PandaBoard en RISC OS

Tijdens de RISC OS eXperience 2012 werd bij de werkgroep RISCOS.be een poging gedaan om RISC OS te installeren op een PandaBoard. Dat lukte maar gedeeltelijk. Thuis gekomen heeft Frank Vanderkerkhove een nieuwe poging gedaan door het helemaal over te doen en dat is hem gelukt. Frank heeft daarbij tevens een installatiehandleiding geschreven. Maar voordat hij die via internet beschikbaar stelt, wil hij hem eerst nog helemaal nalopen.

Ook vindt hij het belangrijk dat het problemen van de juiste tijd/datum en de CMOS eerst opgelost zijn (of onder de knie hebben). Tevens staan de ontwikkelingen niet stil en wil hij ook de laatste nieuwtjes verwerken.

Henri Derksen dacht dat alleen de (S)VGA resoluties (640x480 en 800x600) mogelijk waren, maar video blijkt na een goede installatie geen probleem te zijn. Ook het aanpassen van de grootte van video-ram-geheugen is geen probleem.

De installatie van RISC OS op het PandaBoard lijkt sterk op die van de Beagle Board xM rev.C. Toch zijn er voldoende verschillen, zeker in hardware, zodat opgelet moet worden. Uitgangspunt is de ROM met RISC OS 5.19 van ROOL. Henri Derksen merkt op dat RISC OS 4 en hoger alleen een drive kunnen adresseren tot 128 GB. Volgens Jan de Boer is de ADFS beperking 256 GB, maar door een fout in de DMA controller op de Iyonix is dit praktisch maar 128 GB. Voor Beagle- en PandaBoard zou dat dus 256 GB moeten zijn. Maar volgens Henri Derksen gaat dat niet lukken voor alleen FileCore = RISC OS. 128 GB is en blijft het maximum.

Uit berichtgeving van Jan de Boer zou de nieuwste RISC OS ROM nu ook SDFS bevatten. Dat is interesant.

Voor meer info zie het betreffende stuk in RiscyNieuws nr.114. De werkgroep RISCOS.be gaat verder en misschien verschijnt daarover een artikel van de hand van Frank Vankerkhove (email: frank.sito5@gmail.com) in het septembernummer van Asterisk.

Redacteur Wim Hendriks