RISC OS eXperience


[cmwizard menu=10 start_at=”0″ container=”” menu_class=”rox-nav”/]

rpi.gif - 7Kb

Gaat zaterdag 16 mei helaas niet door.

De Big Ben Club steunt de strenge maar noodzakelijke overheidsmaatregels die de snelle verspreiding van het COVID19-virus effectief af moeten remmen.

Bij de Big Ben Club draait het al decennia om RISC OS als besturingssysteem voor thuiscomputers. RISC OS werd in de negentiger jaren in Engeland ontwikkeld als basissoftware voor het werken met ARM-processors en omringende hardware, in dezelfde periode voor ’t eerst op de markt. Het bleek zeer comfortabel werken met RISC OS en de snelle, energiezuinige ARM-computers, die hun tijd ver vooruit waren. MacOS en Windows konden daar niet aan tippen, Linux bestond nog niet.

De ARM-processor groeide uit tot een wereldsucces, maar de productie van ARM-desktopcomputers werd begin deze eeuw stopgezet, al zijn er wereldwijd nog altijd honderden in gebruik.

En RISC OS? Dat is inmiddels open source! Er zijn diverse varianten ontwikkeld die op andere hardware werkt, maar het blijft een OS dat met een ARM-processor pas goed tot z’n recht komt. Recent is een scala aan nieuwe hardware verschenen waar RISC OS uitstekend draait. Zoals de Raspberry Pi: een printje nauwelijks groter dan een zaktelefoon, rondom voorzien van connectors. Meer niet. Maar prik er een geheugenkaartje in, knoop er een muis, toetsenbord, beeldscherm en netadaptertje aan vast – en je hebt een complete computer die alles kan wat je van een volwassen pc verwacht en daarbij ook nog flitsende prestaties levert.


rpi.jpg - 34Kb picano.jpg - 19Kb

De Big Ben Club heeft z’n dertigste verjaardag aangegrepen om zo’n 150 trouwe clubleden als extra stimulans een Raspberry Pi met RISC OS uit te delen. Het leuke van zo’n club als de onze is dat we elkaar dan meteen ook konden helpen om die Pi echt aan de praat te krijgen. Ze roepen altijd dat zoiets een fluitje van een cent is, maar de werkelijkheid kan behoorlijk weerbarstig blijken. Geen clublid maar wel al een Raspberry Pi? Beetje hulp nodig, of je ervaringen met anderen delen?

Je bent zaterdag 16 mei van harte welkom! Kom naar Koog aan de Zaan, de toegang is gratis, we helpen je graag op weg. Treinstation vlakbij, bushalte bij de ingang. Parkeren gratis. Consumpties voor een schappelijke prijs.