riscynieuws.net

door Kees Grinwis


Dit is de 117e uitgave van riscynieuws.net, we zijn aangekomen bij het 8e nummer van de 13e jaargang. In deze editie is er aandacht voor de Raspberry Pi en ontwikkelingen van RISC OS op dit systeem, de ARMiniX en nog diverse andere (software)-nieuwtjes.


Pic2De afgelopen tijd is er in riscynieuws.net en de (online) RISC OS-media aandacht geweest voor de Raspberry Pi. Dit printje, dat slechts 35 UKP kost, is voorzien van een ARM-processor en heeft als doel om scholieren en studenten weer echt te leren programmeren in plaats van alleen het leren gebruiken van een computer. Omdat de ARM het hart vormt van de Raspberry Pi zou het ook mogelijk moeten zijn om hier RISC OS op te laten werken, zodat er naast het BeagleBoard-xM nog een printje is waarop het mogelijk is om het besturingssysteem dat als één van de eerste voor de ARM ontwikkeld is te te gebruiken.

De afgelopen tijd is er al regelmatig aandacht geweest voor RISC OS op de Raspberry Pi, maar hierbij ging het slechts om testversies en nog niet om een definitieve versie. Even voor de 'RISC OS London Show' werd namelijk door RISC OS Open Ltd (ROOL) de alphaversie van RISC OS teruggetrokken en werd er door diverse RISC OS-media gespeculeerd op een defnitieve uitgave op de beurs in Londen.

Pic1Inmiddels is de 'RISC OS London Show' achter de rug en kan iedereen een disk-image ophalen van de Raspberry Pi site, deze kan men dan op een SD-kaart zetten en daarna kan men van RISC OS genieten. Gebruikers die overigens geen zin hebben om een image te moeten downloaden en op een SD-kaart te zetten kunnen overigens bij ROOL een voorgeprogrammeerde SD-kaart aanschaffen.

Naast het SD-kaartje kan men ook een verzameling applicaties voor RISC OS op de Raspberry Pi aanschaffen, deze applicaties zijn samengevoegd op een SD-kaart die de naam 'Nut Pi Pack' gekregen heeft. Het 'Nut Pi Pack' bevat onder meer de volgende software:

De totale waarde van deze software wordt geschat op 600 pond, maar voor de SD-kaart met 'Nut Pi' hoeft men slechts 35 pond plus verzendkosten te betalen. Hierbij geldt wel dat men deze software alleen op de Raspberry Pi mag gebruiken en deze niet correct zal werken op andere RISC OS-hardware (en ook niet ondersteund zal worden door ROOL en de auteurs van de applicaties).


Pic3Nu RISC OS ook voor de Raspberry Pi beschikbaar is zouden we bijna kunnen vergeten dat er andere hardware is waar we dit besturingssysteem op kunnen laten werken. Zo is er ook een uitgebreidere versie van het BeagleBoard-xM beschikbaar die door het leven gaat als 'PandaBoard'. Dit printje is voorzien van een Cortex-A9 en dat is, zoals de naam al doet vermoeden, de opvolger van de Cortex-A8-processor. Ook voor het PandaBoard was er al enige tijd een experimentele versie van RISC OS beschikbaar en diverse clubleden hebben deze ook al werkend. Nu is de stabiliteit en compatibiliteit van de versie van RISC OS voor het PandaBoard nog niet op hetzelfde niveau als we al gewend zijn van het BeagleBoard-xM, maar dat neemt niet weg dat dit printje ook een interessant alternatief kan zijn voor de steeds maar verder verouderende RiscPC.

Het zelf in elkaar sleutelen van een computer, compleet met behuizing en dergelijke, is niet iets dat iedereen wil en/of kan. Na de ARMini heeft R-Comp nu ook een kant-en-klaar systeem beschikbaar dat gebaseerd is op het PandaBoard. Dit systeem, dat de 'creatieve' naam ARMiniX draagt, is -evenals het PandaBoard- voorzien van een 1.2GHz Cortex-A9 en 1024MiB geheugen. De ARMiniX is verder voorzien van 32GB 'high speed flash storage' en een CD/DVD-drive. Deze computer borduurt voort op de technology die men onder het PandaLand supportshema ontwikkeld heeft. De ARMiniX ondersteund resoluties tot 1920x1080 (1080p) en 1920x1200 en zou moeten werken met de meeste moderne beeldschermen (uiteraard moeten deze dan wel van een DVI-D- of HDMI-aansluiting voorzien zijn).

Pic4Volgens R-Comp is dit systeem significant sneller dan de standaard ARMini, zo zou de "FastDOSBox" pc-emulator 15.9 scoren op een CPU/GFX-benchmark, terwijl een ARMiniX maar liefst 33.1 zou scoren. Toch geeft men ook wel aan dat de snelheidsverbetering geheel afhankelijk is van het type taak dat men de computer laat uitvoeren, over het algemeen zal de ARMiniX sneller aanvoelen geeft men aan. Men heeft het hardst gewerkt aan het verbeteren van de I/O-snelheid (ofwel diskoperaties), die tot 8 keer sneller kunnen zijn en over het algemeen 4 keer sneller zijn.

De ARMiniX is uiteraard voorzien van Aemulor Pro (die overigens ook voor PandaBoard-bezitters gratis te downloaden is, zoals in de vorige riscynieuws.net al te lezen was) en ook !MusicCD van R-Comp Interactive wordt standaard meegeleverd met de ARMiniX, zodat het afspelen van audio-CD's geen probleem is.

Met het uitbrengen van de ARMiniX heeft men ook de specificaties van de ARMini bekeken en aangepast, zo wordt er nu standaard en 16GB USB-drive meegeleverd en is de prijs van de ARMini verlaagd. Men kan dus nog steeds kiezen om de ARMini aan te schaffen, afhankelijk van de eigen wensen of software-vereisten. Er is namelijk een kans dat bepaalde software niet goed werkt op de ARMiniX, zo heeft R-Comp samen met David Pilling tijd moeten stoppen in het werkend krijgen van Ovation Pro en ook andere software kan aan update nodig hebben. R-Comp geeft als mogelijke verklaring voor de toegevoegde 'X' dan ook o.a. eXperimenteel (naast opties als eXtreme en eXciting).

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met R-Comp voor de exacte prijs en overige details via het contactformulier op de ARMini-website.


Pic5Voor het BeagleBoard en het PandaBoard heeft R-Comp al weer enige tijd de zogenaamde 'Support Schemes' waarmee men gebruikers van deze hardware eenzelfde ondersteuning biedt als de gebruikers van de kant-en-klare ARMini- en ARMiniX-computers. Met het beschikbaar komen van RISC OS voor de Raspberry Pi biedt men nu ook het 'Raspberry Pi Support Scheme' aan.

Deze 'Support Schemes' bieden bezitters van de genoemde, op ARM-processor gebaseerde, hardware een volledig gelicentieerde versie van RISC OS aan. Deze wordt over het algemeen op SD-kaart aangeboden en gaat vergezeld men documentatie, accessoires en een groot aanbod aan (downloadbare) software. Verder biedt men ook diverse commerciële applicaties aan en wordt er aandacht geboden aan de optie om maximaal de schermresolutie te kunnen benutten.

Leden van een 'Support Scheme' profiteren verder van het feit dat R-Comp regelmatig nieuwe en geteste/goedgekeurde versies van het besturingssysteem uit brengt. Ook zou men korting krijgen op andere software, hardware en diensten die R-Comp in haar assortiment heeft.

R-Comp's streven is om de inkomsten van de diverse supportschema's te investeren in (nieuwe) ontwikkelingen en algemene RISC OS-ontwikkelingen te ondersteunen. (Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hierboven genoemde voorbeeld om samen met David Pilling Ovation Pro werkend te krijgen op het PandaBoard). R-Comp is ook één van de weinige RISC OS-bedrijven die nog steeds voltijd aan de ontwikkeling van RISC OS-software werkt en heeft zelfs unieke RISC OS hardware in haar assortiment. Meer informatie over de 'Support Schemes' is te vinden op de detailspagina van de ARMini website.


Pic6Op RISCOSitory is te lezen dat Sine Nomine Software van het databaseprogramma Impact een nieuwe versie uitgebracht heeft, hiermee komt deze toepassing op versie 3.45 aan. Deze applicatie, die van origine ontwikkeld is door John Skingley, wordt sinds 2003 ontwikkeld door Matthew en Hilary Phillips van Sine Nomine Software.

Pic7Impact is een relationele database die gemakkelijk te gebruiken is en natuurlijk gebruikt kan worden om informatie in te voeren, te bewerken en aan te passen. Verder is er de mogelijkheid om de gegevens via 'mail merge' te koppelen aan Impression Publisher of Ovation Pro documenten. Hiermee kan men dan dus bijvoorbeeld mailings, rapportage en/of facturen maken. Impact bevat verder een krachtige scripttaal waarmee men flexibel met de opgeslagen dat om kan gaan.

Nieuw in versie 3.45 zijn verbeteringen in de 'menu' en 'browser type' velden, wanneer men extra waarden in dit soort velden toevoegt is er nu de optie om de volgorde aan te passen. In voorgaande versies was dit niet mogelijk. Deze nieuwe versie bevat ook een nieuwe versie van ImpEmail. De upgrade naar Impact 3.45 is gratis voor gebruikers die versie 3.41 reeds bezitten en kost 40 pond voor nieuwe gebruikers en bezitters van versie 3.32 moeten 12 pond uitgeven en voor een upgrade vanaf oudere versies moet 30 pond betaald worden.

Pic8ImpEmail is nu overigens niet langer meer alleen gekoppeld aan de Impact database, maar is ook als losse toepassing te koop. De software is namelijk niet meer beperkt tot Impact, maar werkt nu ook met de nieuwste versie van Derk Haslam's Powerbase, dit is een shareware databaseprogramma. Gebruikers van PowerBase kunnen nu dus ook gebruik maken van de optie om mails te versturen met behulp van een database. ImpEmail werkt samen met POPStar en/of Hermes (onderdeel van R-Comp's NetFetch) om de e-mails te versturen.

Een demoversie van ImpEmail die werkt met Powerbase is op te halen van de website van Sine Nomine Software, deze versie werkt volledig maar voegt een extra tekst toe in de verzonden e-mails. Om deze tekst te verwijderen kan men de volledige versie aanschaffen, deze kost dan slechts 10 pond.


Pic9Van het programma 'Skinny' is een eerste versie uitgebracht, zo is te lezen op RISCOSitory. Skinny is een applicatie waarmee desktop themes gemaakt kunnen worden. Skinny is getest op RISC OS 6 en heeft de Toolbox-modules van RISC OS Ltd nodig, de applicatie is overigens ook oppervlakkig getest met RISC OS 5 op de Raspberry Pi.

Om de gemaakte themes te kunnen toepassen kan men gebruik maken van de Themes Manager van Little Yellow Moon Software.

Pic10Van WebGen2 is versie 2.49 uitgebracht, deze nieuwe versie bevat voornamelijk bugfixes (de optie om dubbele namen te detecteren en hernoemen kon slechts tot 3 dubbele namen aan, dit is nu opgelost). WebGen2 is een simpel programma dat vanuit een map met afbeeldingen een website/image gallery kan genereren. De gegenereerde code zou moeten voldoen aan de HTML4- en CSS-standaarden van het W3C.

Pic11Van het programma SiteMatch, een websiteonderhoudsgereedschap die een online website bij kan werken vanuit een lokale kopie op de eigen computer, is een nieuwe versie verschenen. De stabiele versie komt op 2.43 uit, deze bevat alle ontwikkelingen van betaversie 2.42f.

De nieuwe betaversie (2.44) heeft en nieuwe optie om via het bestandssysteem (al dan niet via een file share) te uploaden. Ook zijn diverse overbodige delen verwijderd, als deze niet voldoende toevoegen (hierbij gaat het bijvoorbeeld om de defaults in Choices).

Pic12RISCOSitory meldt dat door Frank Martinaux een Atari ST-emulator gepoort is naar RISC OS. Hatari 1.62 is beschikbaar voor computers die voorzien zijn van RISC OS 5 en tenminste aan Cortex-A8. Dit betekend dat alleen gebruikers van een BeagleBoard, PandaBoard (of ARMini) deze emulator kunnen gebruiken. Hatari is gecompileerd met een geoptimaliseerde versie van SDL 1.2.15 en kan een 8MHz Atari ST of STE emuleren op 100% snelheid wil.


Pic13Als laatste een terugblik naar 100 edities geleden en dan komen we aan bij 17.riscynieuws.net, in die editie was het beschikbaar komen van de eerste CD-ROM met daarop RISC OS Select groot nieuws. Deze eerste Select-editie, die ons RISC OS 4.29 bracht, bevatte als grote verbeteringen onder andere DHCP-ondersteuning en previews van o.a. nieuwe versies van !Printers+ en OmniClient.

Op het gebied van nieuwe hardware was het de Omega waar nieuws over te melden was, waarbij er sprake is van het kunnen draaien van de XScale op dit systeem - iets dat overigens nooit in een productieversie van de MicroDigital Omega beschikbaar gekomen is. Men geeft aan bijna klaar te zijn, maar dat hadden we helaas al eerder gehoord...

De RiscStation Portable is nooit uit de startblokken gekomen, waarschijnlijk vanwege interne en externe problemen bij de fabricage en in de 17e editie van riscynieuws.net wordt dan ook gemeld dat de release in elk geval 2 maanden uitgesteld is.

Op emulatiegebied is het 10 jaar geleden nog Virtual A5000 dat de klok slaat en deze is (uiteraard) voorzien van RISC OS 3.1, een groot verschil met de hedendaagse opties wat betreft emulatoren. Nu kunnen we kiezen uit VirtualRPC met RISC OS Adjust en ook voor RPCEmu met RISC OS 5.


En zo zijn we weer aangekomen bij het einde van deze riscynieuws.net, met daarin veel aandacht voor de nieuwe RISC OS-hardware en hieraan gerelateerde zaken. Natuurlijk was er ook algemeen softwarenieuws, zowel over commerciele als niet-commerciele programmatuur.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis