RISC OS Tips

    Tips:
  1. Laatste versie ABImod
  2. CLib en de term '32-bit'
  3. Strippen van REM's in BASIC programma's

Laatste versie ABImod

ABImod is een module ontwikkeld door Computer Concepts en wordt gebruikt door Impression, Publisher en Artworks. ABI zou staan voor 'Advanced Box Interface'. Soms wordt ook gezegd 'Application Binary Interface', maar dat kan, volgens Martin Wuerthner gezien het gebruik door CC, niet correct zijn.

Jim Nagel is iemand aan het helpen om een oude RiscPC aan de praat te krijgen en vroeg zich af wat de laatste versie is en waar die module geplaatst moet worden. Dat laatste lijkt duidelijk,in :

$.!Boot.Resources.!System.310.Modules
en niet in RMstore van !CCshared of !Publisher hoewel ze daar wel in aangetroffen worden.

Over wat de laatste versie is, geeft Martin Wuerthner een overzicht. De laatste door CC uitgebrachte versie is van 1994. Door Martin zijn wijzigingen aangebracht en door hem beschikbaar gesteld.

ABI 2.86 (1994) - latest CC version
ABI 2.87 (2007) - first MW version
ABI 2.88 (2007) - latest MW version
Impression en Artworks1 gebruikers worden door Martin sterk aangeraden de 2.88 versie te gebruiken, zeker bij gebruik op Select4 systemen en A9home. Deze is beschikbaar op:
http://www.mw-software.com/software/awmodules/awbugs.html#abifix

De module ABI3 is een variant op ABI om te gebruiken met 32-bit software. Alleen Artworks2.XI bevat ABI3mod omdat er geen andere 32-bit conversies bestaan van CC-software.

(tip gelezen in nieuwsgroep csa.apps)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


CLib en de term '32-bit'

Regelmatig kom je de opmerking tegen dat je een '32-bit' CLib moet gebruiken voor 32-bits compatibele software. Wat betekent dit? Het zorgt regelmatig voor verwarring. In een recente discussie in de nieuwsgroep comp.sys.acorn.apps geeft Martin Wuerther, zoals hij dat kan, uitleg hierover:
Ik (red.) hoop dat deze uitleg van Martin enig licht in het duister gegeven heeft. Hierbij is geen uitleg gegeven over de diverse versies van CLib. Commentaar of aanvullingen zie ik gaarne tegemoed, eveneens een stukje over de diverse CLib's.

(tips gelezen in nieuwsgroep csa.apps)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


Strippen van REM's in BASIC programma's

Om een BASIC programma niet te vertragen door REM regels in de code, is het handig die te verwijderen. Dit kan volgens Martin Bazley door een systeemvariabele BASIC$Crunch een waarde te geven. Dit doe je door uit te voeren:
   CRUNCH %01111
De tweede 1 is de vlag om alle REM regels bij het laden van het programma te verwijderen.

Voor uitleg over de overige vlaggen (en veel meer), zie http://www.tristone.co.uk/davespace/basic/

(tips gelezen in nieuwsgroep csa.programmer)

(Ga naar tip 1 - 2 - 3 - top)


Opmerking redacteur
Bovenstaande informatie heeft niet de intentie compleet te zijn. Vaak wordt het geplukt uit de Acorn nieuwsgroepen en is het niet meer dan een selectie van wat aangeboden wordt. Soms krijg ik informatie per email van een clublid/lezer. Ik wil het de lezer niet onthouden. Misschien gaat er een lichtje branden en is er weer wat ontdekt.

Wil je hierop reageren of zelfs iets aandragen, stuur dat dan naar de redacteur (waj.hendriks@hccnet.nl). Een uitgebreid artikel over het onderwerp is ook welkom.

Wim Hendriks