RISC OS eXperience


De landelijke dag van de Big Ben Club was op zaterdag 18 mei 2024

Hartelijk dank voor uw bezoek of uw deelname !. Wij hopen u weer te zien op de ROX 2025 of op de ABUG-NL die zal worden gehouden in het weekend van 4 tot 6 oktober 2024 ( informatie )

Internationale show rond het RISC OS besturingssysteem. Uniek op het continent! Hardware en software, ook voor alle retro Acorn-systemen. Achtbitters welkom! Demo's en informatie. Utilities en upgrades voor bijna alle OS-versies.

Gratis toegang. Vrij parkeren. Treinstation vlakbij, bushalte voor de deur.

Bij de Big Ben Club draait het al decennia om RISC OS als besturingssysteem voor thuiscomputers, maar ook om retro computers zoals de BBC-B . RISC OS werd in de negentiger jaren in Engeland ontwikkeld als basis software voor het werken met ARM-processors en omringende hardware, in die periode voor 't eerst op de markt. Het bleek zeer comfortabel werken met RISC OS en de snelle, energiezuinige ARM computers, die hun tijd ver vooruit waren. MacOS en Windows konden daar niet aan tippen, Linux bestond nog niet. De ARM-processor groeide uit tot een wereldsucces, maar de productie van ARM desktopcomputers werd begin deze eeuw gestopt, al zijn er wereldwijd nog altijd honderden in gebruik.

En RISC OS? Dat is inmiddels open source. Er zijn diverse varianten ontwikkeld die op andere hardware werkt, maar het blijft een OS dat met een ARM-processor pas goed tot z'n recht komt. Zoals de Raspberry Pi: een printje nauwelijks groter dan een zaktelefoon, rondom voorzien van connectors. Meer niet. Maar prik er een geheugenkaartje in, knoop er een muis, toetsenbord, beeldscherm en netadaptertje aan vast - en je hebt een complete computer die alles kan wat je van een volwassen pc verwacht en daarbij ook nog flitsende prestaties levert.