intro

waar

contact


 
Bij de Big Ben Club draait het om RISC OS als besturingssysteem voor thuiscomputers. RISC OS werd in de negentiger jaren in Engeland ontwikkeld voor het werken met ARM processors en omringende hardware, die toen voor 't eerst op de markt verscheen. Het bleek comfortabel werken met RISC OS en de snelle, energiezuinige ARM-computers, die hun tijd ver vooruit waren.

De ARM-processor groeide uit tot een wereldsucces, maar met de productie van ARM desktop computers werd begin deze eeuw gestopt.

En RISC OS? Dat besturings systeem is inmiddels open source! Er zijn ook varianten die op andere hardware werkt, maar het blijft een OS dat met een ARM processor pas goed tot z'n recht komt. Recent is een scala aan nieuwe hardware verschenen waar RISC OS uitstekend op draait. Zoals de Raspberry Pi: nauwelijks groter dan een zaktelefoon, rondom voorzien van connectors. Prik er een geheugenkaartje in met RISC OS, knoop er muis, toetsenbord, beeldscherm en netadaptertje aan vast - en je hebt een complete computer.

Geen clublid maar wel al een Raspberry Pi? Beetje hulp nodig, of je ervaringen met anderen delen? Je bent van harte welkom! Ook jou helpen we graag weer op weg.


page updated 11/04/2022