Historie

BBC Micro uilDe Big Ben Club werd opgericht op 15 april 1983 als “BBC Gebruikers Club”, later is de naam gewijzigd in “Vereniging van gebruikers van Acorn computers — Big Ben Club”. Na het uitkomen van RISC OS is de club geleidelijk aan overgegaan in een vereniging van gebruikers van RISC OS-computers.

De naam Big Ben Club verwijst naar de BBC Micro die in 1982 door Acorn werd uitgebracht na het winnen van een ‘wedstrijd’, uitgeroepen door de British Broadcasting Corporation “BBC”. Inzet was een reeks educatieve uitzendingen waarbij een computer zou worden gebruikt. De BBC wilde deze uitzendingen baseren op een computer die in staat was om verschillende taken uit te voeren, die vervolgens gepresenteerd konden worden in de televisieserie “The Computer Programme”. Tot de onderwerpen die aan bod moesten komen behoorden onder meer: Programmeren, graphics, geluid en muziek, teletekst, het besturen van externe hardware en kunstmatige intelligentie. De BBC ontwikkelde een ambitieuze specificatie voor een BBC-computer en besprak het project met verschillende bedrijven, waaronder Acorn Computers.

Acorn wist deze ‘wedstrijd’ ook te winnen en mocht aan hun computer de naam van de omroep geven, zo ontstond de BBC Micro (1982). De gestileerde uil was het logo van de Acorn BBC Micro, een uil kwam ook terug in het logo van het BBC-televisieprogramma “The Computer Programme”.

De BBC Micro was enorm uitbreidbaar, een unieke eigenschap van deze computer was de mogelijkheid om een tweede processor toe te voegen via de “Tube”-interface. Met behulp van deze mogelijkheid heeft men bij Acorn ook een eerste ARM Evaluation System ontworpen, deze bevatte de door Acorn ontworpen “Acorn RISC Machine”-processor en 4MiB RAM. Dit systeem werd door Acorn gebruikt als hulpmiddel bij de ontwikkeling van de Archimedes-serie, Acorns eerste desktopcomputer die voorzien was van een ARM-processor.

Inmiddels is de Acorn BBC Micro opgevolgd door computers die voorzien zijn van het besturingssysteem RISC OS, dat wordt tegenwoordig onderhouden door RISC OS Open Ltd. Hoe het pad verlopen is van de BBC Micro naar de systemen die voorzien zijn van RISC OS is te lezen op de geschiedenispagina ‘Van de Acorn Atom naar RISC OS