RISC OS eXperience 2021

Wordt 15 mei vervangen door een virtueel samenzijn

Bij de Big Ben Club draait het al decennia om RISC OS als besturingssysteem voor thuiscomputers, maar ook om retro computers zoals de BBC-B . RISC OS werd in de negentiger jaren in Engeland ontwikkeld als basis software voor het werken met ARM-processors en omringende hardware, in die periode voor 't eerst op de markt. Het bleek zeer comfortabel werken met RISC OS en de snelle, energiezuinige ARM computers, die hun tijd ver vooruit waren. MacOS en Windows konden daar niet aan tippen, Linux bestond nog niet.De ARM-processor groeide uit tot een wereldsucces, maar de productie van ARM desktop computers werd begin deze eeuw gestopt, al zijn er wereldwijd nog altijd honderden in gebruik.En RISC OS? Dat is inmiddels open source. Er zijn diverse varianten ontwikkeld die op andere hardware werkt, maar het blijft een OS dat met een ARM-processor pas goed tot z'n recht komt.  Zoals de Raspberry Pi: een printje nauwelijks groter dan een zaktelefoon, rondom voorzien van connectors. Meer niet. Maar prik er een geheugenkaartje in, knoop er een muis, toetsenbord, beeldscherm en netadaptertje aan vast - en je hebt een complete computer die alles kan wat je van een volwassen pc verwacht en daarbij ook nog flitsende prestaties levert.


rpi.jpg - 34Kb
picano.jpg - 19Kb

 

Het jaar 2021 is bijzonder, want het is dan 40 jaar geleden dat de BBC-B microcomputer werd uitgebracht. Deze computer speelde een belangrijke rol in het overheids programma van de Britse overheid om de computer te introduceren in de Britse samenleving. Ook speelde de computer een belangrijke rol in de ontwikkeling van de ARM processor.

Je bent daarom zaterdag 15 mei extra van harte welkom! Ook als je geen clublid bent. Kom naar Koog aan de Zaan, de toegang is gratis, we helpen je graag op weg. Treinstation vlakbij, bushalte bij de ingang. Vrij parkeren. Consumpties voor een schappelijke prijs. Voor meer informatie neem contact op met bestuur@bigbenclub.nl