RISC OS eXperience 2021

Bij de Big Ben Club draait het al decennia om RISC OS als besturingssysteem voor thuiscomputers maar ook om retro computers zoals bijvoorbeeld de BBC-B . RISC OS werd in de negentiger jaren in Engeland ontwikkeld als basissoftware voor het werken met ARM-processors en omringende hardware, in dezelfde periode voor 't eerst op de markt. Het bleek zeer comfortabel werken met RISC OS en de snelle, energiezuinige ARM-computers, die hun tijd ver vooruit waren. MacOS en Windows konden daar niet aan tippen, Linux bestond nog niet.

De ARM-processor groeide uit tot een wereldsucces, maar de productie van ARM-desktopcomputers werd begin deze eeuw stopgezet, al zijn er wereldwijd nog altijd honderden in gebruik.

En RISC OS? Dat is inmiddels open source! Er zijn diverse varianten ontwikkeld die op andere hardware werkt, maar het blijft een OS dat met een ARM-processor pas goed tot z'n recht komt.  Zoals de Raspberry Pi: een printje nauwelijks groter dan een zaktelefoon, rondom voorzien van connectors. Meer niet. Maar prik er een geheugenkaartje in, knoop er een muis, toetsenbord, beeldscherm en netadaptertje aan vast - en je hebt een complete computer die alles kan wat je van een volwassen pc verwacht en daarbij ook nog flitsende prestaties levert.


rpi.jpg - 34Kb picano.jpg - 19Kb
Het jaar 2021 is een zeer bijzonder jaar het is dan 40 jaar geleden dat de BBC-B microcomputer werd uitgebracht. Deze computer speelde een belangrijke rol in het overheids programma van de Britse overheid om de computer te introduceren in de Britse samenleving. Ook speelde de computer een belangrijke rol in de ontwikkeling in van de ARM processor.

Je bent daarom op zaterdag 15 mei van harte welkom! Kom naar Koog aan de Zaan, de toegang is gratis, we helpen je graag op weg. Treinstation vlakbij, bushalte bij de ingang. Parkeren gratis. Consumpties voor een schappelijke prijs.

Voor meer informatie neem contact op met het bestuur : bestuur@bigbenclub.nl