiscPC SA of beter, ondersteunging voor o.a. 16K, 48K en 128K Spectrum computers, inclusief diverse randapparatuur (o.a. printers en tape images).

Pic15Mednafen - Een multi-system emulator, deze kan o.a. de volgende systemen emuleren: Atari Lynx, Famicom/NAS, Gameboy en PC Engine. De minimum systeemeis voor deze applicatie een een BeagleBoard of beter.

Pic16MAME - De Multi Arcade Machine Emulator, hiermee is het mogelijk om zo;n 1700 arcade-spelen te draaien onder RISC OS. Ook hier is het advies om tenminste een BeagleBoard te gebruiken voor het acceptabel kunnen spelen van games, hoewel het mogelijk ook op oudere hardware zou kunnen werken.

Pic17Snes9x - Een emulator die het mogelijk maakt om games voor de Super Nintendo Entertainment System (SNES) onder RISC OS te spelen. Ook hier geldt het advies om tenminste een BeagleBoard te gebruiken voor acceptabele resulaten.


Pic1Als laatste natuurlijk ook weer een terugblik naar 10 jaar geleden, en dat brengt ons bij editie 13 van riscynieuws.net. In die editie was er aandacht voor een product van Castle (de "Neuron"-computer) dat bedoeld is voor de embedded computer markt. Ook was er aandacht voor Cerilica, de uitgever van Insignia (inmiddels verkrijgbaar als freeware , hoewel onder een andere naam) en Vantage - de gedoodverfde opvolgder van ArtWorks. Uiteindelijk is het toch ArtWorks die de tijd overleeft heeft door de inspanningen van Martin Würthner van MW-Software.

Ook was er aandacht voor een applicatie om via MSNMessenger te kunnen chatten en was er ook aandacht voor de Omega van MicroDigital, deze laatste was in die tijd een 'never ending story' in het niet halen van productiedatums. Verder was er ook aandacht voor diverse perikelen rond Acorn User, in die tijd nog steeds het blad voor de RISC OS-gebruiker.


En zo zijn we aangekomen bij het einde van deze riscynieuws.net, in deze uitgave uiteraard aandacht voor de ontwikkelingen rond de shared source RISC OS 5 en dan met name gericht op nieuwe(re) hardware, aandacht voor diverse nieuwe emulators (gepoort van Linux e.d. - dat dan weer wel) en natuurlijk ook weer een terugblik naar riscynieuws.net-100.

Voor de verandering was er geen aandacht voor de diverse 1-april grappen die op de RISC OS-sites uitgehaald zijn en ook niet voor Easter Eggs (via RISCOSCode).

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis