Beagle- en PandaBoards met RISC OS

PandaBoard

Eindelijk begin ik wat los te komen van mijn oude RiscPC, A9 en/of VirtualAcorn want dankzij de inzet van RISC OS Open kunnen we RISC OS draaien op nieuwe hardware, met het BeagleBoard als stokpaardje.

Meer dan een jaar geleden kocht ik een PandaBoard, niet echt de opvolger van het BeagleBoard omdat deze hardware zich richt als de ontwikkelingsomgeving voor mobile toepassingen. Ondertussen blijkt wel dat RISC OS iets sneller werkt, ondanks het feit dat slechts 1 main-processor wordt gebruikt.

Een RISC OS port was er toen nog niet want ... en rond pasen 2012 hoorde ik een positief geluid. De RISC OS Experience 2012 zorgde voor de doorbraak want tijdens het oplossen van de problemen met de BeagleBoard versie C, bleek de port voor de PandaBoard ook te lukken. Bij deze nogmaals dank aan alle helpende handen.

Enthousiast ben ik begonnen aan een soort handleiding of beter, het doorgronden wat er eigenlijk gebeurd tijdens het opstarten van RISC OS op een Texas Instrument OMAP board, waarbij het principe voor het BeagleBaord (OMAP 3 / Cortex A-8) en voor het PandaBoard (OMAP 4 / Cortex A-9) eigenlijk gelijk zijn.


Stap 1, de OMAP micro-kernel

In de OMAP hardware zit een micro-kernel die tijdens een power-on of reset zoekt naar een boot-omgeving via usb, serieel of een SD kaart. Het eerste bestand dat in de directory van de SD kaart moet staat is 'MLO'. Dat wordt binnengehaald, samen met 'boot.scr' en 'U-Boot.bin'.Stap 2, de kernel van de SD kaart

Tijdens het inlezen wordt de hardware actief gemaakt: de kloksnelheid wordt ingesteld, de interne RAM wordt vrijgegeven, powermanagement wordt ingesteld, … Daarom moeten deze bestanden volgens release en versie bij elkaar blijven ! We eindigen met een klein command-line operating systeem.

Maar we starten door parameters die in 'uenv.txt' kunnen staan: de inhoud van 'riscos' wordt gecopieerd naar het RAM geheugen en 'go' !


Stap 3, starten van RISC OS

Eigenlijk is deze 3de stap gelijk aan het opstarten van een RiscPC of andere 'Acorn-' hardware vanuit zijn ROM: de hardware wordt (opnieuw vanuit RISC OS) nagekeken en een aantal eerste, maar typische RISC OS parameters worden ingeladen vanuit de CMOS.

Oeps, in de OMAP hardware is er geen RTC chip met CMOS. Dit is een bron van grote verwarring en wordt op verschillende manieren opgelost

Voor alle duidelijkheid, we hebben nu een werkende RISC OS computer gelijk aan het tijdperk waarin we nog werkten met floppies , dus zonder harde schijf omdat die toen nog te duur was.


Stap 4, verder starten vanaf USB stick of HDD

Nog een bron van verwarring, de hard schijf. Al vele jaren zijn we gewoon dat het OS wordt aangevuld met modules, programma's en instellingen die op de harde schijf staan. Dat wordt bepaald door een waarde/instelling van de CMOS. Standaard gaan we naar de floppy drive die, gelukkig wordt omgeleid naar een USB poort met een 'speciale' memo-stick. Speciaal omdat deze ADFS geformateerd moet zijn en natuurlijk gevuld met 'RISC OS HardDisk4' bestanden. We hebben nu bijna een volledig moderne RISC OS computers.


Stap 5, configureren en aanvullen

De 'images' van RISC OS Open worden steeds gevulder met modules en software waardoor de computer bijna klaar is voor gebruik: netwerkmodule + configuratie als DHCP client, de klok gelijkzetten met de RTC en/of internet time server, ...

Daarnaast moet je natuurlijk nog je eigen toetsenbord en monitor type/mogelijkheden instellen.


Stap 6, software

Natuurlijk moet je je eigen software nog installeren om bv. een mooi briefje te schrijven naar je vrienden, je uitgaven van de maand te verwerken en je vakantiefoto's te bewerken

Nieuwe ontwikkelingen

'The place to be' is en blijft RISC OS Open, url <www.riscosopen.org>, met voor mij 3 belangrijke plaatsen op de website

RISC OS Open staat steeds voor keuzes. Vroeger was de grootte van de ROM bepalend voor de mogelijkheden van het basis OS, maar nu kunnen steeds meer mogelijkheden in het bestand 'riscos' gestoken worden. Maar elke verandering kan gevolgen hebben voor de toepassingssoftware.

Een belangrijke toevoeging in juni 2012 is !SDFS waardoor de SD kaart voortaan gelezen en beschreven kan worden, waardoor het gebruik van de memo-stick zou kunnen vervallen.


Hoewel de TI OMAP boards een omgeving zijn voor het ontwikkelen van eigen hardware/toepassingen, zijn deze boards voor RISC OS de snelste desktop-computers geworden en worden ze ook kant en klaar geleverd: BIK en PIK uit Duitsland, url <http://www.a4com.de/riscos/> en de ARMini uit Engeland, url <http://www.armini.co.uk/>.


De ondersteuning van RISC OS Open is enorm. Ook is er veel kennis en steun te vinden bij de groepen en regio's van de BigBen. Maar ook de professionele ondersteuning van de ARMini is voor een hele schappelijke prijs apart verkrijgbaar met een eigen mailing/forum, software aanbiedingen, ... .


Succes


Frank Vandekerkhove

RISCOS.be

sept. 2012